Overleg:Osiris (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat heeft de Griekse god Dionysus met Osiris te maken? Is de Griekse mythologie gegroeid uit de egyptische?


Is Seth de broer van Osiris? Ik ken die onder de naam Typhon (op z'n grieks) of Tebha op z'n egyptisch

Vanpepep op 19 nov 2002

De Grieken gebruikten inderdaad die naam en de naam Tebh is de oorsprong, maar de Egyptenaren gebruikten eerder Set (seth). Zowel Tebh als Set worden met het zelfde determinatief gespeld dat het Set-dier met zijn gevorkte staart voorstelt jf


Amazighische deskungen[bewerken]

Hallo Oscar, ik denk dat jij hier ook Amazische deskunigen zou vermelden. ik denk persoolijk van niet. maar jij kan dat momenteel doen totdat ik hun argumeten zou vermelden. Maar liever geef me een reden. dan zeg ik dat jij dat uit nauwkeurigheid doet.

Twijfel[bewerken]

Hiervoor geldt hetzelfde als op Overleg:Imazighen. Te stellig, terwijl ik geen andere bronnen kan vinden die die stelligheid ondersteunen. Daarom {{twijfel}} toegevoegd. Ch®isCE 20 okt 2004 00:13 (CEST)

ik weet dat jij de staandaard van de gschiedschriving bent, jij bent geweldig, alleen maar snap ik het niet hoe jij dat vindt: http://www.google.be/search?hl=nl&q=helene+hagan+anzar+osiris&meta= Yuba 20 okt 2004 15:39 (CEST)

Artikel verwijderen: Welke argumenten ?[bewerken]

Osiris en de Imazighen Volgens aantal deskundigen is Osiris een Amazigh god van oorsprong. Een voorbeeld hiervan is Flanders Pitri die benadrukte dat Osiris een Amazigh god van oorsprong zou zijn. Hij stelde dat de verering van Osiris bij de Egyptenaren is te herleiden tot de Amazighische rituelen. Deze verering heeft -volgens hem- de Egyptische rituelen en de het uiterlijk van de Egyptische goden enorme beïnvloed. Maar andere deskundigen benadrukten dat hij een Aziatisch oorsprong zou hebben, maar geizien het feit dat zijn graf de symbolen van de slang en de twee pluimen droeg, is het aannemlijk dat hij eerder van Amazighische oorsprong zou zijn, want die twee symbolen waren verawnt aan de Imazighen .

Andere geleerden stellen Osiris gewoon de Amazigh god Anzar. Een voorbeeld hiervan is de Amerikaanse antropolge Helene Hagane die de naam Osiris als synoneem van Anzar beschouwd.

ik zie dat jij deze artikel verwijderd hebt, wat zijn je argumenten ?

hier heb jij de bron over helene hagan: De Berberse antropologe Helene Hagan citeert Lucius Apuleius, een Amazigh filosoof en schrijver uit de tweede eeuw, die in zijn roman Metamorfoses, beter bekend als De Gouden Ezel, vertelde hoe hij eerst werd ingewijd in het Mysterie van de Godin, vervolgens in de archaïsche mysteriereligie van 'Anzar/Osiris', en toen priester werd

het bedoelde link is: Ass, Lucius relates how he moved from the initiation to the Mystery of the Goddess to the initiation in the archaic mystery cult of Anzar/Osiris and entered ...

link: http://www.tazzla.org/apuleius.htm

en wat de andere betreft, zijn deze mijn bronnen:

وعلى سبيل المثال لا الحصر ، فإن (أزيرس) إله الغرب (نب إمنت) ، وسيد عالم ما بعد الحياة في الميثولوجيا المصرية ، قد أرجعه السير (فلندرز بتري) في أصله إلى الليبيين صراحة ، حينما رأى أن عبادة (أزيرس) الوافدة على مصر من ليبيا قد غيرت كثيرا من طقوس ومفاهيم سائر المعبودات المصرية الأخرى ؛ فتحولت هذه حتى في أشكالها الحيوانية إلى بشر برؤوس الحيوانات التي كانت الأصل لها قبل ذلك . أما غيره من العلماء فقد جعله أسيويا في أصله ، وإن استقر في غرب الدلتا ، وعبد على أنه إله الغرب ، ولكن تابوته قد حمل رمز الأفعى والريشتين وهما من مميزات الليبيين قديما .

link: http://www.meditrraneancentre.net/country29.htm

de naam van dat forum is: Mediterranean Centre for Studies & Research

als jij hen wil emailen zie hun emailadres: http://www.meditrraneancentre.net/our%20md.htm

iedereen kan verwijderen, maar redeneren is niet aangeboren.Yuba 21 okt 2004 15:09 (CEST)

Osiris

In het Osirisverhaal heb ik geprobeerd de Plutarchus vertelling (grieks)te vermeiden en gebruik te maken van het verhaal zoals bewaard op een grafsteen van een hoge ambtenaar, genaamd Amenmose, uit de 18e Dynastie (ong. 1500 v.Chr.) De Griekse en Egyptische vertelling verschillen.

Het verhaal zoals ik het plaatste is gemaakt aan de hand van de vertaling van de grafsteen, terug te lezen in A Book of Readings, vol. 2, Berkeley 1976, pp. 81-86.

Aan het verhaal is een passage toegevoegd welk duidelijk niet Egyptisch is "Daarvoor in de plaats nam zij een levende stuk hout of twijg van de "levensboom". Isis legde de dertien overgebleven stukken op de grond tezamen met de kunstpenis en met behulp van haar toverkracht (haar enorme liefde) copuleerde zij met de resten van Osirus en zo slaagde zij erin hem een kind, Horus, te laten verwekken."


Ik stel voor die passage uit het verhaal te halen --Jan Naezer 15 apr 2005 19:25 (CEST)

Is die passage dan onjuist? Ik heb die interpretatie tijdens een lezing ergens gehoord en ik vond hem wel plausibel. En ik had het ook eens op de TV gezien, (misschien wel gepopulariseerd), als inwijdingsmysterie. Ik ben helemaal geen deskundige historicus dus als het onjuist is moet het weg. Maar ik vond het als symboliek als parallel met de levensboom wel heel erg mooi. Jan Duimel 15 apr 2005 20:13 (CEST)

Niet waar[bewerken]

Osires was helemaal niet de eerste god van Egypte dat was Seth, Osiris werd door Seth verslagen – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 217.122.64.147 (overleg · bijdragen) 28 nov 2017 17:30‎ (CET)