Overleg:Pizza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

herkomst pizza?[bewerken]

mensen lees eens het franstalig arrikel over pizza daar staat dat de pizza uit zuid-amerika komt en hier zegt men de middelandse zee ?

7 aug 2007 12:44 (CEST)

gedaan aandacht in de namen vanaf pizza's....Ik ben Italiaans daaron ik kan je helpen... ciao SUPEROTOTO

Dat over die jongens op scooters die pizza's rondbrengen, is dat niet té voor de hand liggend...?

Pizza (het eten, niet de naam) is toch van Scandinavische oorsprong ? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 6 dec 2009 17:44 (overleg · bijdragen) 94.224.193.44

Inderdaad, 94.224.193.44, het concept is Scandinavisch. Heb deze informatie toegevoegd met referentie naar bron. Interessant hoe de populairste gerechten uit de "Italiaanse" keuken niet van Italiaanse oorsprong zijn: pizza is Scandinavisch, pasta is Aziatisch,...--Grimnirwher9 (overleg) 7 feb 2012 11:59 (CET)

taalpurisme[bewerken]

bron Irna: http://www.nos.nl/nos/artikelen/2006/07/art000001C6B322234D3AD0.html (en vele andere)

taalpurisme[bewerken]

Vrij leuk om het verhaal in verband met pizza/elastisch brood na al die jaren nog eens te mogen lezen. Jammer dat deze kemel annex idiote taalmythe het Wiki-artikel moet ontsieren.

Waar beginnen we? Niet in 2006, niet na de berichten die ondere andere door o.a. het schimmige Hambestegi Daily (website niet meer beschikbaar), het immer astrante Fox News (http://www.foxnews.com/story/0,2933,206196,00.html), en vele andere persagentschappen de wereld zijn rondgestuurd.

Dat het artikel feitelijke fouten bevat, is vrij gemakkelijk aan te tonen. Het enige wat je nodig hebt is een elemantaire kennis van het Perzisch en een goede search engine. Een vliegtuigticket en een foto-apparaat doet ook wonderen.

Wil je iets dieper graven? Kijk dan eens op deze site (en vooral naar de zgn. time stamps): http://boards.ipersians.com/archive/index.php/t-819.html: "have you heard the words: "kesh loghmeh" be jaye Pizza!!!! "charkh bAl" be jaye helikopter!!!! "namA bar" be jaye fax!!!" We schrijven 2001. Toen was Ahmadinejad niet eens de burgemeester van Teheran.

We gaan verder. De website van de Iraanse Taalacademie ofte فرهنگستان زبان و ادب فارسی, farhangistane zaban-o-adabe farsi, is online raadpleegbaar (http://persianacademy.ir/fa/wordspdf.aspx): geen pizza, geen 'kesh loghmeh' (کش لقمه), want daar gaat het dus over. Laat het dan nog een detail zijn dat loghmeh zelfs niet 'brood' betekent. En waarom zou een taalacademie, die zich vooral bezighoudt met technische termen, in godsnaam wakker liggen van het woordje 'pizza'. Hallo? Komt daarbij dat het niet de President van Iran is die beslist welke woorden al dan niet in de lijst terechtkomen.

De laatste stap We eindigen bij het Franse persagentschap AFP (bijvoorbeeld hier: http://www.enews.ma/purging-persian_i9222_0.html) "But the effort has also triggered many jokes, with one popular sitcom on state television coming up with the term "stretchy bite" as an alternative to "pizza"."

Amerika[bewerken]

De uitbundige versiering en uitbreiding van het platte brood met alleen maar tomaat is wel degelijk Italo-Amerikaans eerder dan Italiaans. Het artikel is op dat punt verre van NPOV. Jcwf 15 mrt 2009 19:25 (CET)

De meningen en verhalen aangaande de oorsprong en verdere ontwikkeling van pizza zijn legio. Hier is een (Amerikaanse) artikel dat eerder een parallelle ontwikkeling lijkt aan te geven (wanneer men de jaartallen grof volgt) tussen pizza's uit Italië en die van Italiaanse immigranten uit de V.S.. Het geeft wel aan dat reeds in een vroeg stadium in Italië, het gebruik van andere ingrediënten dan alleen tomaat, mozzarella en basilicum (zijnde de officiële Napolitaanse pizza) gebruikelijk was. Het lijkt mij dat door de voortgaande immigratie en contacten, heen en weer, van Italianen gedurende de laatste 2 decennia van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw, het erg moeilijk is om te constateren welke type pizza nu precies waar ontstaan is. Het ligt voor de hand om op een simpele basispizza van tomaat en kaas, andere ingrediënten toe te voegen. Om dan deze voor de hand liggende "innovatie" alleen toe te schrijven aan Amerikaanse Italianen, lijkt mij niet bewijsbaar. Dit zou mogelijk in de tekst verwerkt moeten worden.Takeaway 16 mrt 2009 07:32 (CET)
Het verhaal dat er diverse verhalen zijn over het ontstaan kan ik onderschrijven - met name dat het een arm Amerikaans(-italiaans) gewzin was dat de restjes van de week (dat wij kliekjes noemen) op deeg deed, is me door een Amerikaanse marketing- & business-PhD (Dr Patrick Duparq) wverteld. Hierdoor is het misshien lastig om de werkelijke ontstaangeshiedenis te onderschrijven? misschien biedt dit boek uitkomst: http://www.springer.com/cn/book/9781461488866 ? Anders is het is misschien beter dan alle (waarschijnlijke) onstaansgesachiedenissen (met hunbronnen) te benoemen? martix (overleg) 4 aug 2017 16:21 (CEST)

fastfood?[bewerken]

Zie uitspraak rechter 2 aug 2017 en fastfood; dient dat in het lemma vermeld te worden (dat pizza in een aantal landen w.o. Nederland als fastfood wordt beschouwd? De relativiteit/neutraliteit dient wel te worden geduid natuurlijk; ik heb het vonnis nog niet gelezen maar 'snel' is ook een relatief begrip... Nog even lezen of de rechter daar een tijdsduur aan verbonden heeft... - martix (overleg) 2 aug 2017 18:01 (CEST)

uitspraak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:5556 ; NYP gaat in beroep, het is wel opmerkelijk maar gaat specifiek over die vestiging van de keten NYP in dat stadsdeel / die beslissing van de stadsdeelraad. gaat dus niet over "alle pizzazaken" / pizza's in het algemeen maar wellicht wel het vermelden waard dat pizza's soms als fastfood worden gezien (in fastfood worden ook pizza's genoemd, in dit lemma komt het niet ter sprake. - martix (overleg) 3 aug 2017 21:51 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Pizza. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 sep 2017 04:46 (CEST)