Overleg:Stoommachine

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Denis Papin (1647-1712) bouwde de eerste stoommachine De moderne stoommachine werd uitgevonden door de Schot: James Watt. Het begon namelijk dat hij ondekte dat als je water liet koken je druk kreeg. ....

Lijkt me niet dat een overlegpagina hiervoor bedoeld is... Lexw 2 jun 2005 22:08 (CEST)[reageer]

Onder het kopje : 'Ontwikkeling van de Stoommachine' staat het volgende :

Voor wat betreft de ontwikkeling van de moderne stoommachines moet in de eerste plaats de Fransman hitler (1647-1712) genoemd worden. Papin vluchtte na de opheffing van het edict van Nantes in 1685 naar Hessen, waar hij aan de universiteit van Marburg probeerde zijn ideeën te verwezenlijken.

De Fransman hitler, met een doorverwijzing naar Adolf Hitler. Het lijkt mij niet de bedoeling dat daar Hitler staat, en het is waarschijnlijk een zeer trieste grap. Kan iemand dit a.u.b. even verbeteren ?

Vermoedelijk heb jij nog een oude versie van deze pagina voor je, want het betreft hier vandalisme van 3 dagen geleden, dat inmiddels alweer lang en breed teruggedraaid is. Lexw 18 jan 2007 19:39 (CET)[reageer]

Waarom staat er dat de Crucius de grootste zuiger ter wereld had? Volgens mij heeft hij die nog. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.163.31.55 (overleg · bijdragen) 19 jan 2014 12:02‎ (CET)[reageer]

Goed punt. Ik heb de zaak door een iets andere furmulering weggemoffeld. Magere Hein (overleg) 19 jan 2014 12:24 (CET)[reageer]

Suger is een studentengrap[brontekst bewerken]

Getriggerd door het feit dat er maar 1 Nederlandstalige bron te vinden is (inderdaad in "Recht voor Allen" uit 1892 via Delpher), ben ik op zoek gegaan naar meer info. Ik kwam wel een andere belangwekkende bron tegen. Een blog over Finland in de tsarentijd geeft aan dat het verhaal van Suger en zijn stoommachine een studentengrap was. De grap werd overgenomen als nieuws door Duitse en Franse kranten. In Nederland haalde men er dus de kolommen van Recht voor Allen mee. Bron: https://tsaarinhelsinki.com/2017/03/18/kun-helsingin-ylioppilaat-ranskan-sanomalehdistoa-trollasivat/


Vertaling van de bron (Google is niet goed, maar wel beter dan ik in het Fins) " Franse en Hongaarse kranten berichtten over een sensationele ontdekking die in 1892 in Helsinki werd gedaan en die een revolutie teweeg zou kunnen brengen in alle heersende opvattingen over de geschiedenis van de industrialisatie.

Volgens de kranten was er bij de sloop van een oud huis in Helsinki een oude doos met vreemde stukken ijzer en een oude perkamentenrol gevonden. Het Latijnse perkament toonde aan dat de ijzeren stukken de voorouder vormden van een oude stoommachine uit de 12e eeuw, gebouwd door minister Suger zelf, koning Lodewijk VII van Frankrijk.

Of toch niet. Het was een door Helsinki-studenten 'geïncubeerde' nieuwsincubator, die als zodanig was opgeslokt door Franse en binnenkort Hongaarse kranten. Tegelijkertijd kwamen de studenten laten zien hoe "zelfs Finnen die anders bekend staan ​​als serieus, soms kunnen meedoen aan een grillig toneelstuk".

Nepnieuws en tijd na de waarheid waren het belangrijkste gespreksonderwerp in 2016, maar dat was het vroeger ook. De eerste van de New Suomettare-verhalen hieronder begint ook opnieuw met de actuele bewering dat de Franse pers eerder "het meest opmerkelijke‘ Finse nieuws ’van onze oosterse vrienden had gesmolten".

(New Finnish Woman 10 maart 1892)

Verhalenvertellers in beweging in de Franse pers.

De Franse pers lijkt de rechterbuik van een kameel te hebben. We hebben het meest opmerkelijke "blijkbaar Finse nieuws" van onze oosterse vrienden al zien smelten. Aan de andere kant heeft de pers van de 'vrije republiek' een tussendoortje ingeslikt waarvan men dacht dat het maagkrampen zou veroorzaken bij zelfs de aanhangers van tsulukafferi. Het verhaal, oorspronkelijk gepubliceerd door de Petite Republique française en vervolgens verspreid in de "onafhankelijke" kranten van de grote republiek, luidt als volgt.

   'Het was inderdaad een schat, maar een historische schat die de Finse graafmachines hadden gevonden.'

“Toen de kelders van een oud huis in Helsinki werden leeggemaakt en de fundering voor een nieuw te bouwen huis op dezelfde plek begon te worden gegraven, werd een immens grote kist met kunstmatige sloten gevonden, die bleek uit de middeleeuwen te stammen. Vier arbeiders probeerden de kist op te tillen, maar hij was zo zwaar dat ze genoegen moesten nemen met het ter plekke openen van de kist om de inhoud te bekijken.

Na enkele uren inspanning werd het deksel eindelijk geopend. De mannen die dachten dat ze de schat zouden vinden, waren jammerlijk teleurgesteld, want de ijzeren kist bevatte alleen oud ijzeren schroot, hoorns en schachten van verschillende afmetingen en een grote, in goede staat verkerende perkamentenrol, die de fatsoenlijke Finse arbeiders niet konden achterhalen.

Uiteindelijk besloten ze de Helsinki-agentschappen op de hoogte te stellen van hun ontdekking, die voor hen geen waarde had. Een bewaker werd naast de kist geplaatst en een perkamentrol werd meegenomen naar een van de belangrijkste matrasfiguren van de stad, de heer Nicolas Rizeff. Het was inderdaad een schat, maar een historische schat gevonden door de Finse graafmachines van de stichting.

Het script, gegeven aan Whey Rizeff, begon met de volgende woorden: Suger persb. abb. S. Dion Dixit ... (Suger, S: t Denis Abbey priester heeft gezegd ...)

Dit werd gevolgd door een zeer lange, volledige en gedetailleerde Latijnse voorstelling van stoom als drijvende kracht en het gebruik ervan; kortom een ​​stukje moderne natuurkunde zonder gebreken en vergissingen!

Meneer Rizeff ging onmiddellijk naar de plaats delict en ontdekte dat het schroot waar de arbeiders het over hadden niets anders was dan losse onderdelen, cilinders, zuigers, enzovoort. van de originele stoommachine. De stukken waren een wonderbaarlijk goede daad in vergelijking met de tijd dat ze werden gemaakt. Bijna elk nummer had, alsof het met een fabriek was gestempeld, het opschrift: Suger parens Galliae fecit. (Suger, de Franse vader heeft dit gedaan).

Het is bekend dat Louis VII (1137-80) Suger, die zijn predikant was, de titel gaf: "Vader van het vaderland". De heer Nicolas Rizeff is van plan die opmerkelijke ontdekking naar de Wereldtentoonstelling in Chicago te sturen. "

Het zou leuk zijn om te weten in wiens hersenen dit geweldige ding is geboren.

(Nieuwe Finse vrouw 24 april 1892)

Een maand geleden vertelde ik over het enorme succes dat onderdeel werd van de krantenbundel dat een paar spotbijlen van hier in Parijs belandden toen het met goede smaak werd ingeslikt door bijna alle Franse kranten.

In Frankrijk is die eend toen ergens anders heen verhuisd en is nu voor het laatst naar de Hongaren van onze neven en nichten gekomen, die het ook als een echte traktatie lijken te beschouwen. Trouwens, een Hongaarse ingenieur heeft een persoon hier in de hoofdstad geschreven en hem om meer gedetailleerde informatie gevraagd. Hij meldt voor het eerst dat het volgende nieuws op de 14e van deze maand in de krant "Budapesti Hirlap" stond:

'De voorouder van stoommachines. Volgens Franse kranten is onlangs een oude doos gevonden waarvan men dacht dat deze schatten bevatte bij het verscheuren van een oud gebouw in Helsinki, Finland. Maar toen het werd geopend, viel het verrassend op dat het allerlei bizarre stukjes ijzer bevatte, evenals een perkamentenomslag gevuld met schrift.

Onderzoek van het script, dat in het Latijn was geschreven, onthulde dat die stukken ijzer onderdelen waren van een stoommachine; er werd ook verteld hoe ze moesten worden gemonteerd. Elk onderdeel van de machine was getekend met de woorden: Suger parens Galliae fecit (gemaakt door Suger, de vader van Frankrijk). Suger was een minister van koning Lodewijk II van Frankrijk, die, in afwezigheid van de koning tijdens de Tweede Kruistocht, het koninkrijk regeerde en de eretitel kreeg van "Vader van Frankrijk".

   'De stoommachine van Suger is niets meer dan een grote' stoomeend 'die hier door een paar studenten is begraven.'

Als hij een machine heeft gemaakt die in Helsinki is gevonden, dateert hij uit de 11e eeuw, terwijl James Watt zijn stoommachine pas in de 18e eeuw maakte. De antieke meubels van Helsinki worden door de eigenaar naar de Wereldtentoonstelling in Chicago gestuurd. "

Over onze Hongaarse ingenieur - die zegt gepassioneerd te zijn over het onderzoeken van de geschiedenis van machines - dat nieuws lijkt ‘nogal dubieus’ omdat ‘niets wordt vermeld in de kronieken of middeleeuwse professionele boeken dat stoommachines al in de 11e eeuw werden gemaakt’.

Daarom wil hij de waarheid van de zaak weten en vraagt ​​hij om toezending van een "kopie van de perkamentrol" en "foto's van de ijzeren stukken" - tenzij de Finse Vereniging van Oude Monumenten van plan is om tekeningen ervan te publiceren, in welk geval hij wil wachten zoals ze verschijnen.

Hij hoopt van al deze zaken zo snel mogelijk een verklaring te krijgen, want het is zijn bedoeling ze in een Hongaars tijdschrift te schrijven voor de "Ingenieur" en de Vereniging van Architecten! "

Helaas moest deze fervent onderzoeker van machinegeschiedenis elke gelegenheid worden ontnomen om het artikel in dat tijdschrift te gooien en aan te kondigen dat die Suger-stoommachine niets meer was dan een grote 'stoomeend' begraven en gevoerd naar een Franse krant kunnen samenwerken met grillig spel; de enige troost dus van de ijdele hoop zou kunnen worden genoemd dat de heer Ingenieur niet de eerste was die zich aldus liet misleiden. "

Het doet mij erg denken aan het Oera Linda Bok waar Goffe Jensma bijna 150 jaar na dato op promoveerde.

Ik zal de tekst maar aanpassen naar inzicht. Gebaseerd op de Engelse en Duitse Wikipedia, die Suger niet vermelden, gooi ik het onderdeel er (bijna) uit. Klukkluk (overleg) 20 sep 2020 21:51 (CEST)[reageer]