Overleg:Kwik

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bij Toxicologie en veiligheid staat: "Metallisch kwik heeft bij kamertemperatuur een dampspanning die vele malen boven de maximaal toelaatbare concentratie (MAC-waarde) ligt." Dit klopt niet: een dampspanning kan niet vele malen boven een MAC-waarde liggen. Volgens mij wordt hier zoeits bedoeld als: Door de vluchtigheid (of hoge dampspanning) van kwik, wordt al snel een concentratie bereikt die de maximaal toelaatbare concentratie (MAC-waarde) overschrijdt.

Onder eigenschappen worden eigenlijk meer toepassingen genoemd. Rob Hooft 23 jan 2006 13:36 (CET)[reageer]

Ik heb de structuur wat aangepast en de toepassing onder 'Toepassing' geplaatst. Overigens had ik nog nooit van het kwiktouwtje gehoord. Het lijkt me ook erg lastig om de elektrische weerstand van een goede geleider te meten. Op de Engelse en Duitse Wikipedia worden nog veel meer toepassingen genoemd dan hier, maar deze stond er niet bij.
Heeft iemand er een bron ter bevestiging voor?
Johan Lont 23 jan 2006 15:10 (CET)[reageer]
Ik zag dat de informatie was toegevoegd op 27 dec 2004 22:58 door Gebruiker:Jan Duimel. Ik zal hem om een reactie vragen. Johan Lont 23 jan 2006 15:13 (CET)[reageer]
Ik heb met Google wel wat informatie gevonden. Een 'kwiktouwtje' is een bepaalde soort plethysmograaf. [1]. Met een plethysmograaf kan de omvang van een lichaamsdeel of deel van het lichaam worden gemeten die optreedt ten gevolge van doorbloeding of doorademing. [2]. Het kan daarbij ook gaan om zwelling ten gevolge van seksuele opwinding [3].
Dus dat kwiktouwtje klopt op zich wel. Johan Lont 23 jan 2006 15:34 (CET)[reageer]
Ik heb het van technici gehoord die het toepasten bij hun werk in academische ziekenhuizen/ universiteiten. Jan Duimel 27 jan 2006 12:18 (CET)[reageer]

"Kwik werd en wordt ook als een medicijn gebruikt, het is een zeer krachtig laxeermiddel. Vroeger werd het kwik in een soort 'capsule' gedaan, het uiteinde van een ganzeveer, dan moest de patiënt op een wc gaan zitten, en dat inslikken. Zodra de capsule na ongeveer 30 minuten was verteerd kreeg de patiënt dan spontaan diarree."

Dit haal ik er even uit; het wordt in de moderne geneeskunde niet gebruikt als geneesmiddel hoewel er enkele conserveringsmiddelen zijn die kwik bevatten; Het gegeven verhaal lijkt mij onzin, een ganzeveer verteert niet in een half uur en metalisch kwik werkt niet laxerend. Vroeger werd calomel (HgCl) wel gebruikt voor de stoelgang, maar al heel lang niet meer. (engels wikipedia: Mercurous chloride is toxic, although due to its low solubility in water it is generally less dangerous than its mercuric chloride counterpart. It was used in medicine as a diuretic and purgative (laxative), e.g. from the early 1830s through the 1860s as a purgative in the U.S. These medicinal uses were discontinued.) Bart (Evanherk) 17 dec 2007 12:35 (CET)[reageer]

Hoogte/temperatuur stollen/smelten[brontekst bewerken]

Kwik is het enige metaal dat bij kamertemperatuur vloeibaar is, het stolt tot een witglanzend metaal bij -38,87 graden Celsius.[2].
Op welke hoogte is dit? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Jurryaany (overleg · bijdragen) 30 november 2011 01:02 (CEST)

  • Wanneer mogelijk word een waarde van 1 bar aangenomen, standaarddruk. Deze waarde heeft geen specifieke hoogte maar is wel gebaseerd op zeeniveau.--Bdgroot2 30 nov 2011 19:03 (CET)