Overleg:Rijpen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door MatthijsWiki

Rijpen als proces waarbij de vloeibare fase wordt overgeslagen en water direct van de gasvorm (waterdamp) in de vaste vorm (ijs) overgaat, is volgens mij verschillend van rijp zoals je die op de ramen vindt. Bij normale druk (1atm) kan die fase overgang niet plaats vinden, pas bij druk onder het trippelpunt is dat mogelijk. CO2 kan dit wel bij normale druk, vandaar de term droogijs, omdat het de vloeibare fase overslaat.

Voel u vrij en ga u gang, het mooie van Wikipedia is dat u dit zelf aan kan passen. MatthijsWiki (overleg) 13 aug 2015 08:32 (CEST)Reageren
Dat is waar maar ik twijfel of ik gelijk heb. De energie van de watermoleculen is verdeelt volgens de Maxwell-Boltzmann-verdeling. Het kan voorkomen dat een watermolecuul in de gasfase zo'n lage energie heeft dat deze na botsing met het ijs wordt opgenomen in het kristalrooster. Maar spreek je in dat geval nog van rijpen?
Omgekeerd, bestaat er een kans dat een water molecuul aan het oppervlak van het ijs zo'n hoge kinetische energie heeft dat het ontsnapt uit het kristalrooster en in de gasvorm verder gaat. Maar is dat ook sublimeren?
Tja, dat zijn vragen die ik niet kan beantwoorden. Zijn er geen bronnen/onderzoeken die hier iets over zeggen? MatthijsWiki (overleg) 13 aug 2015 11:27 (CEST)Reageren