Overleg:Resonantie (natuurkunde)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Hertz of hertz[brontekst bewerken]

Ik bemerk een grote drang van (een aantal) mens(en) om de hoofdletter in Hertz te vervangen door een kleine letter. Zover ik weet in elk geval de afkorting Hz met een hoofdletter geschreven (Binas derde druk, ISBN 90 01 90372 4) . In het lijstje met eenheden (frequentie in par 4 van genoemd werkje)wordt inderdaad hertz met een kleine letter geschreven. gerben49 17 jan 2007 19:03 (CET)Reageren



De inleiding[brontekst bewerken]

Resonantie is het natuurkundige verschijnsel dat optreedt als een systeem wordt aangeslagen bij zijn resonantie frequentie.. Als ik niets over trillingen zou weten dan zou dit 10x meer vragen oproepen dan het beantwoordt. Is het hier niet beter in de eerste zin iets te zeggen over meetrillen en amplitude? Wikipedia is geen woordenboek, maar toch is het fijn als het leesbaar is als je nog niets over het onderwerp weet. Ik heb iets geprobeerd te verzinnen, maar kon niet op iets komen dat duidelijk genoeg is naar mijn zin, daarom nu slechts een overlegje.... Rob Hooft 2 mei 2003 08:18 (CEST)Reageren


Onderstaande tekst stond in het hoofdartikel, maar lijkt over een andere betekenis van resonantie te gaan dan in het artikel bedoeld wordt (en dat zonder toelichting). Ik heb het er maar even uitgehaald tot iemand het kan toelichten. --Arrowman 18 jun 2004 01:34 (CEST)Reageren

Resonantie tussen kleuren[brontekst bewerken]

Ook bij kleuren kan je je voorstellen dat resonantie optreedt. Dat houdt in dat wanneer een groot aantal voorwerpen met dezelfde kleur bijeen gebracht worden, het een grotere indruk maakt dan wanneer ze verspreid voorkomen. Ik denk hierbij aan het gebruik van kleuren bij grote festiviteiten zoals de opening van de Olympische spelen of andere spektakels. Mogelijk kan je ook denken aan resonantie tussen vormen. Een grote groep mensen in dezelfde kleding (militairen, revue-danseressen) en van ongeveer hetzelfde postuur maken meer indruk dan wanneer het een mengsel is van groot en klein.

uit het hoofdartikel? mee eens! te speculatief. oscar 18 jun 2004 02:25 (CEST)Reageren

Dubbele betekenis van resonantie[brontekst bewerken]

Resoneren wordt in van Dale's groot woordenboek omschreven als: klank voortbrengen, meeklinken, weerklank vinden, reageren. Resonantie: het resoneren.

In de techniek is met resonantie het trillen van een systeem op één of meer voorkeursfrequenties verbonden. De meeste in dit artikel beschreven systemen hebben met deze technische resonantie te maken. Uitzondering is de klankkast: deze klinkt gewoon mee zonder voorkeursfrequenties.

Persoonlijk denk ik dat dit meer met het grote oppervlak van de (houten delen te maken heeft, en dat we hier te maken hebben met het meer algemene begrip resonantie: meeklinken. Immers een snaar alleen trilt wel, maar heeft bijna geen contact met de lucht. Door de houten delen en de klankkast van het muziekinstrument wordt een oppervlak hout/volume lucht in trilling gebracht, en zo wordt de trilling van de snaar (piano, gitaar of viool) effectief aan de lucht doorgegeven. Eigenlijk willen we voor zo'n klankkast helemaal geen "technische resonantie" alleen een betere koppeling van de trilling in de snaar naar drukverschillen in de lucht zonder voorkeursfrequenties (alle tonen die het instrument kan voortbrengen evenveel versterken). De koppeling naar de lucht dempt in wezen de trillende snaar: een deel van de energie in de trilling van de snaar wordt afgevooerd om delucht in trilling te brengen.

Intrumeneten alsorgels,trompetten etc hebben dit probleem niet,al zijn er wel veel blaasinstrumenten met speciale "uitmondingen" om de luchtrillingen te versterken.

Zie ook deze link

Ik weet niet goed hoe dit in de tekst van het artikel te verwerken, en ga het voorlopig niet zonder verder commentaar veranderen.

Verder zou iets over orgelpijpen en blaasinstrumenten (trompet saxofoon etc) misschien wel leuk zijn.


gh 15 juni 2005

Brug[brontekst bewerken]

  1. Resonantie is altijd resonantie met een andere trilling. Met welke andere trilling werd de brug in resonantie gebracht?
  2. De vergelijking met een rietinstrument gaat zo niet op. Daarbij is van resonantie sprake van de luchtkolom met het trillende riet, en niet van de lucht (?) met het riet.

Madyno 9 sep 2010 16:12 (CEST)Reageren

Ooit leerde ik dat hier sprake was van een zogenaamde straat van Karman (zie en:Kármán vortex street), een lange reeks wervels die afwisselend aan de boven- en onderzijde van het brugdek zouden zijn ontstaan met een frequentie die toevallig overeenkwam met een eigenfrequentie van de brug, vandaar de resonantie en het instorten. Maar dat schijnt bij nader inzien bij de Tacomabrug toch niet het geval te zijn geweest, zie en:Tacoma Narrows Bridge (1940). De huidige verklaring is wat ze in het Engels aeroelastic flutter noemen (een begrip waarvoor ik nog geen Nederlandse vertaling heb kunnen vinden helaas). Kortom: in the case of the Tacoma Narrows Bridge, there was no resonance. Misschien moeten we het plaatje, met bijschrift en al, dus maar schrappen. KoenB 9 sep 2010 20:49 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Resonantie (natuurkunde). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 22 apr 2019 21:03 (CEST)Reageren