Overleg:Punk (muziek)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door AnarchistiCookie in het onderwerp Tijdlijn

Overleg Bart van der Pligt[brontekst bewerken]

Van Overleg gebruiker:Bart van der Pligt:
Hoi Bart, waarom heb je de pagina punkrock leeg gemaakt en vervangen door een redirect naar het lemma punk? Sander Spek 24 mei 2004 08:56 (CEST)Reageren

Omdat punkrock de naam is waaronder punk in Amerika altijd al bekend stond. Het is dus misleidend om het als een ander genre te presenteren. Het bestaan van twee pagina's levert bovendien dubbele informatie op, en verwarrende interwiki links. (Ik was overigens vergeten om het bijbehorende lijstje met bands te kopiëren. Dat heb ik nu hersteld.)
Het verhaaltje dat op punkrock stond was nogal willekeurig en niet van toepassing op de meeste bands die eronder stonden vermeld. Daar kon ik - in deze vorm - niks mee. Het lijkt me beter om de vraag of bands politiek geëngageerd zijn, lollige teksten hebben, ska gebruiken en populair zijn onder surfende jongeren, in het artikel over de betreffende band te behandelen want deze dingen lopen sterk uiteen. Ook de suggestie dat punk in het verleden altijd politiek geëngageerd was, is onjuist. Bart van der Pligt 25 mei 2004 09:33 (CEST)Reageren
Dat van 'punkrock' in de VS wist ik niet, maar dit blijft natuurlijk een Nederlandstalige encyclopedie. En ik had de indruk dat het in Europa toch echt twee verschillende genres zijn. Enfin, het zal wel prima zijn zo. Sander Spek 25 mei 2004 09:42 (CEST)Reageren


Hmm. Minstens twee genres... Zo is in Nederland bijvoorbeeld: de Rondo's: punk en de Dustbin Rockband (1976, mind you. maar ja, niet uit Amsterdam...): punkrock. Het is Wiki-matig wel handig om dingen op een hoop te gooien, maar gevoels-matig niet. Chanson betekend in Nederland totaal iets anders als in Frankrijk. Of 'Schlager' in Duitsland of in Nederland.. In dit artikel worden de Ramones 'met terugwerkende kracht' een punkband. Dat zou dus vanaf het eerste uur punkrock geweest moeten zijn. Wat trouwens ook zo was, want veel Engelse punkbands geven volgens mij toe dat de Ramones met een tour door Engeland in '76 hebben aangezet tot de Engelse punk-golf. En niet de Stooges van Iggy Pop (Rock / Psychedelica) of de New York Dolls van Johnny Thunders (Rock / Rhythm 'n' Blues). Punk was niet primair politiek, maar meer afzetten tegen iedereen die in de jaren 70 vertelde, dat je het niet in je hersens hoefde te halen om met een gitaar het podium op te gaan, voordat je perfect en integraal de 'Snow Goose' van Camel kon na spelen. De Ramones lieten zien: dit kan jij ook. Doen!!! De eerste scheiding was dan ook: bands die muziek wilden maken (punkrock) en bands die wat te zeggen hadden, en die techniek wel best vonden (punk, tenminste: in Nederland, ..sorry, in Amsterdam..)
Leuk in deze context is dat Wikipedia de Dead Kennedy's (met de techniek van een uitmuntend jazzcombo) een punkband noemt in de traditie van de Sex Pistols (waarvan bassist Vicous live stond te play-backen), ongeveer zoiets als Bløf een band noemen in de traditie van Hein 'Mama' Simons. Beiden nederlandstalig, toch?
Deze begrippen-verwarring lijkt mij een groot probleem. En dit problbeem kom ik bij muziek-lemma's op de Wikipedia meer tegen. Ontzettend belangrijk om op te lossen. Maar ook ontzettend moeilijk om op te lossen. Want ditzelfde di-lemma doet zich natuurlijk voor in de literatuur, schilderkunst, mode.. kortom alles waarbij smaak en passie belangrijk zijn. Eigenlijk zou ieder artikel over welke kunst ook geschreven moeten worden door iemand die echt verliefd is op het onderwerp, met een paar kritische Wikipedianen, die over de schouder meekijken...Heren, dames: Succes (niet dat iemand dit ooit leest, maar het lucht toch op.)
Nils Mekel, annette puntje nils at hccnet puntje nl

Vlaanderen[brontekst bewerken]

Diverse malen is door paar anoniemen de tekst veranderd bij het stukje over Vlaanderen. Steeds is onduidelijk wat precies de waarheid en welke tijdsbeeld het past... IK heb de tekst weggehaald..

Eerste versie: Punk kwam iets later opgang in Vlaanderen, dit kwam door de zware censuur. The Kids, Funeral Dress en The Heartaches werden de hoop van een niewe generatie. Maar in het jaar 2004 kwam er een niewe beweging opgang. Ze maakten nummers uit meer dan 3 akkoorden, wat de rest wel wat grijze haren bezorgde. The Retards haalde de dierenliefhebbers op hun hals door hun provoquerende hit single 'The Beaversong', voorts kwam er ook in Lille een gemene bende opzetten, The Dirty Diapers. Deze laatste groep haalden de heersende waarden onderuit met hun nummer Vandals of the night. Dit handelden over hoe je het best een stad aan diggelen slaagt. Deze jeugd had geen waarden meer en werd al snel vijandig tegen over de samenleving. Voorbeelden hiervan zijn de talrijke aanslagen op stadsduiven en het ingooien van ramen. Dit is wel een verplichting. Ik citeer een vooraanstaande punker: L 'anarchie est casser les fenêtres. De vraag die ons allemaal bezighoudt, wanneer stopt deze waanzin en gaat de jeugd terug schaken.


Andere versie: Punk kwam iets later opgang in Vlaanderen, dit kwam door de zware censuur. The Kids, Funeral Dress en The Heartaches werden de hoop van een niewe generatie. Maar in het jaar 2004 kwam er een niewe beweging opgang. Ze maakten nummers uit meer dan 3 akkoorden, wat de rest wel wat grijze haren bezorgde. The Retards haalde de dierenliefhebbers op hun hals door hun provoquerende hit single 'The Beaversong', voorts kwam er ook in Lille een gemene bende opzetten, The Dirty Diapers. Deze laatste groep haalden de heersende waarden onderuit met hun nummer Vandals of the night. Dit handelden over hoe je het best een stad aan diggelen slaagt. Deze jeugd had geen waarden meer en werd al snel vijandig tegen over de samenleving. Voorbeelden hiervan zijn de talrijke aanslagen op stadsduiven en het ingooien van ramen. Enkele maanden later in dit glorie jaar ontstonden de Dirty Monkeys, ze werden al snel bekend door hun provoquerende podium gedrag en naakt vertoon. De media pikte er direct op in en spoorde de publieke opinie er op aan dat het tijd werd om deze waanzinnige vertoning stop te zetten. Waarop de Dirty Monkeys, Dirty Diapers, Joe Pylor and his Headshots, The Snitsers en The Mess reageerden op een legendarische event, 24 of anarchy in the Staminee. In elk land werd punk serieus genomen, enkel in Vlaanderen draaide het uit op een seksuele scene.

laatste versie: . Th Punk kwam iets later opgang in Vlaanderen, de punk in vlaanderen ken zen oorsprong in limburg met bands als Struggler, SigloXX en De Brassers. Red Zebra ,The Kids, Funeral Dress en de rest van het land volgden even later. er volgde ook al snel een hardcore-punk scene met aan de wieg hiervan het antwerpse capital scum. De bedoeling van deze groepen was niet om het publiek te entertainen maar om verwarring te zaaien en zichzelf te amuseren. Deze jeugd had geen waarden meer en werd al snel vijandig tegen over de samenleving. De Punk sene heeft jaren lang op een laag pitje gedraait maar was verre van uitgesorven funeral dress en de hunnen zijn blijven muziek(*) produceren. tot er begin jare 2000 een echte punk explosie is geweest. punk was algemeen goed en de traditionele waarden waren zo goed als vervallen een hippie met bloemen kan zich in het hedendaagse vlaanderen punk noemen. De "echte" punkers zien dit allemaal liever niet gebeuren. Ze scheuren zich af van de mainstream punks en organiseren hun eigen festivals met hun eigen groepen. terwijl de mainstreamers naar janez Detd en nailpin op TMF(MTV) luisteren. en zich punk wanen.

... Kan iemand hier even naar kijken? Dolfy 6 jul 2005 00:04 (CEST)Reageren

Punk in Vlaanderen[brontekst bewerken]

Hallo,

Ik was hier even een kijkje aan het nemen wat er zoal in de vorige versies beschreven staat, Waar de exacte waarheid juist zit kan ik ook niet goed zeggen, en om geen foute informatie aan de mensen te geven is het waarschijnlijk ook beter van deze teksten verwijdert te laten totdat ze door iemand onderzocht zijn.... Behalve 1 ding kan ik zeggen dat zeer zeker juist was: ik citeer: "punk was algemeen goed en de traditionele waarden waren zo goed als vervallen een hippie met bloemen kan zich in het hedendaagse vlaanderen punk noemen. De "echte" punkers zien dit allemaal liever niet gebeuren. Ze scheuren zich af van de mainstream punks en organiseren hun eigen festivals met hun eigen groepen. terwijl de mainstreamers naar janez Detd en nailpin op TMF(MTV) luisteren. en zich punk wanen." Het in namelijk zo dat hier in Vlaanderen de laatste 5-10 jaar een grote opkomst van de mainstream punk gekomen is, deze "mainstream" groepen hebben enkel tot doel de zogenaamde punkmuziek bekend te maken aan het publiek, maar van de echte waarden van punk is hier weinig tot niets te vinden, het effect hiervan is een beetje te vergelijken met de situatie in engeland, een soort modeverschijnsel. Dit heeft ook tot gevolg dat de optredens van de "echte" punkgroepjes (de zogenaamde DIY-bands) ook een veel breder publiek trekken dan "echte" punkers. Dit is natuurlijk wel een goede zaak, want je zou dit kunnen zien als een boodschap aan deze DIY bands: Jullie zijn niet alleen punkers, jullie maken ook goede muziek waar het grote publiek van houd. De modekenmerken van de punks zijn ook in vlaanderen door een veel breder publiek overgenomen dan louter "echte" punks, de enige goede manier om in vlaanderen een punker te onderscheiden van een mainstreamer is naar z'n karakter kijken, hun stand tegen grote ideologieën en het individu zelf.

Dit is wat ik even wou zeggen, ik hoop dat iemand met deze informatie iets kan doen, en hopelijk het gedeelte onder Punk in Vlaanderen wat uitbreiden, ik ben zelf geen goede in artikels schrijven, en gezien vergissen nog steeds menselijk is ;-) heb ik het ook maar niet aangepast in het artikel zelf.

En verder wil ik nog snel even iedereen die aan dit onderwerp heeft meegeholpen bedanken!

Groeten, Kristof

Emocore op de tijdlijn.[brontekst bewerken]

Op de tijdlijn staat emocore als 'emo' aangegeven in de legenda. Op zich niet zo'n groot probleem, maar de correcte benaming is dus emocore. Ik heb verder geen verstand van HTML code, dus als iemand de tijdlijn even kan editen zou dat fijn zijn.

AnarchistiCookie (overleg) 19 nov 2015 20:53 (CET)Reageren

Ik zie dat er een dubbele opname van "emo" is, dat werkt inderdaad niet. Ik heb geprobeerd het te fixen zie hier, maar als ik dat doet staan er lelijke strepen door de tabel. Zo'n tijdslijn is best ongebruikelijk, misschien dat iemand anders kan helpen. Mvg, Bas (o) 28 nov 2015 22:23 (CET)Reageren
Ik heb het ding gedumpt. Hij werkte niet meer, verder inderdaad ongebruikelijk. Wikipedia hoort vrij bewerkbaar te zijn, dat was die tijdlijn niet. Stak allemaal net iets te technisch in elkaar. Groetjes Arch Arch (overleg) 2 jun 2016 18:59 (CEST)Reageren

Tijdlijn[brontekst bewerken]

Ik heb de tijdlijn verwijderd. Om de één of andere duistere reden werkte die niet meer. Enfin, ik heb 'm verwijderd, vind het zelf geen groot verlies omdat dat ding a) zo bont was als een circusclown, b) té Amerikaans georiënteerd. Heb er als alternatief maar wat afbeeldingen tussen geplakt, vreemd genoeg ontbrak het op dit artikel volledig aan afbeeldingen. Groetjes Arch (overleg) 2 jun 2016 18:57 (CEST)Reageren

Helemaal mee eens, het was toch - naar mijn mening - een overbodig gedeelte van het artikel. AnarchistiCookie (overleg) 2 jun 2016 19:47 (CEST)Reageren