Overleg:Salische Franken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inhoudelijk verschilt het artikel wel heel erg van het vergelijkbare Duitse lemma... Voor zover ik ben ingevoerd in het onderwerp, lijkt het Duitse artikel mij aanmerkelijk juister. De bewering over Tubanten en Chamaven als Frankische stammen in het Nederlandse artikel is in elk geval geheel uit de lucht gegrepen. Notum-sit 10 mei 2007 10:19 (CEST)

De Tubanten en Chamaven worden tot de Salische Franken gerekend. Wikix 10 mei 2007 13:56 (CEST)

Door wie? Notum-sit 10 mei 2007 20:06 (CEST)

De Chamaven in ieder geval door D.P. Blok in De Franken in Nederland, Haarlem, 1979, op pagina 11. Hij gebruikt hiervoor als bron Ammianus Marcellinus XVII, 8.3, XX, 10.1 en Gregorius van Tours, Historia Francorum 11,9, die daar een vroeger schrijver citeert, nl. Sulpicius Alexander. Van de Tubaten weet ik het niet --Anneboer 10 mei 2007 22:13 (CEST)
Het artikel lijkt meer te stoelen op het Engelse lemma over Salische Franken. Overigens lijkt me de etymologie in dit stukje nattevingerwerk. Sala zou erf betekenen, maar is ook eigenlijk hetzelfde als Isala (IJssel), of betekent het nou zout, of priester van Mars (zie en:Salian Franks)? En of het woord dan uit het Germaans of Latijn komt wordt niet toegelicht. Weinig geloofwaardig allemaal.
En het Latijnse woord Ripa klinkt toch anders dan RipUarisch. De Salische Franken woonden overigens helemaal niet aan zee (zoals de Engelse wikipedia suggereert) of in het 'binnenland', wat dat ook mag betekenen, maar eerst aan de oevers (ripae) van de IJssel, volgens Salische Franken, en vanaf het jaar 358 in het huidige België. De residentie van koning Clovis was in Doornik, en dat ligt aan de oever (ripa) van de Schelde, niet aan zee. Staat dit werkelijk allemaal in het boek van Edward James? Soczyczi 11 mei 2007 03:35 (CEST)

Amminianus is via de externe link in het artikel ook in het Nederlands na te lezen. Daar staat allerminst dat de Chamaven Salische Franken zijn.... de Chamaven worden iets verderop in hoofdstuk XVII nog als een apart volk vermeld. Gregorius' Historia Francorum heeft maar 10 boeken, "decem libri", volgens de externe link. Heb je je misschien vertypt, Anneboer? Ik moet eens opzoeken waar ik het heb gelezen, maar ik dacht dat 'de oever' van de Ripuarischde Franken sloeg op de oever van de Rijn. Groet, Notum-sit 11 mei 2007 09:57 (CEST)

De vermelding heb ik goed overgenomen. Dan weet ik het ook niet--Anneboer 11 mei 2007 22:07 (CEST)

Mythologie[bewerken]

Ik zie dat er een heel stuk aan het artikel is toegevoegd over de Salische Mythologie, waarvoor mijn complimenten. Maar past het niet beter om daar een afzonderlijk artikel aan te wijden en op de huidige pagine een verwijzing te plaatsen --Geoffrey 10 jun 2007 20:17 (CEST)

Bedankt voor het compliment. Eerlijk gezegd zou ik niet weten wie een dergelijk afzonderlijk artikel over Salische mythologie zou willen aanklikken, omdat het verhaal van de Saliers - ten onrechte- zo'n zwaar onderbelicht en onbekend thema is. Ook is het onwaarschijnlijk dat de onderwerp Salische mythologie nog veel zou kunnen worden uitgebreid, omdat er simpelweg veel te weinig over is gepubliceerd of bekend is. Liever zou ik de Saliërs meer recht willen doen en het artikel eerst nog willen aanvullen met meer hoofdstukken.
Prima, kijk ook eens naar het artikel over de Friese mythologie welke ik onlangs gestart heb. Ook omtrent dit onderwerp is weinig te vinden. --Geoffrey 11 jun 2007 17:47 (CEST)
Fijn dat dit artikel zo' n thuishaven voor vage, op niets gefundeerde heidense theorietjes mag zijn, Anneboer! Het gaat hier over de Salische Franken niet over de Germanen in hun algemeenheid en de eventuele ideeen daarover. Heel fijn ook dat je al mijn linkfixes klakkeloos weggooit en de andere tekstuele verbeteringen. Notum-sit 30 aug 2007 17:57 (CEST)
Goedendag gebruiker Notum-Sit, er is niets mis met het aanbrengen van verbeteringen e.d. in teksten. Ik ben zelf ook voorstander om in dit artikel enige wijzingen aan te brengen. Het hele epistel over de Salische mytologie mag van mij betreft er uit. Waar het mij echter om gaat is dat op wikipedia het aanbrengen van rigoreuze verandering zoals jij deze hebt doorgevoerd, niet kan zonder enig overleg hierover. Dan kun je een aktie verwachten zoals ik die heb ondernomen. En als iets vaag of ongefundeerd is dan hoor ik graag de argumenten. Groeten Geoffrey 30 aug 2007 18:09 (CEST)
Ik sta er altijd van verbaasd hoe veel makkelijker het is wat toe te voegen zonder overleg dan wat weg te halen. Ik had Fabbro laten staan, omdat ik m nog niet had gelezen. Daar ben ik nu mee bezig. Ik merk dat vrijwel het hele kopje mythologie van hem is overgeschreven en zelfs letterlijk vertaald! Dat is niet netjes en niet zoals het hoort. Fabbro's theorie mag er van mij best in (ook al is hij (nog) geen gerenommeerd historicus), maar dan wel duidelijk onder zijn naam en niet zo prominent. Notum-sit 30 aug 2007 18:23 (CEST)

Salische Mythologie[bewerken]

Wat mij betreft mag het hele stuk betreffende de Salische mythologie eruit, behoudens het intro dat er een Salyske mythologie heeft bestaan. Ik heb overigens het hele stuk al gekopieerd onder een eigen lemma. Wat vinden andere hiervan? --Geoffrey 30 aug 2007 18:38 (CEST)

Ik heb even een verzoekje gedaan op Wikipedia:Overleg_gewenst. ik hoop dat er een prof langszwerft ;-) Notum-sit 30 aug 2007 18:42 (CEST)