Overleg:Megalopolis

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Thor NL

Er zijn nu twee artikelen over hetzelfde onderwerp: Megalopool en Megalopolis. Deze moeten worden samengevoegd, zoals terecht is opgemerkt door LeRoc. De vraag is, welke van de twee titels gehandhaafd moet worden. 5 okt 2007 16:57 (CEST)Reageren

De term 'megalopolis' is op Nederlandstalige internetpagina's veel gangbaarder dan 'megalopool'. De naam 'megalopool' zag ik alleen op internetdomeinen op ".be".

De online Van Dale kent alleen megalopolis ("nederzetting met meer dan 2,5 miljoen inwoners, conglomeraat van grote steden") en niet megalopool.

Daarom wil ik het samenvoegen op Megalopolis.

Ik wacht nog een paar dagen af of er nog andere reacties op komen. Johan Lont (voorbehoud) 5 okt 2007 16:54 (CEST)Reageren

Ik heb de vraag ook gesteld in het Taalcafé. LeRoc 6 okt 2007 23:57 (CEST)Reageren
  • Naar aanleiding van die laatste vraag meld ik mij maar hier.
  1. De Dikke Van Dale van dode bomen levert hetzelfde resultaat als de online versie.
  2. Het ligt voor de hand dat 'megalopool' gevormd wordt naar analogie van 'metropool' en 'necropool', die beide naast 'metropolis' en 'necropolis' voorkomen. Alleen zijn die beide woorden aan het Frans ontleend, waarin de '-is'-klank al was verdwenen, terwijl 'megalopolis' een veel recenter woord is dat we in deze betekenis vermoedelijk uit het Engels hebben meegekregen.
  3. Je zou nog kunnen opmerken dat 'polis' verwarrend is, omdat het ook op een document uit het verzekeringswezen kan slaan, maar daar staat tegenover dat 'pool' een hele reeks betekenissen heeft.
Ik zou daarom niet zeggen dat 'megalopool' fout is, maar wel dat 'megalopolis' de voorkeur verdient.
Stuart LaJoie overleg 7 okt 2007 00:57 (CEST)Reageren


In de Woordenlijst Nederlandse Taal (Officiële Spelling 2005) van de TaalUnie komt de vorm megalopool niet voor. De woordenlijst geeft:

      ---
      me·ga·lo·maan, de[m.], me·ga·lo·ma·nen
      me·ga·lo·ma·nie, de[v.]

      me·ga·lo·po·lis, de, me·ga·lo·po·lis·sen
      me·ga·markt, de
      me·ga·pixel, de[m.], me·ga·pixels
      ---

-- þ|Thor NLVERBAAS ME 7 okt 2007 03:30 (CEST)Reageren