Franse Kamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franse Kamp
Natuurgebied
Franse Kamp (Noord-Holland)
Franse Kamp
Situering
Land Nederland
Locatie Noord-Holland
Coördinaten 52° 16′ NB, 5° 9′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Bussum
Informatie
Oppervlakte 0,49 km²
Beheer Goois Natuurreservaat
Foto's
Franse Kamp

De Franse Kamp is een natuurgebied en kampeerterrein in de Nederlandse provincie Noord-Holland, gelegen in de bossen ten zuidwesten van Bussum, nabij de Franse Kampweg.

Toegang aan de noordzijde vanaf de Franse Kampweg

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 2015 werd aangenomen dat het gebied zijn naam te danken had aan de Franse belegering van Naarden in 1672. Er was echter geen aantoonbaar bewijs dat op die plek Franse troepen waren gelegerd. Een andere mogelijke aanname was de betekenis van het woord 'kamp' als ontginning in bos of op heide. Na 2012 kwamen er aanwijzingen dat het kamp bij Naarden en het Franse Kamp bij Bussum hetzelfde zijn.

Nieuwe inzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Detectie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 werden door amateur-archeologen van de AWN-afdeling Naerdinklandt in gekapte bospercelen verschillende militaire voorwerpen gevonden: kogels, munten, en drie militaire knopen en een messing appliqué van een sjako met de regimentsaanduiding ‘3’.[1]

Hoogtefoto’s[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 waren op luchtopnames van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) kookkuilen, uitgegraven waterputten en verhogingen voor tenten te zien.[2] Ook was er een omwalling te zien van een ‘garde du camp’ (bewakingspost). Deze verhoging in de vorm van een lunet kwam overeen met een oud kaartje. De opnames tonen ook drie grote kuilen van anderhalve meter diep en 8 meter doorsnee die mogelijk als waterput dienden. Verder liggen op een bijna kilometer lange lijn ruim veertig omwalde kookkuilen met een doorsnede van ruim vijf meter.

Archiefonderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Een kaart uit 1817 in het Nationaal Archief in Den Haag wees uit dat het kamp bij Naarden was aangelegd in 1809.[3] Tussen mei en juli 1809 waren vierduizend man troepen van Lodewijk Napoleon gelegerd in het Gooi. Tot de troepen behoorde het derde jachtregiment van Lodewijk Napoleon. Napoleon Bonaparte wilde met het kamp een eventuele Engelse invasie van Noord-Frankrijk of Nederland voorkomen. Toen de daadwerkelijke invasie in Zeeland werd afgeslagen raakte het kampement in de vergetelheid.

Schuilplaatsen type I
Schuilplaatsen type II

Eerste Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode tussen 1915 en 1918 werd een infanteriestelling aangelegd, bestaande uit dertien grote bunkers en tweeëntwintig kleine.[4] De kleinere bunkers van type I lagen in de voorste verdedigingslinie en de bunkers van type II lagen daarachter. De beide loopgraven waren onderling met elkaar verbonden. In de Tweede Wereldoorlog werden de infanteriestellingen dichtgestort met zand om te voorkomen dat de geallieerden ze konden gebruiken. In 2011 werd een van de bunkers aan de buitenzijde gedeeltelijk uitgegraven.[5]

Kampeerterrein[bewerken | brontekst bewerken]

In 1932 kocht de gemeente Amsterdam het terrein van de vereniging van Erfgooiers om er een kampeerterrein op te vestigen. Het Goois Natuurreservaat is eigenaar van het terrein. Het beheer van het terrein was van 1932 tot 1989 in handen van het Goois Natuurreservaat. Vooral minvermogende hoofdstedelingen beleefden er onbezorgde vakanties. Veel mensen stonden er de hele zomer; na de Tweede Wereldoorlog gingen Amsterdamse kinderen zelfs in Bussum naar school. Eind jaren veertig bracht koningin Juliana een bezoek aan het terrein.[bron?]

Op dit moment is de Franse Kamp bezet met caravans, tenten, pipowagens en zomerhuisjes. Trekkers kunnen met tenten overnachten. Sinds 1989 beheert de Stichting tot Behoud en Beheer van seizoenkampeerterrein (kampeerders) de camping.