Overleg:Pepperspray

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Naar mijn mening is dit een vernederlandsing van een engelse term, Zou het niet gewoon pepperspray moeten zijn ? mvg Ron

Ondanks dat ik zelf ook geneigt ben de engelse term te gebruiken maakt dat de Nederlandse benaming niet minder correct. Immers hebben we gewoon te maken met een spray waarvan het hoofdbestandsdeel een extract van bepaalde pepers is. (Capsicum Annuum of Capsicum Frutescens) Het extract zelf wordt gewoon Oleoresin Capsicum (OC) genoemd, dus peperspray danwel pepperspray zijn gewoon straattaal. Of anders gezegt, pepperspray is een verengelsing van een term, danwel een vereenvoudiging van een term voor het "klootjesvolk". ;-)

Overigens heb ik niet het idee dat het artikel erg objektief is. Hiermee wil ik niet beweren dat de schrijver niet objektief is, maar de informatie lijkt puur gebasseerd op de hemeljuigende berichten van de politie.

Blootstelling aan pepperspray lijdt tot ontstekingsreacties van de huid, ogen en keel. (dus niet alleen oogslijmvliezen en (wellicht?) slijmvliezen in de keel, zoals het artikel suggereert. Dit kenmerkt zich door het direct sluiten van de ogen, ademhalingsmoeilijkheden, hoesten, braakneigingen en misselijkheid. Verder uiteraard een intense pijn. Dat is ook de reden waarom pepperspray het gat moest opvullen tussen de wapenstok en het pistool. Dat de wapenstok een milder wapen is mag namelijk een feit heten. ;-) Er zijn overigens al enkele gevallen bekend van mensen die overleden zijn aan de gevolgen van pepperspray. Verder heeft TNO uiteraard al onderzoek gedaan, welke volgens critici bijhoorlijk gekleurt is, en waarin resultaten uit buitenlandse onderzoeken nog niet opgenomen zijn. Verder schrijft TNO vrij strikt voor hoe pepperspray gebruikt dient te worden, alhoewel dit volgens menigeen niet zodanig wordt toegepast als voorgeschreven. Last but not least is pepperspray natuurlijk niet alleen in busjes verkrijgbaar, maar ook in bijv. sleutelhangers en pennen.

Wil je verder ingaan op de geschiedenis dan zal het je leren dat pepperspray in Amerika zijn intrede heeft gedaan op basis van frauduleuze onderzoeken en smeergelden e.d. ;-)

Anyway, ik wil dit artikel niet afkraken, maar ik ben zelf niet zo'n erg goede schrijver en vind het erg jammer dat er nu informatie achterwege blijft. Tobislav 27 jun 2005 10:05 (CEST)

Pepperspray of Peperspray[bewerken]

Na beraadslaging van de van Dale vind ik niks bij peperspray. Wel vind ik bij pepperspray:

pep·per·spray (de ~ (m.)) 1 een peperextract bevattende spray die o.m. gebruikt wordt als verdedigingsmiddel => pepergas

Naar mijn idee zou de titel dus aangepast moeten worden. Ik heb zowiezo nog nooit van peperspray gehoort... I Vegeta 13 jan 2007 14:49 (CET)

Geen reacties gehad dus ik heb het aangepast. Groet I Vegeta 8 mei 2007 23:46 (CEST)
Ik heb er helemaal geen bezwaar tegen dat je de titel van dit artikel aangepast hebt (wat zeg ik, ik kan het alleen maar toejuichen), maar let wel een beetje op met de redenen die je ervoor aanvoert. Eerst en vooral zijn er honderden, zo niet duizenden woorden die niet in 'de Van Dale' staan maar toch bestaan en in sommige gevallen zelfs de titel van een artikel hier kunnen vormen (en dan heb ik het niet over eigennamen). Een woordenboek als Van Dale geeft alleen de meest gebruikelijke woorden weer (eenvoudig gezegd moet een woord xx keer voorkomen in bronteksten voor het opgenomen wordt). Dat een titel niet in 'de Van Dale' staat, is dus geen reden om hem zomaar af te voeren. Dat je er nog nooit van gehoord hebt evenmin.
Daarnaast heb ik een meer dan gegrond vermoeden dat je de onlineversie van Van Dale hebt gebruikt; besef dat die de 'Van Dale Hedendaags Nederlands' weergeeft, een niet al te uitgebreid woordenboek. De Grote Van Dale (in boekvorm meer dan vier keer zo dik als Van Dale Hedendaags Nederlands) is veel relevanter als je wilt nagaan in hoeverre een woord al dan niet gebruikelijk is. Jupiler 31 mei 2007 01:52 (CEST)
Hmmm oké, bedankt voor je tips I Vegeta 19 feb 2008 12:47 (CET)

Herschrijving[bewerken]

Momenteel ben ik bezig dit artikel te herschrijven vanuit de Engelse Wikipedia. Voor wie interesse heeft kun je hier op mijn gebruikerspagina de meest recente versie vinden. Op de overlegpagina lees ik graag reacties, aanvullingen en opmerkingen! --Savorn 16 jul 2010 22:06 (CEST)

Hier nog een suggestie voor het artikel.
"zonder daarbij ernstige of blijvende schade te veroorzaken" [1] [2] In de V.S. zijn enkele mensen zelfs geheel blind aan een oog door pepperspray, helaas kan ik hier geen bron voor vinden, maar heb het op televisie gezien een tijdje terug. Ik denk dat het belangrijk is om in het artikel te vermelden dat het in incidentele gevallen blijvende schade kan veroorzaken, zie vooral de link van de politieagent in Nederland, groet Richardkw 16 jul 2010 22:35 (CEST)
Bij het herschrijven heb ik dat, gezien de artikelen zoals waar je naar verwijst, inderdaad aangepast. Zie de conceptversie hier op mijn gebruikerspagina. Bij "effecten" heb ik daar iets over geschreven. Groet, --Savorn 16 jul 2010 23:33 (CEST)

2014 Reactie door een anonieme ervaringsdeskundige cq slachtoffer van Pepperspray

Op zaterdag 25 Januari 2014 nadat ik keurig had meegewerkt aan het bevel van de Politie om te stoppen, heeft een van de twee stoere politieagenten de jongste van het duo, dat mij tijdens mijn woon - werk forens verkeer als Postbode op de postfiets had aangehouden, het wapen "Pepperspray" (dat het onderwerp is in deze Overleg pagina op wikepedia) in mijn wagenwijd openstaande OOgen gespoten ! Hij besloot daartoe over te gaan terwijl mijn handen al strak achterop mijn rug waren vastgeboeid en er geen gevaar meer van mij richting de twee agenten kon uitgaan Aaaawww!!! Het is moeilijk in woorden te beschrijven hoe zeer dat goedje zich in de ogen brandend vastbijt. Na het in aanraking komen van de spray in de ogen kan je het alleen nog maar uitschreeuwen van de intense pijn. Ik begin nu na lezen van de objectieve neutrale informatie over dit wapen op wikipedia te beseffen hoe overdreven hun keuze is geweest om voor zo'n zwaar gemeen uitschakelingsmiddel te kiezen. Immers iemand die al door twee Politiemannen is overmand en in de boeien is geslagen , en niet is voorzien van enige wapen kan namelijk ook op een minder agressieve manier van de weg worden gehaald. Het lullige was ook nog dat ze me in plaats van me naar het dichtstbijzijnde Politiebureau in 3 km verderop te brengen om bij te komen , 36 lange KiloMeters onnodig hebben laten lijden door me naar een politiebureau veel verderop richting het westen hebben laten brengen. De terugweg door de ambulance wederom 36 km was ook niet nodig geweest als ze me meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis hadden gebracht. Het vervelende van de spray is dat de pijn lang aanhoudt of maar langzaam afzakt. Je wilt dan alleen nog maar dat de aan de ogen vretende pijn zo snel mogelijk weer overgaat. De krachten die je had zakken steeds verder af. Het is bijna niet vol te houden om bij bewustzijn te blijven.

'Door deze poging om de pijn te beschrijven die pepperspray aanricht hoop ik dat Politiemensen of burgers die pepperspray illegaal in bezit hebben en erover denken om het te gaan gebruiken, zich beter kunnen beseffen wat voor martelgang het "pepperen" veroorzaakt.'


Wat zijn gebruikelijke straffen voor bezit en gebruik?[bewerken]

Wat zijn de gebruikelijke straffen voor bezit en gebruik van pepperspray? Ik vind het incompleet om enkel de formele juridische straffen te vermelden. Sommige misdaden worden in de praktijk niet bestraft, zoals schending van auteursrecht bij downloaden/uploaden. Andries (overleg) 8 jan 2016 18:23 (CET)

Eens. Het vermelden van maximumstraffen kan erg misleidend zijn. De maximale gevangenisstraf voor diefstal is ook vier jaar, maar dan hebben we het niet over een eerste vergrijp van iemand die een Marsreep "wegneemt, met het oogmerk om [die] zich wederrechtelijk toe te eigenen". Vermelden dat het gebruik strafbaar is, lijkt me voldoende, tenzij in gezaghebbende literatuur wel melding wordt gemaakt van gebruikelijke straffen. Het is hier overigens ook niet noodzakelijk hele alinea's letterlijk over te nemen uit de ambtsinstructie, en ook dat kan in deze vorm beter weg. Paul B (overleg) 8 jan 2016 19:37 (CET)
Ik heb de koe maar bij de horens gevat. We zien wel wat anderen ervan vinden. Paul B (overleg) 8 jan 2016 20:52 (CET)
Ik vind het artikel minder informatief door het verwijderen van de maximumstraffen. Misschien kunnen er een aantal praktijkvoorbeelden gegeven worden om de lezer een idee te geven van de praktische strafmaten. Andries (overleg) 16 jan 2016 19:02 (CET)
Zo informatief was het niet: die vier jaar zal in de praktijk nooit opgelegd worden voor het simpele bezit van pepperspray. Pepperspray valt in Nederland in de categorie 'militaire wapens' waarin we ook handgranaten en volautomatisch schiettuig vinden. In de praktijk komen mensen er louter bij bezit vermoedelijk met een geldboete vanaf, zoals deze meneer die bij een verkeerscontrole gesnapt werd en 350 euro boete kreeg: [3]. Hier kwam iemand zelfs weg met een voorwaardelijke geldboete van 310 euro: [4]. Uit die twee zaken kan men echter niet zonder meer concluderen dat dat altijd het geval zal zijn, dus ik weet niet of zoiets in het artikel kan. Het geeft wel aan dat het noemen van maximumstraffen hier de lezer niet veel wijzer maakt. Paul B (overleg) 17 jan 2016 03:25 (CET)
Dit komt uit de krant (niet enkel van politiewebsite) en kan dus volgens mij wel in het artikel. [5] Ik stel voor om zowel de theoretische maximumstraffen te noemen samen met enkele van zulke krantenberichten. Andries (overleg) 17 jan 2016 09:00 (CET)