Overleg:Statens Järnvägar

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

vraag[brontekst bewerken]

Welke onderdelen in dit artikel vind U niet duidelijk genoeg. Vul dit dan zelf aan.

MVG . -- Jan Oosterhuis 20 jan 2010 21:23 (CET)SpoorjanReageren

Niet duidelijk genoeg[brontekst bewerken]

Beste Jan Oosterhuis, Het verwijt dat u maakt op het Overleg van JWZG en hierboven impliciet nog eens herhaalt, lijkt me onterecht. Wie de bijdragenlijst van JWZG bekijkt, ziet dat hij/zij in het algemeen juist veel werk steekt in het aanbrengen van verbeteringen. Ikzelf doe dat ook, maar al in de eerste alinea's onder het kopje Geschiedenis struikel ik. Ik kopieer ze gemakshalve voor een bespreking:

In 1845 de Zweedse graaf Adolf Eugene von Rosen toestemming te bouwen spoorwegen in Zweden.

  1. werkwoord ontbreekt.
  2. Waarom is die graaf niet gelinkt?

Hij begon de bouw van een spoorweg tussen de stad en Köping Hult (een kleine haven in het Vänermeer).

  1. Het woordje met lijkt te ontbreken.
  2. Belangrijker: over welke stad gaat dit?
  3. En waarom zijn Köping Hult en/of Vänermeer niet gelinkt?

Köping-Hults het spoor was als het eerste deel van een spoorweg tussen Göteborg en Stockholm.

  1. Bedoeld wordt waarschijnlijk "Het spoor naar Köping-Hults" maar de zin roept zoveel vragen op dat ik die wijziging niet aan zou durven, omdat ik domweg niet kan weten wat er bedoeld wordt.
  2. Aangenomen dat mijn vorige aanname juist was, wat doet dat woordje als dan in de zin? Ik kan er van maken: "Het spoor naar Köping-Hults was het eerste deel ... (etc.)" maar er kan ook bedoeld zijn: "Het spoor naar Köping-Hults was bedoeld als het eerste deel ... (etc.)"

Von Rosen het geld was afkomstig van Britse beleggers.

  1. Deze zin zal wel moeten betekenen: "Von Rosens geldschieters waren Britse beleggers" Maar je kunt er net zo goed in lezen dat Von Rosens privé-kapitaal afkomstig was van die Britten. En wat betekent die vage term "afkomstig"? Had Von Rosen het geld geleend, of was het belegd in een exploitatiemaatschappij of iets dergelijks?

Zijn geld raakte op in de jaren 1850 en 1854 in het Zweedse parlement heeft besloten dat de Zweedse stam lijnen (stambanorna) moeten worden gebouwd en geëxploiteerd door de staat.

  1. Volkomen onbegrijpelijk. Achter 1854 zal wel een punt moeten staan, maar dan? Het Zweedse parlement heeft kennelijk besloten dat de Zweedse stam lijnen moeten worden gebouwd en geëxploiteerd. Maar wat zijn stam lijnen? En waarom betekent dat iets voor Von Rosen? En raakt hij zijn geld kwijt door dat parlementsbesluit of is dat een toevallige samenloop? Of neemt het parlement dat besluit juist omdat Von Rosen geen geld meer heeft?

De eerste afgesloten spoorweg in Zweden werd een spoorweg naast Fryken in Värmland, ...

  1. Een "afgesloten" spoorweg betekent voor mij een spoorweg die buiten gebruik is gesteld. Dat zal wel niet bedoeld zijn, maar wat dan wel?
  2. "een spoorweg naast Fryken"? Dat is geen Nederlands, bedoeld zal wel zijn: "een spoorweg langs Fryken"
  3. Waarom is Fryken niet gelinkt?
  4. Misschien zie ik iets over het hoofd, maar ik zie die spoorweg langs Fryken verderop in het artikel niet meer terug. Is deze spoorweg een onderdeel van Statens Järnvägar? Dan moet dat even duidelijk gemaakt worden. Of gaat dit over een heel andere spoorweg? Dan moet dit deel geschrapt worden.

... dat opende in 1849 en met behulp van paarden trekken de treinen.

  1. Hier zal wel paardentractie bedoeld zijn. Maar er staat niet dat de treinen getrokken worden, er staat dat de treinen zelf trekken!

- stoomlocomotieven werden geïntroduceerd in 1856

  1. Wordt hier bedoeld dat op stoomlocomotieven in 1856 op een bepaalde lijn geïntroduceerd werden, of dat er pas vanaf dat jaar stoomlocomotieven gebruikt werden in Zweden? Op een van de websites die je noemt, staat het wel duidelijk, zie http://www.statensjarnvagar.se/info.asp/id/1515. De onduidelijkheid is dus ontstaan door slordig schrijfwerk.

De eerste trein in Zweden, dat gebruikt stoomlocomotieven vanaf het begin was Nora-Ervalla het spoor in Närke.

  1. Deze zin lezende, vermoed ik dat "Nora-Ervalla" de naam is van de spoorlijn in Närke, maar duidelijk is dat niet. Het kan ook zijn dat Nora en Ervalla enkel de eindpunten zijn van die lijn. Dat zou duidelijk worden als die namen dan gelinkt werden, of als de zin bijvoorbeeld herschreven werd als: ... de lijn Nora-Ervalla, het spoor in Närke. Ook Närke zou gelinkt moeten zijn.

Nora-Ervalla geopend in 1856.

  1. In deze zin ontbreekt het werkwoord.

Arboga-Köping (het eerste deel van Köping-Hult) werd voltooid in 1857. De spoorweg naar Hult is nooit voltooid.

  • Sinds het kopje "Geschiedenis" is dit de eerste zin die begrijpelijk en in redelijk Nederlands geschreven is.

De spoorweg "Bergslagsbanan" Göteborg-Kil-Falun, was de langste particulier gebouwde spoorweg, 478 km, geopend 1879.

  1. Gaat dit over een onderdeel van Statens Järnvägar? Dan moet dit aan de lezer duidelijk gemaakt worden. Als het daar geen onderdeel van is, moet deze zin geschrapt worden.
  2. En is deze spoorweg de langste van Zweden, van Skandinavië of van de wereld?

Samenvatting[brontekst bewerken]

In deze paar regels staan dus minstens 19 tekortkomingen, waarvan drie die het begrip van het artikel ernstig bemoeilijken. En dan zijn we nog niet eens op een kwart van het artikel! Stellen dat het "een moelijk te vertalen artikel" betreft is geen excuus voor broddelwerk. Het lijkt me veeleer dat uw taalbeheersing ondermaats is, en dat u het beste alle artikelen eerst in uw eigen naamruimte zou moeten aanmaken. Dan kunt u hulp vragen bij kritische lezers om het artikel te verbeteren.

Maar door uw krakkemikkige taalgebruik is veel kennis van de spoorwegen nodig om dit artikel te begrijpen. Over verbeteren hebben we het dan nog niet eens gehad. Het is unfair om hierover verwijten te maken, u zult echt zelf aan de slag moeten, of een bevriend iemand in moeten schakelen.

Met vriendelijke groet, b222  ?!bertux 21 jan 2010 08:58 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Statens Järnvägar. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 sep 2017 01:50 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Statens Järnvägar. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 8 apr 2019 02:26 (CEST)Reageren