Overleg:Sint-Hildegardiskerk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Sint-Hildegardis en Antoniuskerk)
Laatste reactie: 6 jaar geleden door Joris

Graag zou ik in dit Wikipedia-lemma vermeld zien (onder Trivia) dat hier de uitvaartplechtigheid van Gerard Bouman plaatsvond, de eerste korpschef van de nationale politie van Nederland. Niet alleen zijn overlijden, maar ook zijn uitvaart vanuit deze kerk werd uitgebreid (inclusief videobeelden) verslagen, door onder andere NOS [1] en AD [2] . Bij de uitvaartplechtigheid waren zowel de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en AIVD-baas Rob Bertholee aanwezig, en ook(oud-)ministers Ronald Plasterk, Ivo Opstelten en Ard van der Steur. Ook de ernstig zieke Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan reisde af naar Rotterdam om deze plechtigheid bij te wonen. Er was een erehaag [3] van honderden politiemensen, met buddy-honden voor PTSS, die ook door NOS, AD en andere media werden vermeld.

De toevoeging over deze uitvaart is tot tweemaal toe verwijderd door Joris, onder het motto "...niet ieder nieuwtje is relevant. er zijn zoveel mensen begraven".

"Er zijn zoveel mensen begraven", daarmee kan men iedere uitvaart als niet relevant van de hand doen! Een van de belangrijke functies van een kerk is dat het een plaats is waar mensen samenkomen om afscheid te nemen van iemand die men liefgehad of gerespecteerd heeft. Het is niet alleen een gebouw, waarvan we willen weten door wie het gebouwd werd, maar ook wat er gebeurd is! Uiteraard kan men niet iedere uitvaartplechtigheid vermelden, maar een uitvaart die in tekst, beeld en video nationale aandacht krijgt, mag mijns inziens wel vermeld worden, zo niet in de hoofdtekst dan ten minste onder "Trivia".

Los van de verdiensten van Gerard Bouman (waar men verschillend over kan denken), kan niemand ontkennen dat hij de eerste Nederlandse nationale korpschef was. Bouman stierf op relatief jonge leeftijd (64 jaar) aan een hartaanval, enkele dagen voor de geplande presentatie van het rapport van de commissie-Ruys over naar vermeende verkwisting door de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie [4]. Onder andere dat gegeven maakt het interessant dat deze uitvaart werd bijgewoond door zeer vele (oud-)hoogwaardigheidsbekleders. Vanwege zijn overlijden hingen zelfs in Twente dagenlang de vlaggen half stok [5]. Tegen die achtergrond ervaar ik "er worden zoveel mensen begraven" persoonlijk als onvoldoende motivatie om deze toevoeging niet te dulden. Moderator Joris vindt de toevoeging niet vermeldenswaard, dat is zijn goed recht. Maar geeft dit ook het recht deze een- en andermaal te verwijderen (dan moet je in mijn ogen wel héél goede redenen hebben - zelf ben ik erg terughoudend in het verwijderen van andermans toevoegingen)? Anders geformuleerd: persoonlijk heb ik er moeite mee dat vermelding steeds verwijderd wordt. Echter, ik hou niet van welles-nietes en ik respecteer het snoeien van enige moderator, dus ook van Joris, en ik zal haar niet opnieuw eigenhandig toevoegen.

Wel merk ik dat ik benieuwd hoe ben hoe anderen hierover denken. Daarbij hoop ik dat sommigen mijn opvatting zullen delen dat deze uitvaart (al was het maar onder Trivia) vermeld mag worden. Maar als men denkt van niet, dan hoor ik het ook graag. Mij lijkt dat in alle gevallen het gegeven dat de enkelen die pleiten vóór vermelding het voordeel van de twijfel zouden moeten krijgen, omdat Wikipedia anders wel erg beperkt wordt...

Hallo Luc, twee correcties: ik heb het maar één keer teruggedraaid, de eerste keer was door Apdency. Verder heb ik dat gedaan als oorspronkelijke auteur van dit artikel (stond daarom op mijn volglijst) en niet in mijn hoedanigheid van moderator, omdat het niet aan specifieke richtlijnen oid zou voldoen. Ik ben het wel eens met Apdency dat dit soort trivialiteiten niet relevant zijn voor deze pagina, die als onderwerp de kerk heeft. Dat er in die kerk mensen begraven worden is logisch, maar voor het onderwerp nou niet echt relevant om apart te vermelden als iemand recent daardoor in het nieuws is geweest, tenzij het de koning of ander zeer bekend persoon is, maar dat lijkt me in die geval niet zo. Deze info lijkt me wel relevant voor de pagina van Bouwman zelf, waar dit kan worden opgenomen. De indruk die je met dit trivium wekt is dat dit voor de kerk een enorm belangrijke gebeurtenis was en dat is niet het geval. Ook al was deze man waarschijnlijk iets bekender dan de gemiddelde overledene die vanuit deze kerk begraven werd. Dit bedoelde ik ongeveer in de bewerkingssamenvatting, maar kan me voorstellen dat het in die paar woorden niet duidelijk wordt. Hier nog een aardige discussie uit het verleden over trivia: Wikipedia:De_kroeg/Archief_20080430#Trivia. Je zou het daar eventueel ook kunnen aankaarten. Joris (overleg) 13 aug 2017 21:44 (CEST)Reageren