Gerard Bouman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerard Bouman
Gerard Bouman.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Gerardus Leonardus Bouman
Geboren Rhoon, 27 augustus 1952
Overleden Rotterdam, 31 juli 2017
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlandse
Beroep politiefunctionaris
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Gerardus Leonardus (Gerard) Bouman (Rhoon, 27 augustus 1952Rotterdam, 31 juli 2017) was een Nederlandse politiefunctionaris. Hij was in de rang van eerste hoofdcommissaris de eerste korpschef van de Nationale Politie in Nederland. Op 1 maart 2016 volgde Erik Akerboom hem op.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Bouman begon zijn politiecarrière op 17-jarige leeftijd als agent bij de gemeentepolitie van Rotterdam. In de avonduren studeerde hij rechten en in 1978 stapte hij over naar het Openbaar Ministerie. In 1998 werd hij hoofdofficier van justitie in Middelburg en vanaf 2000 was hij dat in Den Haag. In 2003 keerde Bouman terug naar de politie. Hij volgde Jan Wiarda op als korpschef van politie Haaglanden.

Vanaf december 2007 was Bouman hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij voerde in betrekkelijke stilte een reorganisatie door. Begin 2011 werd hem gevraagd terug te keren bij de politie als een van de kwartiermakers van de reorganisatie tot nationale politie. Op 3 januari 2013 werd hij in het openbaar beëdigd als korpschef door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Hij werd daarmee tevens de eerste persoon die de rang van eerste hoofdcommissaris bekleedde. Bouman kreeg de opdracht om van de zesentwintig politiekorpsen één korps te smeden. Deze reorganisatie verliep minder voorspoedig dan aanvankelijk gedacht. Geschatte kosten en doorlooptijd waren medio 2015 verdubbeld ten opzichte van de oorspronkelijke raming.

Bouman maakte op 1 oktober 2015 wereldkundig dat hij per 1 februari 2016 opstapte als korpschef.[1] Zijn termijn liep nog tot 2019. "Een moedig en wijs besluit", noemde de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur, opvolger van Opstelten, het aangekondigde vertrek.

Op 1 november 2016 maakte Van der Steur bekend een onderzoek te laten instellen naar Boumans rol bij de besluitvorming van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie. Na een doorlichting van de bestedingen van de COR door de politieafdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten zou zijn gebleken dat die voor een belangrijk deel "onrechtmatig en ondoelmatig” waren.[2]

Op vakantie in de Verenigde Staten werd Bouman in juni 2017 getroffen door een zwaar hartinfarct. Hij werd naar Nederland overgebracht en overleed ruim een maand later op 64-jarige leeftijd.[3] De uitvaartplechtigheid vond plaats in de Rotterdamse Hildegardiskerk.[4]

Voorganger:
J. Wiarda
Korpschef politie Haaglanden
2003 - 2007
Opvolger:
H.P. van Essen
Voorganger:
S.J. van Hulst
Hoofd AIVD
2007 - 2011
Opvolger:
R.A.C. Bertholee
Voorganger:
ambt gecreëerd
Korpschef nationale politie
2013 - 2016
Opvolger:
Erik Akerboom