Overleg:Minamataziekte

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Japan[brontekst bewerken]

Het werd voor het eerst ontdekt in het gelijknamig dorpje Minamata in Japan in 1956. Het werd veroorzaakt door een lozing van methylkwik in industrieel afvalwater van de Chisso Corporations chemische fabriek. Deze zeer giftige chemische stof besmette vissen en schaaldieren in de Minamatabaai en in de Shiranui Zee, die werden geconsumeerd door de plaatselijke bevolking. Dit mondde uit in een gigantische kwikvergiftiging. Terwijl mensen, katten, honden en varkens 30 jaar lang leden en stierven aan de gevolgen van de ziekte, deed de overheid zeer weinig om de vervuiling tegen te gaan.

In 2001 werden 2265 slachtoffers officieel erkend (waarvan 1784 gestorven zijn) en meer dan 10000 mensen kregen een financiële compensatie van het bedrijf. Op 1 mei 2006 werd een herdenkingsplechtigheid gehouden aan het Stedelijke Minamataziekte Museum om de 50ste verjaardag van de officiële ontdekking van de ziekte te herdenken.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.118.186.247 (overleg · bijdragen) 21 okt 2010 19:46

  • Uw wordt van harte uitgenodigd bovenstaande gegevens, mits ze niet letterlijk overgeschreven zijn, in het Wikipedia artikel te verwerken. Vr. groet, --JanB 21 okt 2010 21:09 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Minamataziekte. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 8 sep 2017 01:17 (CEST) Ooit heb ik eens gelezen dat een fotograaf de ellende in 1968 fotografeerde en door beveiligers van het betreffende chemiebedrijf in elkaar geslagen werd. Toch werden zijn foto´s openbaar en werd hierdoor de druk om actie opgevoerd.Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Minamataziekte. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 18 sep 2017 20:44 (CEST)Reageren