Overleg:Materie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Madyno in het onderwerp Vacuüm

Energie en massa twee kanten van dezelfde medaille[brontekst bewerken]

Ik heb moeite met de zinsnede "... aangezien massa in energie kan worden omgezet [...] en energie in massa kan worden omgezet ...". Ik kom deze stelling op verschillende plekken op de Nederlandstalig Wikipedia tegen, maar het lijkt me toch echt onjuist. Massa en energie zijn 2 kanten van dezelfde medaille. Als je een kilo water overgiet in een maatbeker heb je ook geen gewicht omgezet in volume. Het water heeft in dit voorbeeld volume en massa tegelijk en hetzelfde principe geldt voor massa en energie. Er wordt niets omgezet, het is gelijktijdig beide.

Ik zou willen voorstellen om aan te sluiten bij de Engelstalige Wikipedia, die het principe volgens mij wel juist verwoord en ook uitlegt dat massa niet, maar materie wel kan worden omgezet in energie:

"Matter should not be confused with mass, as the two are not quite the same in modern physics.[7] For example, mass is a conserved quantity, which means that its value is unchanging through time, within closed systems. However, matter is not conserved in such systems, although this is not obvious in ordinary conditions on Earth, where matter is approximately conserved. Still, special relativity shows that matter may disappear by conversion into energy, even inside closed systems, and it can also be created from energy, within such systems. However, because mass (like energy) can neither be created nor destroyed, the quantity of mass and the quantity of energy remain the same during a transformation of matter (which represents a certain amount of energy) into non-material (i.e., non-matter) energy. This is also true in the reverse transformation of energy into matter."

Harrold68 (overleg) 28 feb 2015 16:35 (CET)Reageren

Filosofie en Natuurkunde[brontekst bewerken]

Dit artikel over materie zorgt denk ik voor verwarring tussen twee verschillende begrippen materie: het materie begrip in de filosofie (materialisme) en dat in de natuurkunde. Natuurkunde onderscheidt materie ('deeltjes') en energie. De algemene relativiteits theorie van Einstein verbindt ze weer (E=mc²). Het materialisme beschouwd materie als de kategorie van dingen die onafhankelijk en buiten ons bewustzijn zijn. Voorts beschouwd het materialisme de materie als iets wat 'altijd in beweging is' en dus de bestaanswijze van ruimtelijkheid en tijdelijkheid heeft, zoals in overeenstemming is met de natuurkunde. Samenvattend: het filosofische begrip 'materie' omvat zowel het natuurkundige begrip 'materie' alsook het natuurkundige begrip 'energie', alsmede alle eventueel andere vormen van materie (zoals velden, etc.).

Deze langgeleden gemaakte opmerkingen zijn zeer terecht, maar niemand doet er iets aan. Eerlijk gezegd, het is niet gemakkelijk. Niemand die durft? Jack Ver (overleg) 18 jan 2014 15:38 (CET)Reageren

‎Piotrpavel[brontekst bewerken]

Recent bracht Piotrpavel enkele toevoegingen aan. Ik denk eigen ideeën.

  1. Materie is in vaste, of vloeibare vorm, visueel waarneembaar.
    Sommige gassen zijn ook visueel waarneembaar.
  2. In de natuurkunde vormt een afgebakende hoeveelheid materie een lichaam.
    Is een regendruppel of een oceaan een lichaam?

Madyno (overleg) 26 apr 2020 11:41 (CEST)Reageren

Terugzetting[brontekst bewerken]

@Pjotrpavel: Waarom heb je je veranderingen weer ongedaan gemaakt? Veel daarvan leken me goede verbeteringen en uitbreidiingen. Madyno (overleg) 24 aug 2021 08:25 (CEST)Reageren

Vacuüm[brontekst bewerken]

@Instinkertje: Het lijkt me beter dat je je uitgebreide commentaar bij je minimale edit hier schrijft.

"Allereerst grr Het is misschien een wat onnodige bewerking, toegegeven, maar je bent het met me eens dat het een niet aangetoond feit is toch? Misschien ben ik een beetje aan het mierenneuken of ietwat pretentieus, maar ik vind het nogal kort door de bocht omschreven voor een dergelijke sidenote waarvan je jezelf kunt afvragen of 'ie in eerste instantie überhaupt wel zo relevant was. En thanks voor je inhoudelijke redenering op je 'terugdraaiing'."

Het is voor het artikel onbelangrijk of de ruimte een vacuüm is. Ik neem aan dat je het alsmaar daarover hebt, al zeg je dat niet. Dat staat ook niet in het artikel. Overigens is het mogelijk een ruimte - bijvoorbeeld onder een stolp - vacuüm (zo goed mogelijk) te pompen. Madyno (overleg) 15 jul 2022 00:04 (CEST)Reageren