Overleg:Landvorm

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door De Geo in het onderwerp Inversierug

Inversierug[brontekst bewerken]

Waar hoort de inversierug, die ontstaat bij met zand/klei opgevulde geulen in veengebied (wadden) na ver/uitdroging. (natuurlijk ↔ antropogeen). mvrgr. PAvdK (overleg) 5 mei 2013 20:19 (CEST)Reageren

Ik weet het ook niet, want op dit gebied ben ik geen kenner, maar als lezer vallen me een paar zaken op in dit artikel:
  • Uitdroging en het inklinken van grond worden helemaal niet genoemd als oorzaak, misschien zou je dit als een extra categorie kunnen toevoegen.
  • Antropogene processen worden ook niet genoemd terwijl die natuurlijk zeer belangrijk zijn in ons landschap, misschien wordt het woord landvorm alleen gebruikt voor landschapselementen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan? Anders kan de lijst met nog flink wat antropogene elementen (bijv. dijken) worden aangevuld.
  • Bij elke oorzaak staat een link naar een pagina die een naam in jargon heeft (bijv. Fluviatiel proces), misschien kunnen deze termen ook in de tekst worden genoemd. Bever (overleg) 5 mei 2013 20:50 (CEST)Reageren


Mijn wat late commentaar naar aanleiding van het bovenstaande:

  1. Een inversierug, ook wel getij-inversierug is een ander woord voor kreekrug. Het ontstaan hiervan is grotendeels een marien proces (erosie+sedimentatie), door klink ontstaat er reliëfomkering en liggen de voormalige geulen hoger. Er is hier dus wel antropogene invloed, maar ik zou zelf dergelijke landvormen onder natuurlijk reliëf plaatsen. Het is vooral een gevolg van menselijk handelen en niet een bewust gecreëerd element zoals een dijk. Zie ook opm. 2.
  2. Uitdrogen en inklinken door ontwatering en drainage zijn processen waardoor (micro)reliëf onstaat. Bij heel wat landvormen is er sprake van menselijke invloed. Er wordt gegraven, geëgaliseerd, opgehoogd, ontwaterd, etc. Niet alleen in "ons" landschap, maar wereldwijd. Antropogene vormen zou ik bij voorkeur reserveren voor vormen die grotendeels door de mens gemaakt zijn, b.v. dijk, storthoop, kanaal of groeve. Op analoge wijze wordt b.v. in de bodemkunde gesproken over anthrosols en technosols voor grotendeels man-made bodems, terwijl er in heel veel bodems antropgene invloeden aan te wijzen zijn. Reliëfvormen met vooral antropogene invloeden zullen meestal te vinden zijn bij landschapselementen. Een landvorm is hier (en elders) gedefinieerd als een geomorfologische eenheid en zal dus vooral door natuurlijke processen zijn ontstaan.
  3. bij oorzaken wordt "jargon" gebruikt. Enig jargon lijkt me onvermijdelijk. Maar dit gaat niet verder dan wat er tegenwoordig in de aardrijkskundeboeken voor het middelbaar onderwijs staat. Om dit te begrijpen, kunnen beter zoveel mogelijk links worden geplaatst die dit verder verklaren, dan dat dit hier ook nog eens wordt uitgelegd. Over de verschillende genoemde landvormen worden ook in afzonderlijke artikelen meer details over ontstaanswijze, voorkomen etc verschaft.
  4. Op deze pagina werden oorspronkelijk slechts voorbeelden genoemd van landvormen die door bepaalde processen zijn ontstaan. Als we volledig willen zijn dan zouden we een Lijst van landvormen kunnen opstellen, zoals op de engelstalige wiki: en:List of landforms. Dit soort lijsten is nooit zo mijn hobby geweest: ze geven vaak niet veel meer dan een opsomming en ze zijn zelden volledig. Dit artikel zou zich vooral moeten focussen op het geomorfologische begrip landvorm, zonder de pretentie een volledig overzicht van landvormen te geven.

De Geo (overleg) 10 sep 2013 15:26 (CEST)Reageren


Het Geologieboek Nederland van Dr. Wim de Gans zegt o.a. op blz. 79:

Stuwwallen zijn de opvallendste landschapsvormen die het landijs heeft achtergelaten.

Zou landschapsvormen niet de beste vertaling zijn voor het vage Engelse woord landform ?

en reliëfvormen het beste synoniem ? (zie Duitse wikipedia ! )

Piet Smulders