Overleg:Salvador Sánchez Cerén

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wiu nominatie[brontekst bewerken]

Vanwege de nominatie op de verwijderlijst, maart 2016, heb ik de eerste zinnen van het artikel herschreven en de rest, die naar mijn mening door de vertaling uit het Engels niet prettig leesbaar is, op deze overlegpagina geplaatst. Misschien wil iemand onderstaande tekst ooit verbeteren en op het artikel zetten.Elly (overleg) 3 apr 2016 21:11 (CEST)[reageer]

Jonge jaren[brontekst bewerken]

Sánchez Cerén werd geboren in Quezaltepeque als de negende van twaalf kinderen. Zijn ouders hadden veel moeite om negen kinderen groot te brengen; drie van hun kinderen stierven op jonge leeftijd. Sánchez vader, Antonio Alfonso Sánchez, was timmerma. Zijn moeder, Dolores Hernández, was marktvrouw. Vanaf jonge leeftijd moest Salvador Sánchez Cerén werken zodat de familie rond kon komen. Hierdoor werd hij blootgesteld aan een gemeenschappelijke vorm van samenleven. Dit zou hem samen met zijn arbeidersklasse achtergrond sterk vormen. Zijn middelbaar onderwijs genoot hij aan de  Escuela de Varones Jose Dolores La Reynaga. Daarna ging hij naar de Alberto Masferrer School in San Salvador en daar ontwikkelde hij zijn politieke bewustzijn. Hij haalde zijn diploma als leraar en gaf tien jaar lang les op publieke en plattelandsscholen.

Politieke ideologie[brontekst bewerken]

Cerén ontleent zijn politieke ideologie aan de verschillende democratische en revolutionaire organisaties waar hij lid van is geweest. Hij werd politiek actief toen hij in de late jaren 60 studeerde aan de Alberto Masferrer School, maar de eerste organisatie waar hij lid van werd van de Frente Unido de Accion Revolucionaria

Hij was lid van de PRAM (Partido Revolicionario Abril y Mayo), een politieke partij die tegen de dictatuur was en voorstander was van het anti-imirialisme. Later werd hij lid van de UDN (Union Democratica Nacionalista) en de PAR (Partido Accion Renovadora). Hij deed ook mee aan de Union Nacional Oppositora (UNO) als lid van UDN. Hij was verder lid van ANDES 21 de Junio, een vakbond voor leraren die achter de ideeën van Paulo Freire en zijn analyse van pedagogie. In de jaren 70 werd hij lid van de Fuerzas Populares de Liberación "Farabundo Martí" (FPL), een van de vijf linkse organisaties die later de Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN) zouden gaan vormen. Al deze vijf organisaties hadden verschillende marxistische-leninistische ideologieën.

Bevelhebber Leonel González[brontekst bewerken]

Aan het begin van de burgeroorlog van 1980 nam Sánchez Cerén het pseudoniem Commander Leonel Gonzále aan, omdat hij de functie van "comandante" oftewel bevelhebber had. Vanaf 1984 was Sánchez Cerén Generaal van het FMLN. Hij bleef dit tot de Vrede van Chapultepec getekend werd. Dit was in 1992, het jaar waarin het FMLN zijn wapens neerlegde en een officiële politieke partij werd. Onder leiding van Sánchez Cerén hervormde de FMLN zich als volgt In 2000 werd Sánchez Cerén verkozen als afgevaardigde voor het FMLN in de wetgevende vergadering. Hij werd herkozen in zowel 2003 als 2006. Vanaf 2001 tot 2004 was hij algemeen coördinator van zijn partij.

In 2006 overleed de voormalig leider van de Salvadoraanse Communistische Partij en FMLN-bevelhebber Schafik Handal. Cerén nam zijn plaats over als hoofd van het wetgevende gedeelte van het FMLN. In april 2007 werd hij verkozen als running mate van Mauricio Funes voor de presidentiële verkiezingen van 2009. Funes en Sánchez Cerén versloegen de Nationalistische Republikeinse Alliantie (ARENA).

Verkozen ambt[brontekst bewerken]

Salvador Sánchez Cerén werd ingezworen als president. Toen El Salvador in 2014 opnieuw presidentiële verkiezingen hield was Sánchez Cerén de kandidaat van de FMLN. tijdens de verkiezingen kreeg hij veel steun. Volgens de wet van El Salvador moet een kandidaat meer dan de helft van alle stemmen krijgen om de verkiezingen te kunnen winnen. Sánchez Cerén behaalde tijdens de verkiezingen het grootse aantal stemmen, maar hij haalde geen meerderheid. Daarom werd er een tweede stemronde gehouden waarin hij met Norman Quijano concurreerde. Sánchez Cerén behaalde 50.11% van de stemmen. Quijano kreeg 49.89% van de stemmen.