Overleg:Sociaal darwinisme
Onderwerp toevoegenreferentie C. Darwin descent of man
[brontekst bewerken]http://en.wikipedia.org/wiki/The_Descent_of_Man,_and_Selection_in_Relation_to_Sex "Nor could we check our sympathy, even at the urging of hard reason, without deterioration in the noblest part of our nature. " -- – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 212.121.106.109 (overleg · bijdragen) 7 mrt 2011 16:10
- Is de vertaling "dat door het nemen van zulk soort maatregelen het nobelste deel van de natuur van de mensen die de maatregelen zouden uitvoeren beschadigd zou raken" niet ietwat vrij? -- Robb (overleg) 7 mrt 2011 17:03 (CET)
- Ik heb het iets aangepast. "Sympathy" verwijst in deze context m.i. naar "mededogen", "medeleven" of "gevoel voor de medemens". Door het citaat in een noot te plaatsen vervalt de noodzaak de niet letterlijk vertaalbare zin te vertalen. Vr. groet, Woudloper overleg 7 mrt 2011 17:43 (CET)
Artikel is bevooroordeelt tov Darwin en zijn natuurlijke selectie theorie
[brontekst bewerken]Darwin zegt ongeveer dat het "nobelste deel van onze natuur kapot gaat wanneer we de zwakkeren uitroeien"
Dit is in essentie ook rassistisch. Er zijn goede en slechten rassen, en die goede kunnen de slechten niet uitroeien, omdat de daad van uitroeing de "nobele natuur" van de goeden zou aantasten.
In het andere boek over emotie dat Darwin geschreven heeft, als ook in Descent of Man, objectiveerd Darwin systematisch emoties. Het is van daaruit geen subjectieve kwestie meer welk individu of ras, meer of minder waard is, de waarde van een individu wordt daarmee gesteld als objectief wetenschappelijk feit = pseudowetenschap.
Door de verwijzing naar Darwin zo te laten staan, wordt sociaal darwinisme gepromoot ipv dat het wordt uitgelegd. Men wordt geleidt naar de mening dat er goede en slechte rassen / individuen bestaan, maar dat de goeden de slechten niet mogen uitroeien, omdat ze dan het nobelste deel van hun natuur stuk maken.
--Syamsu (overleg) 2 feb 2012 14:09 (CET)
Onder sociaal darwinisme wordt verstaan de invloed die natuurlijke selectie theorie heeft op de persoonlijke levensovertuiging van mensen. Na de publicatie van Darwin’s Origin of Species was er een stortvloed aan boeken en artikelen van intellectuelen die overtuigd waren dat natuurlijke selectie theorie van normatieve toepassing was op de levenshouding van het individu, en op de inrichting van de samenleving.
Zelf identificatie op basis van natuurlijke selectie theorie, het zelfbeeld van een sociaal-darwinist:
Een sociaal darwinist denkt over zichzelf als een organisme die deelneemt aan een strijd om te overleven, waarin alleen de meest aangepaste levensvormen zich reproduceren. Deze strijd om te overleven leidt tot evolutie van de levensvorm, wat door sociaal-darwinisten als goed wordt beschouwd.
Sociaal-Darwinisten menen emoties objectief te kunnen meten, vanuit welke meting zij vervolgens een moraal samenstellen. Men meet dat organismes van het leven houden, en vervolgens stelt men een moraal vast waarin overleven als normatieve waarde centraal staat.
Het objectief meten van liefde leidt tot een rationialistische levensvisie, waardoor emoties geen rol meer spelen in het maken van keuzes.In principe calculeert een sociaal-darwinist wat de beste mogelijkheid is om te overleven en handelt daarnaar alsgelijk een robot.
Door dit emotionele gebrek binnen sociaal darwinisme worden er vaak nog allerlei andere geloven aan het sociaal darwinisme vastgeplakt omdat ze nuttig zouden zijn om te overleven. Bijvoorbeeld een sociaal darwinist kan in God of goden geloven, wanneer hij of zij denkt dat dit geloof bijdraagt tot overleven.
etc.
referentie voor het meeste is Klaus Fischer "Nazi Germany: A new history"
--Syamsu (overleg) 14 mrt 2012 14:37 (CET)
Spencer niet zo relevant
[brontekst bewerken]Darwin's meningen zijn eigenlijk ook minder relevant, zijn natuurlijke selectie theorie is waar het om gaat. Historicus Klaus Fischer heeft het ook over allerlei voorafgaande rassisistische theorieen, maar legt een scheidslijn in de historie van rassisme bij de natuurlijke selectie theorie van Darwin. Om te verwijzen naar Spencer als degene die de frase "survival of the fittest" heeft bedacht is weinig relevant, Darwin heeft de frase "survival of the fittest" gepopulariseerd in zijn boek "Origin of Species". Als de groenteboer van Darwin de frase "survival of the fittest" had bedacht, zou de groenteboer ook niet in het artikel thuishoren, behalve als het artikel erg uitgebreid zou zijn. --Syamsu (overleg) 21 nov 2012 17:05 (CET)