Wikipedia:Sjablonen voor gebruikersboodschappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie voor boodschappen op artikelen Wikipedia:Sjablonen voor artikelboodschappen.
Overzicht beheerpagina's
Sjablonen in Wikipedia

Algemeen

Verzamelpagina's met sjablonen voor:

Notendop Deze pagina in een notendop: Op deze pagina staan sjablonen bestemd voor op de overlegpagina's van gebruikers, met uitleg hoe ze geplaatst dienen te worden.

Dit is een lijst van standaard-boodschappen die aangemaakt zijn om gebruikers uitleg te geven, aandacht te vragen of te waarschuwen. De boodschappen zijn geplaatst in de sjabloonnaamruimte en worden enkel en alleen gebruikt op de overlegpagina's van gebruikers.

Er zijn twee typen sjablonen die op de overlegpagina's van gebruikers worden toegevoegd. Afhankelijk van het sjabloon wordt een sjabloon op de overlegpagina van een gebruiker als tekst ingevoegd (gesubstitueerd) of als sjabloon ingevoegd. Sjablonen die als tekst ingevoegd dienen te worden krijgen voorafgaande aan de sjabloonnaam subst: toegevoegd, zoals bijvoorbeeld: {{subst:eenedit}}. Alle andere sjablonen worden ingevoegd zonder subst: ervoor te plaatsen.

Sjablonen worden alleen als tekst toegevoegd (gesubstitueerd) wanneer zij volledig uit tekst bestaan en er dus geen code zichtbaar is wanneer zij door middel van subst: worden ingevoegd. Alle andere sjablonen worden niet als tekst ingevoegd (gesubstitueerd), omdat gebruikers dan onnodig een lap onbegrijpelijke code op hun overlegpagina krijgen. Tevens is Wikipedia een dynamisch project waarin regelmatig aanpassingen worden gedaan aan de sjablonen ten behoeve van een betere informatievoorziening of om fouten eruit te halen. In sjablonen kunnen rode links, onbestaande categorieën en bijv door updates in de MediaWiki-software ontstane fouten in de sjablonen komen, zodat het noodzakelijk is een sjabloon aan te passen. Dan is het handig dat dit slechts op één plek hoeft te gebeuren en niet overal waar dit sjabloon is ingevoegd.

Basissjablonen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het nalopen van de wijzigingen gedaan door nieuwe gebruikers worden een aantal basissjablonen gebruikt.

 • {{hola}}, {{welkom}} of {{w}} - sjabloon om nieuwelingen welkom te heten
 • {{zandbak}} of {{zb}} - sjabloon om te wijzen op oefenpagina
 • {{berisping}} of {{brp}} - sjabloon om te wijzen op een dubieuze bewerking
 • {{waarschuwing}} of {{ws}} - sjabloon voor het geven van een waarschuwing bij vandalisme

Boodschappen voor gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Huidige tekst Plaatsing
{{hola}} - {{welkom}} - {{w}}
Overleg
Hallo gebruiker, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.151.785 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Bovenin
{{zandbak}}
of {{zb}}
Overleg
Welkom op Wikipedia!

Wikipedia is bedoeld als een vrij beschikbare, vrij bewerkbare en neutrale encyclopedie voor iedereen. Hoewel iedereen van harte is uitgenodigd om Wikipedia te bewerken, vond een medewerker aan de encyclopedie een of meer van uw bewerkingen niet constructief. Deze bewerking(en) is/zijn daarom teruggedraaid of verwijderd. Experimenteren en oefenen met bewerken kan in een speciaal daarvoor bedoelde pagina, die de Wikipedia-zandbak wordt genoemd. Klik hier om naar de zandbak te gaan.
Zie ook: welkom voor nieuwkomers.

Bovenin
{{berisping}}
of {{brp}}
Overleg
Uw aandacht alstublieft
Welkom op Wikipedia! Via uw internetverbinding of aangemaakte gebruikersnaam zijn een of meer dubieuze bewerkingen gedaan in de encyclopedie. Hieronder het overzicht. Het kan zijn dat u zich van geen kwaad bewust bent en dacht een goede wijziging te doen. Vraag in dat geval uitleg op onze Helpdesk, waar u vragen kunt stellen aan andere bijdragers. Uw constructieve bijdragen zijn altijd welkom.

Maar deed u bewust dubieuze bewerkingen, stop daar dan nu mee. Doorgaan wordt gezien als vandalisme. Bij herhaling hiervan wordt de mogelijkheid om te bewerken via dit IP-adres of deze gebruikersnaam uitgeschakeld. Wilt u experimenteren met pagina's bewerken of een oefenpagina aanmaken, doe dit dan in de Zandbak en niet in artikelen. Meer informatie over bijdragen staat in het welkom voor nieuwkomers.

Deed u de bewerkingen niet zelf, dan wordt dit IP-adres mogelijk door meerdere personen gebruikt. In dat geval is de waarschuwing voor iemand anders bestemd en kunt u rustig bewerken.

Bovenin
{{Geen Persoonlijke Informatie}}
of {{gpi}}
Overleg
Welkom op Wikipedia!

Vanaf deze account of internetaansluiting zijn zojuist gegevens toegevoegd over uzelf, een vriend(in), familielid, docent, website, social media-account, huisdier, club of vereniging, of een ander onderwerp uit uw eigen omgeving. Op Wikipedia kan iedereen encyclopedische informatie toevoegen of wijzigen. Wij nodigen u van harte uit hiervan gebruik te maken. Maar eigen informatie hoort daar niet bij; plaats deze liever op bijvoorbeeld een eigen website, een blog of een sociaal netwerk. Zie deze tekst over wanneer iets of iemand wél hier thuishoort.

Wanneer u zichzelf als gebruiker wilt voorstellen aan medegebruikers, kan dat worden gedaan door u in te schrijven en dan de persoonlijke gebruikerspagina aan te maken. Let wel: ook hier geldt dat de inhoud relevant moet zijn voor de Wikipedia-webencyclopedie.

Bedenk tevens dat het niet de bedoeling is om hier de privacy te schenden van derden. Daarover is hier meer informatie te vinden. Meer informatie over hoe serieus bij te dragen staat hier: Wikipedia:Welkom voor nieuwkomers.

Bovenin
{{subst:Eenedit|Artikelnaam}} ~~~~
Overleg
Beste Sjablonen voor gebruikersboodschappen,

Bedankt voor je bijdragen op het artikel Artikelnaam. Je hebt hier kort na elkaar op dezelfde pagina meerdere bewerkingen gedaan. Iedere bewerking telkens apart opslaan maakt de bewerkingsgeschiedenis van een pagina echter onoverzichtelijk en vergroot bovendien de kans op bewerkingsconflicten. Daarom is het handiger meerdere bewerkingen in één keer te doen. Ook worden bijdragen van IP-gebruikers op een controlelijst geplaatst, waarmee de controle onnodig op kan lopen.

Door bovenaan de pagina op bewerken te klikken (in plaats van boven een kopje) is die in één keer te bewerken. Door daarna eerst op Toon bewerking ter controle te klikken, kun je zien hoe de pagina er na jouw wijzigingen uitziet. Omdat het bewerkingsveld helemaal onderaan de pagina aanwezig blijft, kun je door deze knop te gebruiken meerdere bewerkingen doen, vóórdat je op de knop Wijzigingen publiceren drukt. Zie ook Wikipedia:Welkom voor nieuwkomers voor meer informatie. Bedankt voor je begrip!

Onderaan op gebruikersoverleg
{{Commentaarregel}}
Overleg
Samenvatting Samenvatting

Beste Sjablonen voor gebruikersboodschappen,
Zou u alstublieft de samenvatting (ook wel commentaarregel genoemd) onderaan het bewerkingsveld willen invullen?
Dat helpt anderen bij het controleren van bewerkingen en vergroot ook de inzichtelijkheid van uw werk. Vriendelijk dank!

Onderaan op gebruikersoverleg
{{exlink}}
Overleg
Opgelet Externe link(s)

Beste bezoeker, welkom op Wikipedia. Wikipedia is een encyclopedie. Het is geen verzameling van links naar andere websites. Zie ook: Wikipedia:Welkom voor nieuwkomers & Wikipedia:Wanneer extern linken.

Vlag van Verenigd Koninkrijk English version

Onderaan op gebruikersoverleg
{{linksnoei}}
Overleg
Opgelet! Externe link(s)

Beste Sjablonen voor gebruikersboodschappen, De externe link(s) die u heeft geplaatst in een of meer artikelen, waaronder [[{naam van het artikel}]], zijn verwijderd.

Wij waarderen uw bijdragen aan Wikipedia. Het streven is echter het aantal externe links op Wikipedia tot een minimum te beperken. Wikipedia is in de eerste plaats een encyclopedie, en geen verzameling van links naar andere websites. We zien relevante encyclopedische informatie liever in de artikelen zelf verwerkt en nodigen u uit hieraan bij te dragen. Als de link die u toevoegde relevante zaken bevat, kunt u die informatie gebruiken in het lemma. We vragen uw begrip hiervoor.

Het zonder overleg en argumentatie weer plaatsen van de link(s) kan gezien worden als vandalisme. U kunt links als deze aanmelden bij een van de vele startpagina's en linkpagina's op het internet. Zie ook: Wikipedia:Welkom voor nieuwkomers en Wikipedia:Wanneer extern linken.

~~~~

Engels English version

Onderaan op gebruikersoverleg
{{subst:Linksnoei2|Artikelnaam}}~~~~
Overleg

Whoisinformatie / Bijdragen (en/de/fr/alle projecten) / overzicht

Beste Sjablonen voor gebruikersboodschappen,

De externe link(s) die u heeft geplaatst in een of meer artikelen, waaronder Artikelnaam, zijn verwijderd.

Wij waarderen uw bijdragen aan Wikipedia. Het streven is echter het aantal externe links op Wikipedia tot een minimum te beperken. Wikipedia is in de eerste plaats een encyclopedie, en geen verzameling van links naar andere websites. We zien relevante encyclopedische informatie liever in de artikelen zelf verwerkt en nodigen u uit hieraan bij te dragen. Als de link die u toevoegde relevante zaken bevat, kunt u die informatie gebruiken in het lemma. We vragen uw begrip hiervoor.

Het zonder overleg en argumentatie weer plaatsen van de link(s) kan gezien worden als vandalisme. U kunt links als deze aanmelden bij een van de vele startpagina's en linkpagina's op het internet. Zie ook: Wikipedia:Welkom voor nieuwkomers en Wikipedia:Wanneer extern linken. Met vriendelijke groet,

Onderaan op gebruikersoverleg
{{Linkspam}}
Overleg
Beste gebruiker,

Wij waarderen je bijdragen aan Wikipedia. De Nederlandstalige Wikipedia is een online encyclopedie en geen verzamelbak voor links. Gelieve dan ook geen linkspamartikelen zoals {naam van het artikel} aan te maken. Het zonder overleg en argumentatie opnieuw toevoegen van het artikel kan gezien worden als vandalisme en kan een waarschuwing opleveren.

Zie ook: Wikipedia:Welkom voor nieuwkomers & Wikipedia:Wanneer extern linken.

~~~~

Onderaan op gebruikersoverleg
{{Vvn}}
Overleg
Hallo Sjablonen voor gebruikersboodschappen, ik zag dat je een artikel hebt geschreven over [[{naam van het artikel}]]. Dit artikel is naar mijn mening nu (nog) niet geschikt voor Wikipedia. Het is daarom op de beoordelingslijst geplaatst en daar is ook de mogelijkheid op de geuite bezwaren te reageren. De komende twee weken kan iedereen daar zijn of haar mening geven. Bovendien kan iedereen het artikel in die periode nog verbeteren. Daarna beslist een van de moderatoren op grond van de argumenten op de beoordelingslijst en de richtlijnen of het artikel op Wikipedia kan blijven staan. Meer achtergrondinformatie is te vinden op Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst, Conventies waaraan artikelen na verloop van tijd (zouden) moeten voldoen, Relevantie van het onderwerp voor Wikipedia. Onderaan op gebruikersoverleg
{{vvn2}}~~~~
Overleg
Hallo Sjablonen voor gebruikersboodschappen, welkom op Wikipedia! Ik zag dat je het artikel {naam van het artikel} hebt aangemaakt. Ik heb je artikel verwijderd omdat het (in deze vorm) niet geschikt is voor Wikipedia. ~~~~ Ik raad je aan om Wikipedia:Vijf zuilen door te lezen, dat geeft een overzicht van Wikipedia's basisprincipes. Denk er ook om dat je geen reclame mag maken, auteursrechten niet mag schenden en dat je altijd neutraal en verifieerbaar moet schrijven.

Voor verdere informatie en een antwoord op de meestgestelde vragen, zie "Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst?". Als je daarna nog vragen hebt, kun je altijd terecht bij onze helpdesk.

Onderaan op gebruikersoverleg
{{vvn3}}~~~~
Overleg
Beste Sjablonen voor gebruikersboodschappen, ik heb je artikel {naam van het artikel voor directe verwijdering voorgedragen omdat ik het (in deze vorm) niet geschikt acht voor Wikipedia. Wellicht heb je er iets aan om de conventies door te lezen; daar kun je zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Denk er ook om dat je geen reclame mag maken, geen auteursrechten mag schenden en dat je altijd objectief moet blijven. Voor verdere vragen kun je altijd terecht bij onze helpdesk. Onderaan op gebruikersoverleg
{{Vzb}}
Overleg
Hallo nieuwe gebruiker, welkom op Wikipedia! Ik zag dat je hebt geëxperimenteerd op de pagina Zandbak. Ik heb je bijdragen ongedaan gemaakt en wil je vragen om voortaan te experimenteren in de Zandbak. Ook raad ik je aan om hulp voor nieuwkomers te lezen: daar lees je hoe Wikipedia werkt en hoe je een bijdrage kunt leveren. Als je vragen hebt kun je een bericht achterlaten op mijn

overlegpagina of bij onze helpdesk.

Onderaan op gebruikersoverleg

Waarschuwingen[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Huidige tekst Plaatsing
{{waarschuwing-anoniem}}
Overleg
Waarschuwing Waarschuwing - Dit IP-adres is gebruikt voor vandalisme op Wikipedia.
Beste gebruiker, u raadpleegt Wikipedia anoniem, dus uw IP-adres is het enige wat we van u weten. Via dit adres zijn ongewenste bewerkingen gedaan. Doordat IP-adressen of ranges soms opnieuw worden uitgedeeld, kan het zijn dat deze wijzigingen eerder door een ander gedaan zijn. Ook kan het dat u ongelukkigerwijs het adres met een vandaal deelt. In dat geval heten wij u van harte welkom als gebruiker van Wikipedia, voel je vrij en ga je gang!
Maar als u bewust fouten of beledigende opmerkingen in Wikipedia-artikelen plaatste, of bestaande informatie zonder goede reden verwijderde, dan geldt deze waarschuwing: Bij herhaald misbruik wordt dit adres geblokkeerd en kunt u niet meer bewerken. Als er sprake was van ernstig vandalisme kan nu direct al een blokkade zijn gegeven.
Oefenen kan in de zandbak. Oefenen in artikelen kan als vandalisme worden beschouwd. Wikipedia heeft een open filosofie. Iedereen kan informatie toevoegen of wijzigen. Wij nodigen u uit hiervan gebruik te maken. Vandalisme wordt echter verwijderd.
Bovenin
{{waarschuwing-gebruiker}}
Overleg
Waarschuwing
Beste gebruiker, hierbij krijgt u een waarschuwing. Nadere uitleg kunt u onderaan deze waarschuwing vinden.

Wanneer blijkt dat u na deze waarschuwing toch doorgaat met de geconstateerde ongewenste bewerkingen, dan wordt uw account geblokkeerd. Als u dit account enkel gebruikt voor vandalisme, dan zal de blokkade snel en voor onbepaalde tijd zijn. In minder ernstige gevallen kan een blokkade voor korte tijd volgen. Gaat u hierna weer door met de ongewenste bewerkingen, dan volgt, mogelijk zonder nieuwe waarschuwing, een lange blokkade. Als u constructief bij wil gaan dragen aan de encyclopedie, lees dan onze welkomstpagina.

Bovenin
{{waarschuwing}} - {{ws}} - {{wg}} - {{wsg}} Geven een van de twee bovenstaande sjablonen, afhankelijk van het feit of het een anoniem of een aangemelde gebruiker betreft. Zo wordt er voor gezorgd dat bijna altijd het juiste sjabloon getoond wordt, onafhankelijk van de gebruikte code. Bovenin
{{school}} - {{Ws-school}}
Overleg
Waarschuwing - vanuit deze onderwijsinstelling is vandalisme gepleegd op Wikipedia.

Welkom op Wikipedia! Helaas is er vandalisme gepleegd vanuit deze onderwijsinstelling; een overzicht is hieronder vermeld. Bij verdere vandalistische bewerkingen wordt de mogelijkheid Wikipedia via de internetaansluiting van deze onderwijsinstelling te bewerken voor een bepaalde tijdsduur ontnomen. Deze blokkades zullen bij doorgaand vandalisme een oplopende duur hebben. De instelling kan ook namens Wikipedia ingelicht worden over het misbruik vanaf de internetaansluiting(en).

Leerlingen, docenten en medewerkers die constructief willen meewerken aan de encyclopedie kunnen zich individueel inschrijven. Oefenen met Wikipedia kan ook, daarvoor is de zandbak. Meer informatie staat op Welkom voor nieuwkomers en Wikipedia voor scholieren. Informatie voor schoolverantwoordelijken staat op Informatie voor beheerders van publieke computers.

Standaardbrief in geval van vandalisme 

Geachte heer, mevrouw,

Deze e-mail ontvangt u in verband met vandalisme op Wikipedia (https://nl.wikipedia.org) gepleegd vanaf het IP-adres (het unieke kenteken op internet) van uw school.

Wikipedia is, zoals u vermoedelijk bekend is, een encyclopedie op het internet. Bezoekers kunnen hierop niet alleen artikelen raadplegen, maar ook wijzigingen in artikelen aanbrengen en nieuwe artikelen aanmaken.

Ik heb als vrijwilliger van de internetencyclopedie Wikipedia geconstateerd dat in de afgelopen tijd herhaald vandalisme is gepleegd op Wikipedia vanaf een IP-adres dat aan uw school toebehoort. Dit vandalisme is inmiddels teruggedraaid, maar de frequentie en/of de aard van het vandalisme heeft ons doen besluiten om uw school meerdere malen te blokkeren. Dit betekent dat ook goedwillende leerlingen en medewerkers niet meer kunnen bewerken op Wikipedia (het raadplegen van Wikipedia en het printen van artikelen blijft wel mogelijk). De lengte van de blokkades vindt u in het dossier van het IP-adres van uw school.

Het dossier van het IP-adres van uw school staat op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Sjablonen_voor_gebruikersboodschappen>.
Meer informatie kunt u vinden op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Informatie_voor_beheerders_van_publieke_computers>.

Ik merk dat er veel vandalisme op Wikipedia van middelbare scholen afkomstig is. Wellicht kunt u hier in de ICT-lessen of mentorlessen aandacht aan besteden; ervaring leert dat het vandalisme dan vaak daalt. Meer informatie voor scholieren is te vinden op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_voor_scholieren>.

Met diverse scholen hebben wij afspraken gemaakt over deze blokkades. Er zijn scholen die ervoor kiezen om de IP-adressen onbeperkt te laten blokkeren en er zijn andere scholen die met een aantal vrijwilligers van Nederlandstalige Wikipedia concrete afspraken hebben gemaakt om misbruikers actief op te sporen. Indien u ervoor kiest om dit te doen, komt hiervan een melding te staan op de overlegpagina van het IP-adres van uw school. Een voorbeeld hiervan kunt u vinden op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:212.78.202.80/29>.

Mocht u nog vragen hebben, dan verneem ik dat graag van u.

Hopende op een spoedige reactie,

Met vriendelijke groet,

NAAM,

(https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:GEBRUIKERSNAAM)
Bovenin
{{Ws-hogeschool}}
Overleg
Waarschuwing - vanuit deze onderwijsinstelling is vandalisme gepleegd op Wikipedia

Beste anonieme gebruiker, momenteel surft u via het netwerk van uw hogeschool of universiteit. Iemand heeft vanaf hier vandalisme gepleegd op Wikipedia. Door het mogelijk grote aantal studenten en docenten achter deze internetaansluiting is mogelijk dat dit overleg voor iemand anders bedoeld is. Als u niets met het vandalisme te maken hebt moedigen wij u aan uw verworven kennis op Wikipedia te plaatsen. Voel u vrij en ga uw gang!

Maar: als u iemand bent die bewust fouten of beledigende opmerkingen in Wikipedia-artikelen maakte, dan geldt deze waarschuwing.
Wanneer het vandalisme doorgaat kan besloten worden de internettoegang te blokkeren. Iedereen die via deze aansluiting bewerkt kan dan niets meer wijzigen. Het lezen van de encyclopedie is wel nog mogelijk. Wilt u niet gestoord worden door de blokkades dan kunt u een gebruikersnaam aanmaken (niet via deze aansluiting). Informatie voor beheerders van publieke computers staat hier

Standaardbrief in geval van vandalisme 

Geachte heer, mevrouw,

Deze e-mail ontvangt u in verband met vandalisme op Wikipedia (https://nl.wikipedia.org) gepleegd vanaf het IP-adres (het unieke kenteken op internet) van uw school.

Wikipedia is, zoals u vermoedelijk bekend is, een encyclopedie op het internet. Bezoekers kunnen hierop niet alleen artikelen raadplegen, maar ook wijzigingen in artikelen aanbrengen en nieuwe artikelen aanmaken.

Ik heb als vrijwilliger van de internetencyclopedie Wikipedia geconstateerd dat in de afgelopen tijd herhaald vandalisme is gepleegd op Wikipedia vanaf een IP-adres dat aan uw school toebehoort. Dit vandalisme is inmiddels teruggedraaid, maar de frequentie en/of de aard van het vandalisme heeft ons doen besluiten om uw school meerdere malen te blokkeren. Dit betekent dat ook goedwillende leerlingen en medewerkers niet meer kunnen bewerken op Wikipedia (het raadplegen van Wikipedia en het printen van artikelen blijft wel mogelijk). De lengte van de blokkades vindt u in het dossier van het IP-adres van uw school.

Het dossier van het IP-adres van uw school staat op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Sjablonen_voor_gebruikersboodschappen>.
Meer informatie kunt u vinden op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Informatie_voor_beheerders_van_publieke_computers>.

Ik merk dat er veel vandalisme op Wikipedia van middelbare scholen afkomstig is. Wellicht kunt u hier in de ICT-lessen of mentorlessen aandacht aan besteden; ervaring leert dat het vandalisme dan vaak daalt. Meer informatie voor scholieren is te vinden op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_voor_scholieren>.

Met diverse scholen hebben wij afspraken gemaakt over deze blokkades. Er zijn scholen die ervoor kiezen om de IP-adressen onbeperkt te laten blokkeren en er zijn andere scholen die met een aantal vrijwilligers van Nederlandstalige Wikipedia concrete afspraken hebben gemaakt om misbruikers actief op te sporen. Indien u ervoor kiest om dit te doen, komt hiervan een melding te staan op de overlegpagina van het IP-adres van uw school. Een voorbeeld hiervan kunt u vinden op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:212.78.202.80/29>.

Mocht u nog vragen hebben, dan verneem ik dat graag van u.

Hopende op een spoedige reactie,

Met vriendelijke groet,

NAAM,

(https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:GEBRUIKERSNAAM)
Bovenin
{{Ws-organisatie}}
Overleg
Waarschuwing organisatie Waarschuwing - vanuit deze organisatie is vandalisme gepleegd op Wikipedia

Beste anonieme gebruiker, momenteel surft u via het netwerk van uw organisatie. Iemand heeft vanaf hier vandalisme gepleegd op Wikipedia. Door het mogelijk grote aantal gebruikers achter dit IP-adres is het mogelijk dat deze waarschuwing voor iemand anders bedoeld is. Als u niets met het vandalisme te maken hebt moedigen wij u aan uw verworven kennis op Wikipedia te plaatsen. Voel u vrij en ga uw gang!

Maar: als u iemand bent die bewust fouten of beledigende opmerkingen in Wikipedia-artikelen maakte, dan geldt deze waarschuwing.
Wanneer het vandalisme doorgaat kan besloten worden de internetaansluiting te blokkeren. Iedereen die via deze aansluiting inlogt kan dan niets meer wijzigen. Het lezen van de encyclopedie is wel nog mogelijk. Wilt u niet gestoord worden door de blokkades dan kunt u een gebruikersnaam aanmaken (niet via dit IP-adres). Verantwoordelijken binnen deze organisatie kunnen hier verdere informatie krijgen: Informatie voor beheerders van publieke computers.

Standaardbrief in geval van vandalisme 

Direct e-mailen: Standaardbrief in geval van vandalisme (invullen: e-mailadres bedrijf, eigen naam en gebruikerspagina)

Geachte heer, mevrouw,

Deze e-mail ontvangt u in verband met vandalisme op Wikipedia (https://nl.wikipedia.org) gepleegd vanaf het IP-adres (het unieke kenteken op internet) van uw bedrijf.

Wikipedia is, zoals u vermoedelijk bekend is, een encyclopedie op het internet. Bezoekers kunnen hierop niet alleen artikelen raadplegen, maar ook wijzigingen in artikelen aanbrengen en nieuwe artikelen aanmaken.

Ik heb als vrijwilliger van de internetencyclopedie Wikipedia geconstateerd dat in de afgelopen tijd herhaald vandalisme is gepleegd op Wikipedia vanaf een IP-adres dat aan uw bedrijf toebehoort. Dit vandalisme is inmiddels teruggedraaid, maar de frequentie en/of de aard van het vandalisme heeft ons doen besluiten om uw bedrijf meerdere malen te blokkeren. Dit betekent dat ook goedwillende medewerkers niet meer kunnen bewerken op Wikipedia. Het raadplegen van Wikipedia en het uitprinten van artikelen blijft wel mogelijk. De lengte van de blokkades vindt u op het dossier van het IP-adres van uw bedrijf.

Het dossier van het IP-adres van uw bedrijf staat op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Sjablonen_voor_gebruikersboodschappen>.
Meer informatie kunt u vinden op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Informatie_voor_beheerders_van_publieke_computers>.

Dergelijk vandalisme vanuit uw organisatie kan leiden tot negatieve publiciteit. Ik kan me voorstellen dat uw bedrijf dit graag vermijdt.

Met vriendelijke groet, namens de Nederlandstalige Wikipedia-gemeenschap,

NAAM, medewerker Nederlandstalige Wikipedia

(https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:GEBRUIKERSNAAM)
Bovenin
{{waarschuwing-Engels}}
Overleg
Warning
Dear user, this is a warning. See below for details.

If you continue to make disruptive edits, your account or IP address will be blocked. If you use your account only for vandalism, it may be blocked for an indefinite period of time. In less severe cases the block will be temporary. If you continue to vandalise Wikipedia after a block expires, a new block will be longer and can be imposed without further warning.

Please read our introduction page (in Dutch) if you want to contribute to this online encyclopedia in a constructive manner.

Bovenin

Blokkeringsredenen[bewerken | brontekst bewerken]

Overzicht van sjablonen die door moderatoren gebruikt kunnen worden op de overlegpagina van geblokkeerde gebruikers voor het aangeven van de reden van blokkering.

 • Sjabloon:Blokpop
  • {{blokpop}}
  • voor een geblokkeerde gebruiker die misbruik van sokpoppen heeft gemaakt
 • Sjabloon:Impersonatie
  • {{impersonatie|Gebruikersnaam}}
  • voor een geblokkeerde gebruiker die zich heeft uitgegeven voor een andere gebruiker
 • Sjabloon:Ongewenste gebruikersnaam
  • {{ongewenste gebruikersnaam}} {{og}} {{OG}} {{aanstoot}}
  • voor een ongewenste gebruikersnaam
 • Sjabloon:Permblok
  • {{permblok}} {{permablok}} {{permanent geblokkeerd}} {{ot}} {{blokot}} {{otblok}} {{blok onbepaalde tijd}} {{permanentgeblokkeerd}} {{indef}}
  • voor een permanent geblokkeerde gebruikersnaam (bovenaan te plaatsen, soms in combinatie met andere sjablonen)
 • Sjabloon:Blokkadeuitleg
  • voor een langdurig (> 3 maanden) geblokkeerd vast IP-adres niet zijnde bedrijf / instelling / onderwijsinstelling /proxy / vandaal