Overleg:Saeffeler Bach

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

(Oud-)Nederlandse schrijfwijze[brontekst bewerken]

De hedendaagse Nederlandse schrijfwijze(n) Saeffel(d)erbeek in plaats van het wat oneigenlijke (onnodig uitheemse) Saeffeler Beek, is/zijn geenszins in strijd met het donorprincipe, a) omdat Saeffel(d)erbeek een lokaal bestaande Limburgse benaming is (onder meer namelijk in het 'zusterdorp' van Saeffelen, het Nederlandse Koningsbosch), die derhalve als directe (lokale) donor kan gelden, b) omdat een landelijke instelling als de ANWB deze spelling hanteert (in zijn Saeffelerbeekroute). Hetzelfde kan m.m. gezegd worden van de variant Saeffelbeek, die als rechtstreekse vertaling van de eveneens bestaande Duitse nevenvorm Saeffelbach ook wel - misschien iets meer officieus - in het Nederlands wordt gehanteerd.
De Saeffelerbeek staat ook al eeuwenlang in Nederland bekend onder een Nederlandse naam. Op de topografische kaart van de Zuidelijke Nederlanden, Oostelijke helft, van Fricx (1712), wordt zij vermeld als De Zafel Beeck.

Eugène Henri Fricx (1712), Carte particulière des environs de Roermonde, Venlo, le Marais de Peel, &c. Brussel 1704-1727. Opgenomen in: Jan Werner (2013), De Atlas der Neederlanden. Kaarten van de Republiek en het prille Koninkrijk, met 'Belgiën' en 'Coloniën' , Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam / Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior. Bron: Facsimile-uitgave van de Atlas der Neederlanden Band VIII: 38, Zuidelijke Nederlanden door Eugène Henri Fricx: omgeving van Roermond, Venlo en de Peel, uitgave Covens en Mortier, 1745, schaal [ca. 1:115.000]. Sur la copie de Bruxelles par E.H. Fricx.

Saeffel is namelijk niets anders dan een oudere schrijfwijze van het Nederlandse woord zavel (van het Latijnse sabulum; "grof zand" of "kiezelzand"), de naam van een minerale, leemhoudende zandgrond. Het Duits kent daarvoor alleen de benaming Sandboden. Het is dus waarschijnlijk dat de beek eerder in het Nederlands 'Saeffel' is genoemd, maar later door herinterpretatie in het Duits ook 'Saeffeler Bach', naar de plaats Saeffelen, die letterlijk betekent Aan de Saeffel.

Een niet bestaande benaming als *Saeffelense beek of *Saeffelenbeek daarentegen zou wel/meer in strijd zijn met het donorprincipe. -- AJW (overleg) 31 jan 2014 11:46 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Saeffeler Bach. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 mei 2019 10:40 (CEST)Reageren