Overleg:Polarisatie (elektromagnetisme)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(zie ook Overleg:Polarisatie (conflict))

Ik begrijp de uitleg van polarisatie van licht zoals hierboven niet helemaal. Het lijkt op de beschrijving van het effect van een prisma ('uit elkaar trekken in kleurbundels'), maar dat is iets anders dan gepolariseerd licht. Gepolariseerd licht heeft te maken met de trillingsrichting van de fotonen. Bij gepolariseerd licht is die trillingsrichting van alle fotonen namelijk gelijk. --Taka 1 nov 2004 16:44 (CET)

Ook dat is niet helemaal waar Taka. Je hebt bijvoorbeeld ook circulair gepolariseerd licht waarbij de richting van het elektrisch veld op een bepaalde manier ronddraait. Ongepolariseerd is licht waarbij die richting willekeurig is. Het lijkt me wel dat dit een apart lemma verdient overigens. Misschien een doorverwijs van maken? Jcwf
Ik geef toe dat het iets ingewikkelder ligt dan de beschrijving van één zin die ik hier neer heb gezet. Ik beschouw je commentaar maar als bevestiging van mijn mening dat datgene wat er nu staat niet een juiste uitleg is. Naar mijn idee is het onmogelijk om het begrip polarisatie zodanig te definiëren dat het alle betekenissen omvat (zoals nu geprobeerd wordt). Een apart lemma lijkt me een prima idee. --Taka 2 nov 2004 15:31 (CET)

Verwarende zin: In de natuur gebruiken de bijen de polarisatierichting van zonlicht om zich te oriënteren. Als de zon achter de wolken staat, zien ze aan de polarisatie van de onbewolkte hemel waar de zon staat.

Achter welke wolk staat de zon als het onbewolkt is?

Er wordt voorgesteld dit artikel naar "licht" te verplaatsen. Polarisatie wordt ook gebruikt in de telecommunicatie: Zo zenden radio en TV zenders horizontaal of verticaal gepolariseerde EM golven uit en bij satelliteuitzendingen worden zowel H als V gepolariseerde velden gebruit (elke frequntie (kanaal) kan zowel voor H als voor V gebruikt worden). Ik zou dit artikel daarom liever gewoon gescheiden laten staan.

gerben49 27 dec 2007 10:22 (CET)

polarisatie van satelliet signalen[bewerken]

ik dacht dat satelliet signalen altijd circulair gepolariseerd zijn/ Horizontale / verticale polarisatie heeft geen zin omdat satellieten nu eenmaal ronddraaien en ook omdat het polarisatievlak toch ook nog zou draaien tgv transmissie door de atmosfeer en dus zou veranderen