Overleg:Lijst van ruimtevaarders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Waarom zou deze lijst op voornaam moeten worden opgenomen? Alleen achternaam is toch goed genoeg? Rob Hooft 16 mei 2004 12:40 (CEST)

Waarom denk jij dat iemand denkt dat dat zou moeten? Lennart LogoLB.png 16 mei 2004 13:09 (CEST)
Zie Overleg:Ruimtevaart van A tot Z
Jacco 19 mei 2004 14:47 (CEST)

Suborbitale ruimtetoeristen[brontekst bewerken]

Gaan we die in de lijst opnemen? Dat wordt binnen de kortste tijd ondoenlijk lijkt me. In de lijst van bemande ruimtevluchten zouden we die vluchten al niet opnemen.Sidebart (overleg) 20 jul 2021 17:20 (CEST)

Het criterium is of die ruimtetoeristen encyclopediewaardig zijn. Bij de eerste vlucht of persoon kan dat misschien nog wel zijn, maar ik betwijfel sterk of alle andere die daarop volgen dat eveneens zijn. Als we ze al opnemen (niet mijn voorkeur), dan liever in een "Lijst van suborbitale ruimtetoeristen" o.i.d. Straks neemt iemand zijn hond, kat, kanariepietje of huisvarken mee naar boven. Voor een encyclopedie niet bijster interessant... Maasje 21 jul 2021 16:51 (CEST)

De FAA heeft zijn definitie van wie wel en wie geen astronaut is bijgewerkt. Ik post de link hier. Op basis van dit document zouden de piloten van SpaceShipTwo wel erkend worden als astronaut maar de passagiers niet tenzij ze ruimvaartgerelateerd werk uitvoeren in de ruimte. De New Shepard vliegt autonoom dus is iedereen aan boord normaliter passagier. Sidebart (overleg) 22 jul 2021 02:30 (CEST)

Duidelijk, dat lijkt niet voor tweeërlei uitleg vatbaar. De consequentie is m.i. dan, dat passagiers van die schepen niet in de lijst van ruimtevaarders in de encyclopedie worden vermeld. Maasje 22 jul 2021 15:06 (CEST)
Lijkt mij ook dat we ze niet opnemen als het ruimtetoeristen zijn die een paar minuten in de ruimte verblijven. Dat gaat inderdaad erg snel met alleen dit jaar nog meerdere vluchten gepland. Goed om te zien dat de FAA de definitie ook heeft aangepast. Jarune (overleg) 22 jul 2021 15:16 (CEST)

Ik heb vanmiddag een aantal VG-medewerkers waarvan ik weet dat ze voldoen aan de FAA criteria toegevoegd. Ik weet niet zeker of die lijst compleet is. (Niet alle testvluchten haalden de 50 mijl) Mogelijk vind ik komende dagen tijd om het beter uit te zoeken, maar als een ander dat doet ben ik ook blij. Sidebart (overleg) 22 jul 2021 19:34 (CEST)