Overleg:Staatsgreep van 18 brumaire

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Karmakolle in het onderwerp Napoleon: keizer Der Fransen?

Napoleon: keizer Der Fransen?[brontekst bewerken]

In de tekst staat: “Zijn positie als dictatoriale alleenheerser werd in 1804 verder bevestigd toen hij zichzelf tot keizer van Frankrijk kroonde”. Echter in het hoofdartikel over Napoleon staat, dat deze Keizer der Fransen was. Ook het artikel Eerste Franse Keizerrijk schrijft over Napoleon als keizer der Fransen.

Vooral een belangrijk verschil, omdat Napoleon een volksraadpleging liet doen (hij werd immers geen Keizer door opvolging, dus legitimiteit was een probleem) en met 3,6 miljoen stemmen vóór en slechts 2569 stemmen tegen (bron) was het toch echt het volk dat hem als Keizer wilde, van de Fransen.

Vincentarius (overleg) 26 aug 2022 13:17 (CEST)Reageren

Goed opgemerkt, ik heb het aangepast. Hetzelfde met Lodewijk XVI toen hij de constitutionele monarchie moest aanvaarden: vanaf dan was hij koning der Fransen. Over de keizerstitel staat er op de Engelse wiki wat uitleg. Hoewel hij vanaf 1804 keizer was, bleef Frankrijk officieel een republiek, maar met een erfelijk hoofd. Pas in 1809 ging men spreken van het Empire français. Augustiniaanse hypocrisie, het was onze Napoleon niet vreemd... Karmakolle (overleg) 26 aug 2022 21:35 (CEST)Reageren