Overleg:Sykes-Picotverdrag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koerden[bewerken]

In het artikel wordt gesuggereerd dat 'koerdistan' weer werd opgedeeld in 4 stukken nadat deze eerder in de 16de eeuw was afgesplitst(?). Ten eerste: Koerdistan is een geografische benaming voor een gebied waar veel koerden, maar ook veel turkmenen en arabieren wonen, dat voor de komst van de ottomanen de oorspronkelijke leefgebied waren van de Assyriërs, Armeniërs en andere oud-anatolische volkeren. Het is nooit bewezen dat de koerden in het verleden ooit een eigen land hadden met een dagelijkse bestuur. We moeten geografische benamingen niet verwarren met een oud-koerdische staat die nooit bestaan heeft.

Ten tweede: in de 16de bestond er niet zoiets als een koerdische staat. sinds 1071 waren de Seltjoeken prominent aanwezig in anatolië en nadien stichtte de nazaten van de seltjoeken verschillende 'beyliks', waarbij de beylik van Osman de overheersende beylik werd en vanuit west-anatolië geheel anatolië veroverd rond 1300. In de 16de eeuw beleefden de Ottomanen hun hoogtepunt van hun imperium en was er geen sprake van een autonoom of onafhankelijk koerdische staat zoals dat wel wordt gesuggereerd in het artikel.

Ten slotte kan er niet gezegd worden dat Koerdistan 'weer' (huh?) werd opgedeeld in de interbellum. Het was niet koerdistan dat werd opgedeeld in 4 stukken, het was de Ottomaanse rijk dat werd opgedeeld.

- Oghuz (overleg) 18 mei 2016 21:29 (CEST)