Overleg:Relikwie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door Kleuske in het onderwerp Relieken - Relikwieen

Enkele opmerkingen over deze pagina:

a. het gaat voor 99 % over relikwieen in de Katholieke kerk. Zou het daarom niet beter zijn om voor de volgende indeling te kiezen:

  1. Relikwieën of relieken zijn overblijfselen (Latijn: reliquiae), in het bijzonder overblijfselen die voorwerp van religieuze verering zijn.
  2. Binnen het Rooms-Katholicisme worden met relikwieën de overblijfselen bedoeld van het lichaam van heiligen, van door hen...... etc....etc..... tot het einde
  3. Ook in het Hindoeisme en het Boeddhisme spelen relikwieën een belangrijke rol.

b. alle relikwieen die genoemd worden hebben niet te maken met heiligen, maar met Jezus. Ik zou Jezus geen heilige noemen. Dus is er met de definitie waarin naar heiligen wordt verwezen iets mis.... Moet dat zijn: Jezus of de heiligen ofzo?

c. hoort het artikel (in de door mij sub a voorgestelde vorm) niet in de categorie:Katholieke Kerk?

Dick Bos 13 aug 2004 21:47 (CEST)Reageren

Dick,
Je vroeg me via mijn gebruikerspagina om een reactie omdat het grootste deel van het artikel op dit moment van mij afkomstig is. Dat was eerlijkgezegd niet nodig: het werkt sneller wanneer je het artikel gewoon zorgeloos wijzigt/aanvult zodat het naar jouw gevoel beter wordt. Wanneer dat bij anderen op bezwaren stuit, merk je het vanzelf.
De versie die er nu staat heb ik gebaseerd op een Encyclopedie van het Katholicisme die ik toevallig in huis heb. Het is een onvolledig artikel dat ik vooral heb aangemaakt om er een aantal links in kwijt te kunnen naar artikelen over specifieke relikwieën. Kortom: er valt heel wat aan te verbeteren en ik nodig je daartoe van harte uit.
Bart van der Pligt 14 aug 2004 06:31 (CEST)Reageren

Relieken - Relikwieen[brontekst bewerken]

Geachte mensen,

Ik zoek relieken van de pausen Urbanus I en II. Ik weet zeker dat er méér relieken bestaan dan er bekend zijn. Een min of meer uitputtende opsomming zou zoekenden kunnen helpen. Bij deze nodig ik U allen uit om U bekende relieken te vermelden op deze site. Relieken hebben voor velen een emotionele waarde (gezien de toegeschreven genesende werking). De vraag of een reliek of anders gezegd relikwie echt is of niet doet er dus niet toe.

Wim

Het is misschien een detail maar men kon voor de bijbelcitaten toch een moderne vertaling vinden. willibrord is uitstekend. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.224.93.243 (overleg · bijdragen)

Niet iedereen is Rooms Katholiek. Kleuske 14 mei 2010 13:24 (CEST)Reageren