Overleg:Mexico-Stad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gekopieerd van Overleg:Federaal District (Mexico)

De opening van het artikel "(...) is een gebied in Mexico dat geen deel uitmaakt van een deelstaat, maar dat vanuit de federale overheid bestuurd wordt. Het grootste deel van Mexico-Stad ligt binnen het Federaal District" suggereert dat het FD het enige gebied in Mexico is dat buiten één van de staten valt. Misschien is het FD het enige bewoonde federale gebied, maar er zijn er volgens mij nog meer, al kan ik daar in de gauwigheid niets over vinden. Enkele maanden geleden ging ik met de veerboot van Playa del Carmen naar Cozumel, beide behorend tot Quintana Roo. De plek waar de veerboot vertrekt en aankomt is federaal gebied, gemarkeerd door een lijn op het wegdek naar de aanlegsteiger (aan de ene kant van de lijn staat op het wegdek QUINTANA ROO, aan de andere kant een tekst die ik niet meer letterlijk weet, maar verwijst naar het federale karakter). Ik vermoed dat een aantal strategische locaties buiten de zeggenschap van de staten wordt gehouden; wellicht dat iemand die daar meer over weet er een artikel aan kan wijden of mij op bepaalde bronnen hierover kan wijzen. Ninane (overleg) 24 sep 2006 16:38 (CEST)

Sinds 10 maart 2010 schrijven we volgens de Nederlandse Taalunie niet meer Mexico-Stad, maar Mexico-Stad. Zie http://taaladvies.net/taal/aardrijkskundige_namen/wijzigingen/ en http://taaladvies.net/taal/aardrijkskundige_namen/land/MX . 212.29.160.170 23 mrt 2010 02:03 (CET)

Mexico-Stad gelijk aan Federaal District?[brontekst bewerken]

Ik zou graag een bron willen zien die vaststelt dat Mexico-Stad gelijk is aan het Federaal District. Ik heb zelf in Mexico-stad gewoond, maar de plaatselijke bevolking daar heeft mij verteld dat Mexico-Stad het geheel omvat van het Federaal District plus de deelstaat Mexico (Estado de Mexico). Bovendien woonde ik in Bosques de Aragón, op de grens tussen Iztapalapa en Nezahualcóyotl, dat verspreid over beide plaatsen ligt. Om die reden twijfel ik aan het gestelde dat nu in de inleiding staat. Groet, Torval (overleg) 24 mei 2015 02:01 (CEST)

Hmmm, ik heb er zelf ook gewoond en in mijn ervaring wordt er een vrij scherp onderscheid gemaakt tussen het distrito en de estado ("Fuera del DF todo es Ecatepec"). Af en toe wordt het voor het gemak bij elkaar genoemd, maar dat is vergelijkbaar met een inwoner die Amstelveen die (tegen buitenlanders) zegt dat hij in Amsterdam woont.
In ieder geval staat in de Mexicaanse grondwet dat het Federaal District Mexico-Stad is en de hoofdstad van de republiek. Artikel 44: La Ciudad de México es el Distrito Federal, sede de los Poderes de la Unión y capital de los Estados Unidos Mexicanos. Oof beter gezegd, dat stond in de grondwet want de politieke status is een paar maanden geleden veranderd. Mexico-Stad is nu een entiteit die gewoon Ciudad de México heet en net niet helemaal een staat is. Ik ga het aanpassen. Mixcoatl 17 jun 2016 22:14 (CEST)
Wellicht hebben de mensen die ik gesproken heb dan een voorzienende blik gehad? Sinds mijn terugkeer naar Nederland heb ik me niet zoveel meer beziggehouden met het reilen en zeilen van Mexico, maar ik neem je bevindingen graag voor waar aan. Groet, PeterKeijsers (overleg) 17 jun 2016 23:36 (CEST) (voorheen Torval)