Overleg:Markus Gabriel

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Marrakech in het onderwerp Paar vragen

Paar vragen[brontekst bewerken]

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van deze man gehoord, maar het artikel riep wel een paar vragen bij me op. De eerste gaat over de volgende passage:

"Het denkproces zelf is, volgens Gabriel, slechts een punt in de tijd. Gelijktijdig voltrekken zich, wereldwijd, ontelbaar veel van dergerlijke processen; ze komen op en verdwijnen weer. Door dit menselijk perspectief te benoemen, bekritiseert hij Immanuel Kant. Deze filosoof houdt staande dat de werkelijkheid voor de mensen niet te doorgronden is. Dingen bestaan op zichzelf, kortweg het Ding an sich." Kant zelf 'benoemde' volgens mij juist het menselijk perspectief. Hoe kan Gabriel, door datzelfde perspectief te benoemen, Kant dan bekritiseren?

Hoewel ik Gabriel dus niet ken(de), vraag ik me wel af of zijn meningen en standpunten goed zijn weergegeven. Want uitspraken "Hoe de wereld zich voordoet, ligt aan de waarneming" en "Via de medemens vinden we het geluk" klinken toch eerder als open deuren dan als diepzinnige filosofische uitspraken. Marrakech (overleg) 22 jul 2018 17:07 (CEST)Reageren


Hallo, ik kende hem ook nog niet, maar ik zag zijn naam op de site van het tijdschrift Filosofie, als een veelbelovende filosoof. I.v.m. de hitte ga ik even kort op je punten in.
Ik had eerlijk gezegd nog nooit van deze man gehoord, maar het artikel riep wel een paar vragen bij me op. De eerste gaat over de volgende passage:
"Het denkproces zelf is, volgens Gabriel, slechts een punt in de tijd. Gelijktijdig voltrekken zich, wereldwijd, ontelbaar veel van dergerlijke processen; ze komen op en verdwijnen weer. Door dit menselijk perspectief te benoemen, bekritiseert hij Immanuel Kant. Deze filosoof houdt staande dat de werkelijkheid voor de mensen niet te doorgronden is. Dingen bestaan op zichzelf, kortweg het Ding an sich."
Kant zelf 'benoemde' volgens mij juist het menselijk perspectief. Hoe kan Gabriel, door datzelfde perspectief te benoemen, Kant dan bekritiseren?"
Ik ben geneigd om je gelijk te geven. Ook op de site van IS Geschiedenis lees ik over het Ding an sich, dat de wereld zoals hij echt is, kan de mens, volgens Kant, niet kennen. Hij kent alleen het Ding für mich. Aan de andere kant: ik heb me deels gebaseerd op de Duitse WP over Gabriel en in die tekst wordt de kritiek van Gabriel op Kant nader uitgelegd. Maar geheel begrijpen doe ik het niet. Veel te veel ingewikkelde termen als ontologie etc. Als je tijd/zin hebt kun jij er misschien eens naar kijken.
Hoewel ik Gabriel dus niet ken(de), vraag ik me wel af of zijn meningen en standpunten goed zijn weergegeven. Want uitspraken "Hoe de wereld zich voordoet, ligt aan de waarneming" en "Via de medemens vinden we het geluk" klinken toch eerder als open deuren dan als diepzinnige filosofische uitspraken.
Ik heb mijn best gedaan om een eerste bijdrage over Gabriel op de Nederlandse WP te zetten. Het is een begin, maar meer dan een beginnetje. "Hoe de wereld zich voordoet, ligt aan de waarneming" wordt in mijn stuk over Gabriel zo goed mogelijk uitgelegd. En "via de medemens vind ik het geluk" vond ik een aardige opmaat voor zijn afkeer van de filosofie die zich vooral over onze sterfelijkheid uitsprak. Meer kan ik er niet over zeggen.

H.g. Hamnico (overleg) 27 jul 2018 11:05 (CEST)Reageren


Dag Hamnico, ik heb je antwoord even herschikt, omdat het nogal een rommeltje was geworden.

In het Duitstalige artikel staat: "Obzwar wir die 'Welt' aus der Perspektive eines Menschen erkennen, kritisiert er Immanuel Kants Überlegungen zur prinzipiellen Unerkennbarkeit der Welt für den Menschen". Dat betekent echt iets heel anders dan wat er in 'jouw' artikel staat, namelijk "Door dit menselijk perspectief te benoemen, bekritiseert hij Immanuel Kant." (Als je iets overneemt uit een anderstalige Wikipedia, is het overigens wel raadzaam om dat ergens aan te geven.)

Ik begrijp de aanvechting om een artikel over zo'n jonge filosoof te schrijven, maar als je niet boven de materie staat (wat je zelf eerlijk toegeeft en wat ook blijkt uit die verkeerd vertaalde zin; het is trouwens ook lastige materie, met al die abstracte termen), zou je er eigenlijk niet aan moeten beginnen. Of anders zou je er in ieder geval goed aan doen om, voordat je het plaatst, in bijvoorbeeld de kroeg of het filosofiecafé te vragen of anderen er even naar willen kijken. Marrakech (overleg) 27 jul 2018 17:16 (CEST)Reageren