Overleg:Technische Universiteit Eindhoven

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Studentenverenigingen[brontekst bewerken]

In de tekst staat dat er aan de uni 3 studentenverenigingen zijn. Maar zijn die niet eerder aan de stad Eindhoven gelieerd, in plaats van aan de universiteit? Ik meen me te herinneren dat in Tilburg ook hogeschool-studenten lid konden worden van de studentenverenigingen. SanderSpek 7 jan 2004 16:06 (CET)[reageer]

klopt, http://w3.tue.nl/nl/diensten/stu/algemeen/digitale_studentengids/studentenleven/#12971, zijn ssre, demos en esc, hogeschool studenten mogen ook lid worden --Vince nl 24 jan 2006 01:12 (CET)[reageer]

Vijftig jaar[brontekst bewerken]

Onder bovenstaande kopje las ik "Technical University of Danmark". Welke taal is dat eigenlijk? Als het Engels was, had er "...Denmark" moeten staan, maar er stond "...Danmark", op z'n Deens dus. Ik heb het maar vervangen door de Deense naam (overgeplakt van de Deense Wikipedia).

Laten we alstublieft een beetje consequent zijn: óf Nederlands schrijven ("Technische Universiteit van Denemarken"), óf Deens (even spieken in de Deense Wikipedia levert: "Danmarks Tekniske Universitet"). Als de officiële naam van die instelling Engels was (dat zou natuurlijk kunnen), dan zou dat uit de Deense Wikipedia moeten blijken. Maar daar heeft het hoofdartikel gewoon een Deense naam (Danmarks Tekniske Universitet).

Ik blijf het krankjorum vinden dat "buitenlands" hier altijd "Engels" zou moeten zijn. Dit is toch een Nederlandstalige Wikipedia.

--HHahn (overleg) 9 aug 2009 17:10 (CEST)[reageer]

Vrij onderwijs?[brontekst bewerken]

In de infobox staat dat de TU/e "vrij onderwijs" geeft, hetgeen volgens het artikel met die titel het Belgische equivalent zou zijn van het Nederlandse "bijzonder onderwijs". Volgens mij wordt onder "bijzonder onderwijs" verstaan onderwijs dat door een private organisatie – dus niet door de overheid – wordt verzorgd. Het kan wel door de overheid gesubsidieerd zijn, maar in opzet is het privaat.

De enige universiteiten in Nederland waarvoor dit geldt, zijn bij mijn weten de Vrije Universiteit, de Radbouduniversiteit en de Universiteit van Tilburg, en verder enkele kerkgebonden theologiche universiteiten.

De TU/e (zowel als de UT en de TUDelft) zijn bij mijn weten volledige overheidsuniversiteiten. Of heb ik iets gemist?

--HHahn (overleg) 9 aug 2009 22:26 (CEST)[reageer]

Ik had bovenstaande opmerking ook geplaatst op de overlegpagina's van de TUDelft en de UT. Bij de UT-pagina kwam een reactie van iemand die wist hoe het zat. Zij verder mijn reactie aldaar.
--HHahn (overleg) 12 aug 2009 15:08 (CEST)[reageer]

Wijk met buurten[brontekst bewerken]

Hier werden de termen "wijk", "buurt"en "stadsdeel" op een enigszins verwarrende wijde gebruikt. Ik heb getracht het uiteen te rafelen.

Het is natuurlijk grappig te lezen dat deze wijk "slechts" 93 inwoners heeft. Maar bij zo'n klein aantal vraag je je al gauw af of het nog wel up-to-date is. Het lijkt me dan ook beter, er een jaartal bij te vermelden of zo. Nu zou men via de voetnoot een externe site moeten bezoeken om daar achter te komen.

Anderzijds vraag ik me af of deze alinea niet beter naar de pagina Eindhoven Centrum kan verhuizen.

--HHahn (overleg) 10 aug 2009 16:58 (CEST)[reageer]

Alexandre Horowitz toegevoegd onder "Bekende (oud-)hoogleraren[brontekst bewerken]

Ik heb ir. A. Horowitz hier toegevoegd. Zie Overleg:Alexandre Horowitz voor verder commentaar.

--HHahn (overleg) 3 nov 2009 21:41 (CET)[reageer]

Glansrijk gewonnen![brontekst bewerken]

Onder "Trivia" staat:

In het gebouw van de faculteit Technische Natuurkunde, N-laag, bevindt zich een markante trap tussen de eerste en tweede verdieping in de C-vleugel. Dit is namelijk de langste trap zonder bocht met een printer eronder in Nederland, mogelijk zelfs van de wereld.

Als dit een wedstrijd is met de TU Delft (zie hier) wie de grootste flauwekul weet te schrijven, dan heeft de TU Eindhoven glansrijk gewonnen! Ik schaam me er bijna voor dat dit het gebouw betreft waar ik toevallig zelf afgestudeerd ben. Wat mij betreft: categorie "FK-SW", oftewel Flauwe Kul, Snel Weg!

--HHahn (overleg) 3 nov 2009 21:51 (CET)[reageer]

Update:
De gewraakte tekst is (gelukkig) inmiddels verwijderd, maar die van de TU Delft ook. Bovenstaande link naar de TU Delft is daarom achterhaald. Hier de link naar de betreffende historische versie van die pagina. HHahn (overleg) 21 mrt 2010 22:38 (CET)[reageer]

Vertaling "Mens agitat molem"[brontekst bewerken]

Een anoniem (IP-adres 77.160.24.189) heeft op 2 mei 2010 de vertaling van "Mens agitat molem" gewijizigd in "De geest verzet bergen". Dat is leuk gevonden, maar wel heel erg vrij vertaald. Ik weet niet of dit serieus bedoeld is.

In mijn studietijd (1968-1975, TH Eindhoven) werd het altijd officieel vertaald als "De geest beweegt de massa". Hier op Wikipedia stond tot aan bovengenoemde wijziging "De geest beweegt de materie". Dat lijkt me ook wat vrij vertaald.

Ik heb het maar gewijzigd in "De geest beweegt de massa". Dit komt ook overeen met de vertaling in het spreekwoordengedeelte van de encyclopedie "Petit Larousse Illustré" (1973), waar vertaald wordt "l'Esprit meut la masse".

(Overigens hanteerden wij als studenten een ludiekere variant: "De mens beweegt de molen".)

HHahn (overleg) 2 mei 2010 23:38 (CEST)[reageer]

Bij nader inzien meen ik me trouwens te herinneren dat de officieel gehaneterde vertaling destijds niet was "De geest beweegt de massa", maar "Het verstand beweegt (of: roert) de massa".
HHahn (overleg) 3 mei 2010 11:17 (CEST)[reageer]

Wetenschapswinkels[brontekst bewerken]

In de tekst stond vermeld dat er vijf wetenschapswinkels zijn aan de TU/e. Helaas is dit jaar een wetenschapswinkel opgeheven. Is dus veranderd naar vier. --86.88.234.86 17 nov 2010 19:45 (CET)[reageer]