Overleg:Middeleeuwse filosofie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb 'Johannes Scotus Eriugena' voorlopig naar de patristiek overgeheveld. Hij hoort alleszins niet thuis bij de scholastiek (leefde ten tijde van de Carolingische renaissance en dat is enkele eeuwen voor de ontwikkeling van de scholastieke methode! Maar er is sowieso nog heel wat werk aan de indeling van dit artikel.

  • Johannes Scotus wordt normaal gesproken niet tot de patristiek of de scholastiek geregend. De pagina middeleeuwse filosofie betreft een lastig beknopt te behandelen onderwerp: alleen namen of stromingen noemen is veel te weinig. Wil de anonieme maker van de vorige opmerking zich trouwens nog bekend maken? Bij voorbaat dank! Wesoparius 23 dec 2005 16:00 (CET)


Delete foutieve categorisering tabel, zie overleg: http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:Filosofie Thomass 21 apr 2007 13:32 (CEST)

discussie svp op 1 plek[bewerken]

thomass heeft verwante opmerkingen/overlebijdragen ook op de volgende pagina's geplaatst:

het lijkt me echter ten zeerste geboden de discussie op een plek te (blijven) voeren namelijk op: Overleg:Filosofie#Foutieve_categorisering! groetjes, oscar 28 apr 2007 11:50 (CEST)

enkele overwegingen[bewerken]

  • Om van zulke lange periode een fatsoenlijk overzicht te maken is niet eenvoudig. Het moet in de eerste plaats, vind ik, een overzichtspagina blijven. Te veel uitweiden over bijvoorbeeld patristiek, scholastiek of individuele filosofen hoeft niet, omdat deze onderwerpen elders in de Wiki aan bod komen.
  • Structuur: Bij de structuur heb ik een beetje een mengvorm gemaakt van wat ik bij de Franse en Engelse Wiki aantrof, weer met de bezorgdheid in het achterhoofd dat het overzichtelijk moest blijven.
  • Het beste (en zeker het meest uitgebreide) Wiki-artikel over middeleeuwse filosofie vind ik het Duitse: 'Philosophie des Mittelalters', ook al is het geen toonbeeld van beknoptheid. Nu ja, dat moet ik meteen een beetje relativeren, want wie weet is de Italiaanse, Poolse of Chinese versie wel fantastisch, maar dat kan ik niet beoordelen.
  • Verder... iedereen met goede ideeën is natuurlijk welkom om aan dit artikel mee te werken. Ik ga zelf nog wat lezen over middeleeuwse filosofie (vooral in Coplestons A history of philosophy volume II en III) en nadenken hoe het verder kan. Groet, --Beachcomber 5 jan 2008 17:36 (CET)

Te beperkt[bewerken]

Dit artikel lijkt me qua perspectief nog veel te beperkt; het gaat vrijwel alleen maar over de christelijke Middeleeuwse filosofie in Europa, terwijl het begrip "Middeleeuwse filosofie" uiteraard veel meer omvat. Zo behandelt F.C. Copleston in zijn boek A History of medieval philosophy niet aleen het Christendom maar ook het Jodendom en de Islam. De Wikischim 24 mei 2010 12:37 (CEST)

Akkoord, het mag inderdaad nog verbreed en uitgewerkt worden. Voel je vrij om toe te tasten, m.v.g. Beachcomber 24 mei 2010 13:00 (CEST) (Hé, heb jij die boeken ook? Ik ben ook net aan het lezen in Copleston Vol. II en III over de Middeleeuwen!)
Ja, da's toevallig. Dan zal ik eerst eens kijken wat jij van dit artikel maakt. In ieder geval heb je bij deze dus een suggestie. Mvg, De Wikischim 24 mei 2010 13:36 (CEST)
Kan nog even duren hoor, ik heb even een studie/leespauze ingelast om die boeken door te nemen, en dan heb je nog Gilson natuurlijk - maar die heb ik niet, komt misschien later wel. Eigenlijk is het een wat megalomaan project om een artikel te maken over een periode die meer dan duizend jaar bestrijkt... Ik zou het dus wel wat beperken tot een 'overzicht' en de rest verwijzen naar specifieke artikelen. Maar je bent vrij om nu al toe te voegen hoor, je hoeft niet te wachten tot ik binnen enkele maanden met een soort 'synthese kom', het essentiële kun je ook wel uit andere bronnen halen. Gewoon verder bouwen dus. Ik zie dat je toch al bezig bent met oosterse filosofie, dat kan er in dit artikel dus al gerust bij. En is het artikel af voor ik Copleston heb verteerd dan is dat ook niet erg, groetjes, Beachcomber 24 mei 2010 13:51 (CEST)