Overleg:Synapsiden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
 • Klasse Reptilia
  • Onderklasse Synapsida
   • Orde Therapsida
    • Onderorde Cynodonta
     • KLASSE???!!! Mammalia

Wat een ontzettende onzin is dat toch eigenlijk. Is dat waarom de waarheid weggelaten wordt? Namelijk dat het Lineaanse systeem gewoon niet klopt?

Jcwf 30 mei 2005 19:26 (CEST)

Wat er niet aan klopt is de rangen van de taxons. Het is een digotome (is dat een goed woord?) ondeling indeling. In Zoogdieren staat (natuurlijk): "De zoogdieren (Mammalia) zijn gewervelde dieren (Vertebrata) uit de groep van de viervoeters (Tetrapoda). Het is een klasse van het dierenrijk bestaande uit ongeveer 5500 soorten". En ook alle taxoboxen spreken van de "Klasse" zoogdieren. Volgens mij kan in dit artikel beter of de taxon-aanduidling worden wegggelaten, of uitgelegd worden waarom het niet klopt. Taka 30 mei 2005 19:55 (CEST)
Dat "ondeling" bevalt me wel! :o) Het is inderdaad een onding van een indeling, overigens eerder katatoom dan dichotoom (laat me eens raden: noorderling? ;o)
Het goede nieuws is echter dat volgens de recente inzichten Synapsida helemaal niet tot Reptilia behoort, ongeacht welk taxonomisch systeem je toepast (niemand is immers bereid een polyfyletisch Reptilia te aanvaarden - er zijn grenzen). Dus dat probleem is ook weer opgelost! Natuurlijk krijgen we dan meteen weer een nieuw probleem: Synapsida valt niet meer onder een klasse. Hier zie je hoe de kladistiek de traditionele systematiek destabiliseert: of men moet Mammalia opschuiven tot boven Synapsida of van Synapsida zelf een klasse maken (kijk maar eens bij en: !). Maar zal er een paleontoloog - en niemand anders heeft het gezag zoiets te doen - gevonden kunnen worden die daartoe bereid is? Hier zien we de fundamentele onwetenschappelijkheid van de oude methode: zij is niet in staat gefalsificeerd te worden.
--MWAK 31 mei 2005 08:16 (CEST)
Ik ben dus die paleontoloog, maar ik ben het oneens met de strict cladistische pov draai die het artikel heeft gekregen. Ik zal dus een poging doen om het te neutraliseren... Fedor 22 okt 2005 23:31 (CEST)
Je bent dus een paleontoloog van Klassen ;o) Maar mijn inleiding was helemaal niet kladistisch; er stond immers: "Voorouders van de zoogdieren". Bedankt voor het expliciet beklemtonen van de laatste ontwikkelingen! :o) --MWAK 24 okt 2005 21:34 (CEST)