Overleg:Prins

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Niet-vorstelijke prinsen?[brontekst bewerken]

Klopt het wel dat Nederland alleen nog vorstelijke prinsen kent? Ik meen dat er ook een Engels geslacht Nederlandse prinsen waren. Mysha

Inderdaad! Zo bestaat er de adellijke titel Prins van Waterloo, toegekend aan het Engelse geslacht Wellesley. Toegekend in 1815 voor het eerst aan Arthur Wellesley, Hertog van Wellington. De huidige drager is Arthur Valerian Wellesley, 8e hertog van Wellington en met de prinsentitel behoort hij dus tot de Nederlandse adel. Vanwege de afscheiding van België in 1831 zijn de titel en daaraan verbonden grond (gelegen dus in België) echter gescheiden geraakt.
Demophon 26 jan 2006 18:27 (CET)[reageer]

[1] kent Wellesley nochtans niet. Dat die titel is toegekend weet ik, maar of het geslacht nu nog tot de Nederlandse adel behoort? Je zou denken van wel, maar het staat er niet bij. Känsterle 26 jan 2006 18:39 (CET)[reageer]

Ik heb 'ns verder gekeken en volgens de Hoge Raad van Adel behoort het geslacht Wellesley toch echt tot de Nederlandse adel, zie "Artikel 1" in de Wet op Adeldom
Demophon 26 jan 2006 19:00 (CET)[reageer]

OK Mysha

Ik heb ook even gekeken naar de soorten prinsen titels, maar ik kan op mijn eentje de scheidslijnen niet helemaal vaststellen. Ik kom uit op zoiets, maar ik weet niet wat precies hoe heet:

  • Vorstelijke prins - heeft titel op basis van de relatie met een koning.
    Kroonprins
    Troonopvolger van een koning.
    Prins-gemaal
    Gemaal van een vrouwelijke koning
    Prins van het koninklijk huis
    Verder familie van de koning.
  • Adelijke prinsen
    Soevereine prins
    Prins die staatshoofd is
    Prins vazal
    Prins die onderhorig is aan een staatshoofd.

Dan zijn er kennelijk

Erfprins
titel wordt geërfd van de titelhouder.
Prins van den bloede
titel wordt verkregen of toegekend op basis van de verwantschapsafstand tot een titelhouder

In theorie zouden er ook nog prinsen kunnen zijn die voor hun verdienste persoonlijk die titel krijgen, maar ik weet niet of dat ooit voorkomt.

En tenslotte kun je waarschijnlijk ook nog een onderscheid maken tussen territoriale en titulaire prinsen, afhankelijk of ze wel of geen macht uitoefenen over hun territorium.

Klopt dat een beetje? En hoe heet het dan allemaal? Mysha

  • Beste Mysha, De souvereine prins is als staatshoofd gelijk aan een koning.Hij hoort niet zozeer bij de adelijke prinsen. Maar er zijn ook niet adelijke prinsen! (De president van Frankrijk bijvoorbeeld).

De "Prinsen van den bloede zijn", (of waren, ik meen dat de takken nu zijn uitgestorven), verwanten van de Bourbons. Hun zijtakken stammen uit een tijd dat de Bourbons nog niet regeerden. Zij zijn dus van koninklijke bloede maar wel van "den" bloede...
Prinsen met een niet vererfbare titel zouden in een aantal landen nog gecreeerd kunnen worden. O Ja, dan is er nog de

  • Erprins....

oudste zoon van een prins. In Nederland werd en wordt de aanduiding wel gebruikt voor de oudste zoon van de Prins van Oranje maar het is een informele aanduiding. Robert Prummel 18 okt 2007 20:29 (CEST)[reageer]

In België spreek je een prins van het kongingshuis niet aan mat "uwe hoogheid". Wel met "monseigneur". Voor niet-koninklijke prinsen is het evt "prins". Ik kan mij natuurlijk vergissen, maar check dit toch zéker eens. Bedankt


Vreemde tekst...[brontekst bewerken]

Ik lees:
"In latere tijd kreeg een ieder die in aanmerking kwam voor erfopvolging de titel Prins (of Prinses). Soms echter had de titel niet direct een relatie met rechtstreekse opvolging in ouderlijke zin, maar met het feit dat een prinsdom het recht had om een koningskandidaat te leveren. Een voorbeeld is het Prinsdom Orange. Dit prinsdom heeft tot de dag van vandaag twee prinsen ofwel twee koningskandidaten. Prins Willem-Alexander is er daar één van. De andere Prins van Oranje is prins Georg Friedrich van Pruisen."

Over deze tekst heb ik twijfels;

  • Kreeg iedereen die kon opvolgen de titel Prins? En wanneer en waar was dat zo? In Frankrijk en Engeland was dat in de middeleeuwen niet zo.De derde kleinzoon van Louis XV was "Graad van Artois" en volgde zijn broer in 1821 op.De Britten kennen onder de eerste twintig troonopvolgers diverse mensen zonder prinselijke waardigheid.
  • Leveren prinsdommen (bedoelt men staten?) koningskandidaten?Wanneer en waar was dat zo? Bij kieskoninkrijken? Het lijkt me nie waar te zijn.
  • Voor welk troon waren de drie (niet twee) Prinsen van Oranje na 1705 de koningskandidaten? Pruisen bestond nog niet, Nederland was een republiek.Frankrijk dan? Dat is ook niet het geval.
  • Voor welke kroon is prins Georg Friedrich van Pruisen kandidaat? Niet voor de Nederlandse in ieder geval. De grondwet sluit hem uit.Zijn aanspraken op de Pruisische troon hangen niet samen met de titel Prins van Oranje.

De gewraakte tekst is van en zekere gebruiker 62.195.246.101 die slechts twee teksten op Wiki plaatste.

Robert Prummel 17 okt 2007 18:05 (CEST)[reageer]

dynastieke titel prins[brontekst bewerken]

Kan iemand mij uitleggen wat een dynastieke titel is? Ik snap er geen reet van, wat het nou precies is.... Vind het maar vaag. Is het zoiets als de Engels term "Substantive title"?Demophon 18 okt 2007 20:49 (CEST)[reageer]

  • Het is wel erg lastig hè... dat Engelse artikel moest ik ook drie keer lezen voordat ik het begreep en dan nog...

Een résumé

  • Dynastieke titels worden door dynasten gedragen.
  • Dynasten zijn leden van de (voorheen) regerende vorstenhuizen.
  • De dynastieke titel is verbonden aan de plaats in de erfopvolging.
  • De dynastieke titel is daarom persoonlijk en niet erfelijk.
  • De dynastieke titel is niet noodzakelijk aan een traditionele feodale relatie onderworpen. Wanneer er een leen is (zoals het Hertogdom Cornwall) dan is de drager van de dynastieke titel leenman zolang als hij de titel draagt.

Vooral onze Zuiderburen zijn in het beschrijven van deze zaken nogal slordig. De dynastieke titel van Prins van Luik voor de tweede zoon of oudste broer des konings kan nu niet door Albert II Koning van de Vlamingen en Walen (België bestaat toch niet meer?) gedragen worden. De Nederlandse Prins van Oranje kan geen Prins van Oranje zijn wanneer hij koning wordt of zijn recht op opvolging prijsgeeft.

De koninklijke families beschikken over een vaste voorraad van deze titels die dan ook niet aan anderen worden gegund. Het is ondenkbaar dat een verdienstelijke Brit of een lid van de Koninklijke Familie die niet de tweede zoon van de regerende vorst is de titel Hertog van York zal krijgen. De Franse koningsfamilie claimt al de door hen in het verleden gedragen titels als haar exclusieve domein. De chef van dat Huis zal een jongere zoon Hertog van Angoûleme of Graaf van Artois kunnen maken. Dynastieke titels die niet automatisch vererven.

Helpt dit je verder?

Robert Prummel 9 nov 2007 16:33 (CET)[reageer]