Overleg:Polsstok

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Hoopje

Volgens mij bestaat er geen polsstok. Het moet volgens mij poolstok zijn. Met 2 o's en met 1 s. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.126.56.111 (overleg · bijdragen) 25 jan 2008 14:40

Ik ben het helemaal eens met deze opmerking. De verklaring van polsstok is daarnaast ook volkomen uit de lucht gegrepen en passend gemaakt. Maar het is aperte nonsens. De verklaring is als volgt: het woord moet poolstok zijn omdat het relateert aan wat in de mechanica de pool van de beweging wordt genoemd. De pool is het punt waarvandaan een roterende beweging lijkt te ontspringen. De meest een voudige pool is de naaf van bijvorbeeld een fietswiel. Dit is een stationaire pool waaromheen het wiel draait. Bij poolstokhoogspringen is de pool niet stationair maar in eerste instantie het punt waar de stok de grond raakt. Daarna beweegt de pool zich in een ingewikkeld patroon omdat de beweging van de elastische stok mede gaat bepalen waar de pool ligt. Bij het Friese fierlejeppen is de pool wel stationair omdat de stok star is! Denk verder ook aan de betekenis van de polen van de aarde, de aardas loopt door de polen en de aarde draait om die as. Denk ook aan hoe deze sport in het Engels heet. Inderdaad iets met POLE en dat betekent je radt het al: pool. Het is toch geen wrist stick jumping of wel?

Dat zowel van Dale als het Groene boekje over polsstok spreken is te wijten aan een luie redacteur die ooit dacht: dat poolstok kan niet goed zijn want iedereen ZEGT polsstok. En vervolgens is het polsstok geworden maar het is helemaal fout!

Kortom: het wordt tijd dat deze blunder eens hersteld wordt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.83.54.164 (overleg · bijdragen)

Je zegt het zelf al: zowel het groene boekje als het woordenboek zeggen polsstok. Dat betekent dus dat het woord met één o geschreven wordt. Wat je allemaal over de etymologie zegt kan best waar zijn, maar heeft niks met spelling te maken. Hoopje (overleg) 20 jun 2011 23:51 (CEST)Reageren