Overleg:Technische Universiteit Delft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

website?[bewerken]

Is dit van een website van de universiteit gekopieerd? Rob Hooft 20 aug 2003 23:01 (CEST)

http://www.tudelft.nl/matrix/info.cfm?PageID=3452&usertype=bezoeker Rob Hooft 20 aug 2003 23:02 (CEST)
Deze URL bestaat niet meer: de matrixopbouw is zo rond 2004 vervangen door een nieuwe opbouw. Sietske Reageren? 14 dec 2005 00:09 (CET)

WbMT weer in OCP veranderd[bewerken]

Ik heb Werktuigbouwkunde & Maritieme Techniek weer OCP genoemd. Ik weet dat de naam niet meer bestaat, maar heb de volgende dingen in overweging genomen bij het hernoemen:

  • Er komt zeer binnenkort een nieuwe naam die de lading van de opleidingen beter dekt
  • De afdeling Technische Materiaalwetenschappen maakt nu ook onderdeel uit van de faculteit, dus is het raar als de naam van de faculteit bestaat uit twee opleidingen terwijl er ook een derde wordt gegeven. En dat ik zelf TM studeer en niet verschoond ben van enig chauvinisme heeft er ook wel een beetje mee te maken... :-)

Sietske 20 dec 2004 10:23 (CET)

Wat is OCP? Ik zie de naam niet terug in het lemma. En ik ben al te lang geleden in Delft afgestudeerd om dit te weten. Rbakels (overleg) 5 apr 2011 21:04 (CEST)

sjabloon universiteiten met belangrijkste info[bewerken]

De Engelse wikipedia heeft voor elke universiteiten een mooi en overzichtelijk sjabloon met daarin de belangrijkste gegevens. Een idee om dat over te nemen? zo ja, kan dan iemand even een mooi sjabloon klussen? sieger 27 jan 2006 12:02 CET

voorstel eerste alinea[bewerken]

De Technische Universiteit Delft, of TU Delft, is een Nederlandse universiteit in de stad Delft, opgericht op 8 januari 1842 als de Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijke ingenieurs zoo voor 's lands dienst als voor de nijverheid en van kweekelingen voor den handel. De eerste directeur en grondlegger was Antoine Lipkens. De naam "Technische Hogeschool van Delft" deed haar intrede in 1906. Toen werd ook het promotierecht ingevoerd en kreeg de hogeschool de status van universiteit. Voor 1906 was de naam Polytechnische School. In 1986 veranderde de naam "Technische Hogeschool van Delft" in "Technische Universiteit van Delft". Anno 2006 studeren er ongeveer 13.000 studenten en de universiteit heeft ongeveer 5.000 medewerkers. Basjobsen

Gewoon aanpassen zou ik zeggen. Ik heb een paar kleine wijzigingen in je tekstje doorgevoerd trouwens... Sietske Reageren? 19 feb 2006 23:38 (CET)
bedankt voor de wijzigingen, ik zet het erop. Basjobsen 19 feb 2006 23:47 (CET)

Bekende alumni[bewerken]

Ik heb de lijst met 'bekende' TUD alumni eens doorgekeken, en er zijn maar bar weinig techneuten bij. Alleen Tellegen, van der Meer, Levy, en Horowitz (zij tellen natuurlijk voor honderd, maar ala). Voor de rest vooral politici en andere pluchebewoners. Waar zijn de grote doeners, de ingenieuze Willem Bevers? Frietmet 5 apr 2006 20:47 (CEST)

Leuk probleem met al die werkelijke genieën, je wordt er niet echt bekend mee... Je baas echter wel :-) Dus kunnen maar weinig mensen ze toevoegen bij het lijstje. Sieger 6 apr 2006 02:03 (CEST)
Ik heb Willie Burgers toegevoegd. Als het goed is, is elke hoogleraar een geleerde van naam. Hoewel ik nooit les heb gehad van Burgers (daar ben ik te jong voor) is zijn naam mij bijgebleven omdat ook in de betreffende buitenlandse vakliteratuur altijd over de "burgersvector" wordt gesproken (liefst op z'n Engels uit te spreken!). Net zoiets als het "Huygens principle" (maar dat is niet uit Delft. Rbakels (overleg) 5 apr 2011 21:21 (CEST)

Studentenleven: Promotie voor DSC?[bewerken]

Zat even het stukje Studentenleven te lezen. Dat het DSC de oudste studentenvereniging is van Delft is misschien interessant maar niet specifiek voor de TU Delft. De uitleg daarna over 'niet geaccepteerd door andere corpora' wandeld wel erg weg bij het onderwerp 'TU Delft'. Mij lijkt een verhaal over 'veel studentenverenigingen en studentenfaciliteiten in delft blablabla. De eerste officiele studentenvereniging in delft is het DSC blablabla' beter passen. Voor ik wat aanpas, iemand opmerkingen/ideeen? Tosty 82 16 mei 2008 13:29 (CEST)

Ik zie dat dit stuk nu verplaatst is naar elders. het is overigens niet juist dat het Delfse Corps niet door de andere corpora is erkend. Ik geloof dat dat gold voor Eindhoven, het VU corps of Maastricht.

Vrij onderwijs?[bewerken]

In de infobox staat dat de TUDelft "vrij onderwijs" geeft, hetgeen volgens het artikel met die titel het Belgische equivalent zou zijn van het Nederlandse "bijzonder onderwijs". Volgens mij wordt onder "bijzonder onderwijs" verstaan onderwijs dat door een private organisatie – dus niet door de overheid – wordt verzorgd. Het kan wel door de overheid gesubsidieerd zijn, maar in opzet is het privaat.

De enige universiteiten in Nederland waarvoor dit geldt, zijn bij mijn weten de Vrije Universiteit, de Radbouduniversiteit en de Universiteit van Tilburg, en verder enkele kerkgebonden theologiche universiteiten.

De TUDelft (zowel als de UT en de TU/e) zijn bij mijn weten volledige overheidsuniversiteiten. Of heb ik iets gemist? -- HHahn (overleg) 9 aug 2009 22:30 (CEST)

Ik had bovenstaande opmerking ook geplaatst op de overlegpagina's van de TU/e en de UT. Bij de UT-pagina kwam een reactie van iemand die wist hoe het zat. Zij verder mijn reactie aldaar. -- HHahn (overleg) 12 aug 2009 15:05 (CEST)

Trivia[bewerken]

De bewering "Het pand van de Technische Universiteit Delft ligt precies op de 52e breedtegraad noord." roept de vraag op hoe breed zo'n breedtegraad wel niet is. Die zou breder moeten zijn dan de grootste breedte in noord-zuid-richting van het betreffende gebouw, want anders klopt het niet...! Bij ons waren breedtegraden echter lijnen, en die plachten een breedte nul te hebben.

Een andere vraag is, om welk pand het precies gaat. Er staan er nogal wat, meen ik me te herinneren van de weinige keren dat ik als Eindhovenees Delft bezocht. -- HHahn (overleg) 30 aug 2009 15:12 (CEST)

  • Inderdaad niet echt exact voor een Technische Universiteit. Verwijderd Salix2 4 mrt 2010 19:25 (CET)
Ik heb op de kaart gekeken en zie dat de noordelijke 52ste breedtegraad door het gebouw van Technische Natuurkunde heen loopt, en door Werktuigbouw aan de overkant van het Mekelpark. Aan de exactheid is dus iets te doen. Alleen is het gegeven nauwelijks de moeite van het noemen waard. Er zijn zoveel breedtegraden. 53 graden NB loopt ook door Nederland (ongeveer van Assen naar het Marsdiep bij Texel). Als het nou de poolcirkel was of de een van de keerkringen ... Rbakels (overleg) 5 apr 2011 21:52 (CEST)

Technische Materiaalwetenschappen[bewerken]

Ik zie dat er een bron wordt gevraagd voor de bewering dat het gebouw voor Technische Materiaalwetenschappen is verkocht. Ik weet niet of dat zo is - het is in elk geval afgebroken, om, zoals het lemma correct vermeldt, een gebouw voor een HBO-instelling neer te zetten. Rbakels (overleg) 5 apr 2011 20:57 (CEST)

Bouwkunde grootste faculteit?[bewerken]

De tekst is op veel punten verouderd (o.a. in dit gedeelte). Er wordt vermeld dat bouwkunde relatief gezien de grootste faculteit van de TU Delft is. Dat is echter niet meer zo; 3me heeft volgens de cijfers van 2015 bijna 2 keer zoveel mensen (zie hiervoor de site van de TU).– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 145.132.51.43 (overleg · bijdragen) 20 mei 2017 om 17:12

Je doelt op " Relatief veel studenten studeren aan de faculteit Bouwkunde (in 2009 ruim 3300)."? Er staat niet dat bouwkunde relatief gezien de grootste faculteit van de TU Delft is. Verder ben ik het met je eens dat de tekst op veel punten verouderd is; voel je vrij om deze tekst weer up to date maken. Met vriendelijke groet, BlueKnight 21 mei 2017 08:45 (CEST)

Introductie van dit artikel[bewerken]

De huidige introductie van dit artikel kan beter met een informatieve introductie, beeldmerk, en meer evenwichtige geschiedenissectie. De eerste verwijzing naar de technische universiteit in plaats van universiteit is meer toepasselijk, maar dat lemma zelf kan beter. -- Mdd (overleg) 12 sep 2018 10:09 (CEST)