Bussumerheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bussumerheide
Natuurgebied
Bussumerheide (Noord-Holland)
Bussumerheide
Situering
Land Nederland
Locatie Noord-Holland
Coördinaten 52° 15′ NB, 5° 11′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Bussum
Informatie
Oppervlakte 1,67 km²
Beheer Goois Natuurreservaat
Foto's
Bussumerheide richting tv-toren Hilversum

De Bussumerheide is een heidegebied van 160 ha in Het Gooi (Nederlandse provincie Noord-Holland). Het ligt ten zuiden van Bussum, en grotendeels op het grondgebied van gemeente Hilversum.

Sinds 2006 is de Bussumerheide door middel van de Natuurbrug Zanderij Crailoo verbonden met gebieden van het Goois Natuurreservaat ten westen van de spoorlijn Amsterdam-Hilversum.

De Bussumerheide grenst aan de Westerheide. Tussen beide gebieden loopt een kaarsrechte, onverharde weg voor fietsers, van ongeveer drie km lang, de Nieuwe Crailoseweg (lokaal ook 'Gebed zonder end' genoemd).

Monument[bewerken | brontekst bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog werden op deze plaats door de Duitse bezetter een aantal gevangenen geëxecuteerd die wegens verzets- en spionageactiviteiten ter dood veroordeeld waren.

Op de Bussumerheide is in 1978 ter herinnering hieraan een monumentaal Gedenkkruis voor verzetsmensen geplaatst ter vervanging van het eenvoudige kruis dat er sinds 1945 stond. Hierop stonden aanvankelijk vier namen: A.A. Bosschart, L.A.R.J. van Hamel, R.P. s'Jacob en C. v.d. Vegte. In 2007 werd de plaquette vervangen zodat de naam A.J.L. van Zomeren kon worden toegevoegd.[1] Er vindt jaarlijks een dodenherdenking plaats op 4 mei.

Panorama[bewerken | brontekst bewerken]

Panorama van de Bussumerheide
Panorama van de Bussumerheide


Zie de categorie Bussumerheide van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.