Overleg:Salische Wet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ik weet niet of die wet de tand des tijds echt wel overleefd had. Bij het begin van de Honderdjarige Oorlog wist men haar in ieder geval niet te herinneren. Als argument voor de uitsluiting van Edward III van Engeland is men zich dat pas veel later gaan 'herinneren'... Het is een om politieke redenen uit de vergetelheid wederopgeroepen wet. Jcwf


Bij het napluizen van wat gegevens over de Honderdjarige Oorlog kwam ik iets interessants tegen. Van de kant van Franse historici wordt vaak de Salische Wet aangehaald als rechtvaardiging waarom in 1328 de Franse troon naar de lijn Valois ging en niet via de vrouwelijke lijn naar Edward van Engeland, maar in die tijd zelf was de Salische Wet van erfopvolging goeddeels in vergetelheid geraakt. Erfopvolging ging vaak wel degelijk via de dochters. In alle polemiek die er in de Honderdjarige Oorlog op volgde is de Salische Wet 'herontdekt' maar dat was wel een eeuwtje later of zo. Dit werpt natuurlijk wel een beetje een ander licht op de opmerking dat de erfopvolgingswet de eeuwen overleefde. Jcwf 16 feb 2004 03:29 (CET)

Maar kijk eens aan! Kijk, dat vind ik nu nog eens een interessante toevoeging zie... Domie 16 feb 2004 17:57 (CET)

Ik mis een verwijzing naar de herkomst van deze wetten. Het volk dat men de "Saalen" noemde, en de herkomst van het huis Valois dat uit deze streek,N.W.Frankrijk stamde.--ROBERTPRUMMEL 17 feb 2005 00:32 (CET)

De Koning in de Grondwet[bewerken]

De Nederlandse grondwet kent een Koning: dat is de staatsrechtelijke functie. Koningin is een aanspreektitel voor een vrouw die de functie Koning heeft. Omdat de Salische Wet in Nederland niet geldt kan de Koning (m/v) ook een vrouw zijn. Voor de Belgische grondwet geldt hetzelfde (zie de Belgische grondwet) Otto 20 aug 2009 09:30 (CEST)