Overleg:Molukken (provincie)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Maluku (provincie))

Bestuurlijke indeling[brontekst bewerken]

In de sectie Bestuurlijke indeling staal een lijst van regentschappen. Achter de namen van deze regentschappen kan op eenvoudige wijze de naam van de de jure hoofdplaats (id:ibukota; Hoofdstad is soms een te groot woord) toegevoegd worden. De de jure hoofdplaats is echter niet altijd de de facto hoofdplaats. Op de Indonesische Wikipedia is te vinden dat de de facto hoofdplaats van Seram Bagian Timur Bula heet en die van Seram Bagian Barat Piru.

Over Maluku Barat Daya(Zuidwester-Eilanden) is minder bekend op de Indonesische Wikipedia. Volgens UU31-2008 (wet nummer 31 van het jaar 2008) zetelt de hoofdplaats in Tiakur, onderdistrict Moa Lakor. De DPRD (regionale volksvertegenwoordigende raad) vergadert echter in Wonreli (Kisar), en volgens mij zijn de andere overheidsdiensten daar momenteel ook gevestigd. De reden hiervoor schijnt te zijn dat de infrastructuur (electriciteit, verkeersvoorzieningen enz.) in Tiakur nog onvoldoende is.

Als de de jure hoofdplaats wordt toegevoegd, kan het wenselijk zijn om de de facto hoofdplaats ook te vermelden. Vandaar de volgende vragen:

  1. Waar op de kaart zijn Dataran Hunimoa en Dataran Hunipopu te vinden? (De de jure hoofdplaatsen van respectievelijk SBT en SBB)
  2. Zijn er documenten bekent waaraan gerefereerd kan worden betreffende de de facto hoofdplaatsen van de drie bovengenoemde regentschappen?

Met vriendelijke groeten, Tjibbe I 14 sep 2010 20:49 (CEST)[reageer]

Een de facto-hoofdstad zal nooit in Indonesische officiële bronnen genoemd worden, denk ik. Deze officiële bron (UU 40-2003, zie BAB II: Pembentukan, batas wilayah, dan ibu kota, pasal 9) stelt dat de hoofdsteden van Seram Bagian Timur en Seram Bagian Barat resp. Dataran Hunimoa en Dataran Hunipopu zijn (zoals je al aangaf). Op de kaart kan ik ze niet vinden. Ik vraag me overigens af waar de informatie van de Indonesische wikipedia vandaan komt. Zij geven geen bronnen. Groeten, Martijn →!?← 19 sep 2010 16:08 (CEST)[reageer]

Geschiedenis[brontekst bewerken]

In dit artikel staat momenteel erg veel geschreven over de geschiedenis van de Molukken. Een deel daarvan kan mogelijk beter worden samengevoegd in het artikel Molukken. Wat ik echter mis in dit artikel over de provincie, is sinds wanneer er sprake is van een provincie (propinsi/provinsi), en hoe het huidige gebied van de provincie zich verhoudt tot de vroegere daerah's. --Tjibbe I (overleg) 14 jun 2011 22:13 (CEST)[reageer]

In het Indonesisch heet de provincie Maluku. Deze provincie omvat grofweg (misschien ook wel precies) het gebied dat in Nederland de Zuid-Molukken wordt genoemd. Ongeveer (of misschien precies) overeenkomend met de vroegere daerah Maluku Selatan (tot begin jaren '50). De Molukken wordt gebruikt om de gehele Molukken aan te duiden, niet alleen deze provincie. Ik wil daarom voorstellen om dit artikel te hernoemen naar Maluku (provincie). --Tjibbe I (overleg) 14 jun 2011 22:13 (CEST)[reageer]

Deze hernoeming toch maar weer ongedaan gemaakt. Volgens de Taalunie is de Nederlandse naam Molukken. De Geo (overleg) 3 okt 2018 19:55 (CEST)[reageer]

Belangrijkste eilanden en eilandengroepen[brontekst bewerken]

Deze lijst van eilanden en eilandengroepen is aan verbetering toe. Van de eilanden kan worden aangegeven bij welke groep ze horen, zeker als deze goep ook al vermeld wordt, en van de groepen kan worden aangegeven welke (noemenswaardige) eilanden erbij horen. Letti kan zo bijvoorbeeld onder de Zuidwestereilanden worden gezet. (Niet te verwarren met Kepulauan Barat Daya, wat bij mijn weten een beperkter gebied aangeeft.)

Van de Leti-eilanden moet worden vastgesteld of ze wel bestaan in het Nederlands, en welke eilanden er dan bij horen. Ter plaatse heeft men het over „Kepulauan Letti Moa Lakor”. In andere literatuur (inclusief andere wikipedia's) ben ik aanwijzingen tegengekomen dat het begrip Leti-eilanden (als het bestaat) misschien iets breder is en Wakenau en mogelijk zelfs Sermata erbij horen.

Het genoemde eiland Machian hoort bij mijn weten bij Halmahera, wat bij de provincie Maluku Utarah hoort. Corrigeer me als ik het mis heb. --Tjibbe I (overleg) 14 jun 2011 22:13 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Maluku (provincie). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 22 jul 2017 10:08 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Maluku (provincie). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 17:18 (CEST)[reageer]