Overleg:Pieter-Jan De Smet (missionaris)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Pierre-Jean De Smet)
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Valhallasw-toolserver-botje in het onderwerp Referenties gevonden in artikelgeschiedenis

Pierre-Jean of Pieter-Jan De Smet[brontekst bewerken]

Hoewel het toentertijd, onder Frans bewind (!), om verschillende redenen gebruikelijk was om kinderen althans officieel Franse voornamen te geven, zijn wie zo inderdaad officieel een Franse naam kregen veelal toch bekend onder hun gewone, Nederlandse namen. Zo kennen wij De Grote Zwartrok niet als pater Pierre-Jean maar als pater Pieter-Jan De Smet uit Dendermonde. Zie overigens ook de bronnen en verwijzingen: alles Pieter-Jan De Smet. En terecht, lijkt me.

Het komt bevreemdend voor pater De Smet in Wikipedia 'verbeterd' aan te treffen als ene Pierre-Jean, zelfs al zou dat dan zijn officiële voornaam geweest zijn — een officiële voornaam louter voor officieel paparassengebruik — maar voorts volstrekt ongebruikt. De Grote Zwartrok heette (!) hier bij ons gewoon Pieter-Jan en blijft bekend als de grote jezuïet en missionaris der Indianen, Pieter-Jan De Smet, S.J., uit Dendermonde, alias de Grote Zwartrok.

Het lijkt me dan ook aanbevolen het artikel daarmee in overeenstemming te hernoemen, naar Pieter-Jan De Smet - de naam waaronder hij immers bij ons bekend is.

P.S.: Vgl. bijv. Andreas Vesalius. Die heette officieel Andries van Wesel.

Is uitgevoerd en op dp ook aangepast Kvdh 18 jan 2009 20:53 (CET)Reageren
Zelf ben ik neutraal met betrekking tot de naamswijziging, evenwel op de site 200 jaar Pieter-Jan De Smet wordt buiten de titel wel consequent in de biografie over Pierre-Jean gesproken ? Kvdh 19 jan 2009 07:10 (CET)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Pieter-Jan_De_Smet_(missionaris) zijn de volgende bewerkingen gevonden:

  • 2015-06-02 18:26:40 Oldengaerde (+verwijderen standbeeld SLU bron: www.foxnews.com/us/2015/06/01/school-racist-statue-priest-praying-over-indians-moved-indoors-after-complaints)

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 3 jan 2022 06:19 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.