Overleg:Religieus rechts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

'Rechts' met hoofdletter?[brontekst bewerken]

Deze pagina heet al vanaf het begin "Religieus Rechts" en in de tekst wordt deze schrijfwijze ook gehanteerd (om precies te zijn: midden in een zin wordt het ook met twee hoofdletters geschreven). De stroming/richting die normaal gesproken als 'rechts' wordt geschreven krijgt hier dus een hoofdletter. Ik vraag me echter af of daar een (goede) reden voor is. Hierbij zal ik de aanmaker, Evert100, ook even pingen. Apdency (overleg) 21 feb 2021 15:35 (CET)

Religieus Rechts mag zowel met als zonder hoofdletter worden geschreven. Zie ook in het Engelstalige artikel en het Duitstalige artikel (waar ook in de titel "Rechts" met een hoofdletter wordt geschreven). De precieze reden weet ik niet, maar ik denk omdat het soms ook als naam wordt gebruikt in plaats als categorisatie (dezelfde reden waarom je Algemeen Dagblad met twee hoofdletters schrijft). Ik durf ook niet meer te zeggen wat destijds de afweging geweest is om op de Nederlandstalige Wikipedia te kiezen voor een hoofdletter (sorry, te lang geleden). Evert100 (overleg) 21 feb 2021 20:40 (CET)
Mmm, ik zou uitkijken met het aanhalen van anderstalige teksten om argumenten voor het Nederlands aan te ontlenen. Het Engels gebruikt sowieso vaker hoofdletters bij stromingen ('Christian' en 'Islam' waar wij 'christelijk' en 'islam' schrijven), en in het Duits is 'Rechte' een zelfstandig naamwoord (het rechtse), iets dat in die taal altijd een hoofdletter krijgt (let op een zin als "Die neue christliche Rechte entstand ..."). De vraag m.b.t. de Nederlandse schrijfwijze blijft zodoende overeind wat mij betreft. Dat je je overwegingen uit 2009 niet meer kunt herinneren lijkt me overigens alleszins begrijpelijk. Apdency (overleg) 21 feb 2021 21:12 (CET)
De titel van het lemma in de Engelstalige Wikipedia luidt "Religious right - Wikipedia".

Dat lijkt me ook de juiste schrijfwijze, omdat het geen naam betreft maar een aanduiding. Allerlei groeperingen worden door politieke wetenschappers en journalisten onder een noemer gebracht, en daarop is een label geplakt. Dat kan je niet vergelijken met een zelfgekozen naam als Algemeen Dagblad. Maar by the way: wat is pingen? Henk van Haandel (overleg) 21 feb 2021 22:20 (CET)

@Henk van Haandel: Ik ben het met je eens dat het donorprincipe hier niet opgaat, simpelweg omdat er geen donor is voor deze naam. Ik zou dus graag de betreffende hoofdletters in de titel en artikeltekst willen vervangen door kleine.
Pingen is wat ik eerst met Evert100 heb gedaan door een link naar diens gebruikerspagina aan te leggen in mijn eerste overlegbijdrage, en wat ik in deze bijdrage heb gedaan door jouw gebruikersnaam binnen de code 'ping' te zetten. De gebruiker in kwestie krijgt dan een notificatie dat hij ergens is genoemd (tenminste, als zo'n code tegelijk wordt geplaatst met de welbekende vier tildes). Heeft het gewerkt in dit geval? Groet, Apdency (overleg) 22 feb 2021 18:31 (CET)
@Apdency: ik ben minder bekend met de finesses van hoofdlettergebruik bij vertaling van Engels en Duits naar het Nederlands. Ik heb er in ieder geval geen moeite mee om rechts zonder hoofdletter te schrijven. Het is iig niet fout. Evert100 (overleg) 22 feb 2021 20:14 (CET)
Dank beiden, voor de input. Ik heb de titel aangepast en in de tekst ook de nodige aanpassingen doorgevoerd.