Overleg:Terkoest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Dorp[bewerken]

Terkoest is geen gehucht, maar een volwaardig dorp, met een officiële bebouwde kom, een op ruimtelijke stuctuurplannen aangeduide dorpskern en alle faciliteiten van een dorp dewelke gehuchten niet hebben. Het dorp terkoest op zich telt wel enkele gehuchten zoals Blekkenberg, Nachtegaal, Ter Linden en Zwartewinning.--Niele (overleg) 28 jun 2012 13:43 (CEST)
Even enkele respectabele bronnen:
Er is niets mis of minderwaardig aan de term gehucht. Dus prima term, zoals Gebruiker:Sonuwe eerder aangaf. Dat heeft alvast in België totaal niets met faciliteiten of weet ik veel wat te maken. Dat men in NL andere termen gebruikt, dat is hun zaak. Het suggereert in het BE taalgebruik gewoon -informeel !- wat meer dat het niet ook een gemeente is of was, of een eerder jonge parochie is, etc... die steeds afhankelijk is geweest van een andere plaats. Maar daar is verder niets onvolwaardig aan en een gehucht kan gerust 10x groter zijn dan een klein landelijke dorpje. --LimoWreck (overleg) 29 jun 2012 20:30 (CEST)
Tot de jaren 1950-1960 was het simpel: Terkoest was een gehucht zonder enige kern en behoorde op kerkelijk gebied tot de parochie Alken. In de jaren 1960 en later heeft het gehucht een ware bevolkingsexplosie gekend en werden de gronden rondom de inmiddels gebouwde kerk verkaveld waardoor er daar wijkvorming ontstond (te zien aan het rechthoekig patroon van de straten). De bebouwde komaanduiding is er inderdaad en er zijn faciliteiten aanwezig die te associeren zijn met een dorp. De kernvorming is nog te jong en er is te weinig handel om Terkoest een volwaardig dorp te kunnen noemen. Buiten de supermarkt langs de N754 zijn er weinig of geen speciaalzaken zoals bv. kledingwinkels (zie Kleding B.x of Schoenen W...mol..rs in Stevoort) of elektrozaken en dergelijke. De gemeente Alken noemt Terkoest een gehucht, zie bijvoorbeeld hier en ook in de Topografische Atlas van België van het Nationaal Geografisch Instituut klasseert Terkoest onder de gehuchten (kaart p. 106). Zoals LimoWreck hierboven al stelt is daar trouwens niets onwaardigs aan. Sonuwe () 29 jun 2012 21:24 (CEST)
Het klopt niet dat er naast de supermarkt geen of weinig speciaalzaken zijn in Terkoest. Er is bijvoorbeeld wel een kledingwinkel, een computerwinkel, een verfspeciaalzaak, ... en nog wel een deel andere.
Stevoort, éen dorpje stroomafwaarts op de Herk is met 3600 inwoners inderdaad ietsjes groter dan Terkoest met 2500 inwoners. Maar alle andere kleine dorpjes rondom gemeente Alken als Spalbeek met 1954 inwoners, Wimmertingen met !305 inwoners in buurgemeente Hasselt; Ulbeek met 907 inwoners, Berlingen met !209 inwoners en Herten met 171 inwoners in buurgemeente Wellen en Kozen en Wijer met samen 2601 inwoners in buurgemeente Niewerkerken worden op wikipedia dorpen genoemd. Zelfs Kuttekoven hier in de buurt in gemeente Borgloon met 80 inwoners wordt een dorp genoemd.
Voor 1950-1960 was Terkoest inderdaad nog het gehucht Terlinden, maar vandaag is het uitgegroeid tot één van de 3 volwaardig dorpskernen van gemeente Alken. Vroeger is vroeger, nu is nu. én vandaag is Terkoest een dorp. Hoe lang vroeger geleden is maakt hier geen verschil in. Dat sommige instanties hun gegevens laten verouderd is hun zaak, echter moet wikipedia kijken naar de huidige realiteit.
De topografische atlas van België is hopeloos verouderd, de N80 expressweg, gebouwd in de jaren '70 staat er nog niet op. Aangezien de uitbouw van Terkoest als een dorp vooral in de jaren 60-70-80 plaatsvond zegt deze bron helemaal niets over de huidige dorpskern van Terkoest.
Het ruimtelijk structuurplan van Alken spreekt duidelijk over de onafhankelijke 3 dorpskernen van Alken. Alken-Centrum, Terkoest en Sint-Joris, waarvoor alle faciliteiten voorzien worden. En daarnaast over al de kleinere gehuchtjes, die afhankelijk zijn van één van deze 3 dorpskernen. Zo is het cultureel-centrum van Terkoest ongeveer even groot als deze van Alken-Centrum en zelfs beter uitgerust. De kermisreglementen waarover je spreek gaan ook ver terug in de tijd en worden vernieuwd zonder alle bewoordingen te veranderen. En omdat het Alkense gehucht Plein(straat) ook een kermis houdt is hier wat verkeerdelijk voor de term gehucht gekozen. Ik hoop dat ik nu niet een aanpassing van dit kermis-reglement op de gemeenteraadsagenda moet brengen om jouw te overtuigen dat er ook binnen binnen de politiek wel degelijk van de 3 'dorps'kernen van gemeente Alken wordt gesproken.
Het gaat niet om meer of minderwaardig, maar om juist of foutief. Gemeente Alken telt vele gehuchtjes zoals Waterkant, Plein, Rozenkrans, Hulzen, Paradijs, Wolfke, Blekkenberg, Hemelsveld, Nachtegaal, Zwartewinning, ... Door het dorp Terkoest nu plots ook een gehucht te noemen terwijl dit net als Sint-Joris één van de 3 dorpskernen van Alken is, schep je veel verwarring. Want al deze gehuchtjes horen nu tot één van deze 3 dorpskernen.
Door Terkoest plots toch een gehucht te gaan noemen haal je ook de uniformiteit op wikipedia door mekaar. Ook Sint-Joris en de pagina van Alken wordt de benaming dorp gebruikt.
Misschien ludiek, maar dat Terkoest een sterke eigen identiteit heeft bewijst bijvoorbeeld volgende website/actie http://www.terkoestonafhankelijk.blogspot.be. Echter blijkt ook uit recent onderzoek van studiebureau WES dat inwoners van Terkoest nauwelijks koopbinding hebben met Alken-centrum maar de grootste koopbinding met hun eigen dorp (Terkoest) van al de 3 dorpskernen in Alken.
Misschien een laatste maar erg duidelijk argument. In je eerst argument gebruik je de bron: Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed: [2] Op deze pagina vind je na de historiek waar je weer eens termen uit verleden tijd haalt de volgende verwijzingen:

BOSERET J., Terkoest, een nieuwe dorp in Limburg, Huisvesting, 6, 1953, p. 503-517. J.L., Terkoest, het nieuwe Limburgse dorp, De Tijdspiegel, 9, 1954, p. 12-13. Terkoest is dus zoals deze bronnen duidelijk koppen, ontworpen en gestructureerd om vanaf 1950-1960 om als een nieuw DORP' door het leven te gaan.--Niele (overleg) 2 jul 2012 22:35 (CEST)

Plaatsrefentie[bewerken]

Langs de weg naar Stevoort is geen goede plaatsreferentie, er zijn meerdere wegen naar Stevoort en voor mensen die ten westen van van Terkoest wonen ligt Terkoest niet langs de weg naar Stevoort maar langs een weg naar Alken Centrum.--Niele (overleg) 28 jun 2012 13:46 (CEST)
Had je nu de zin eens goed gelezen: ten noordwesten van het dorpscentrum, langs de weg naar Stevoort. Uiteraard is dat relatief tov het centrum, wat anders; dat is ondubbelzinnig. En dat het om de grootste weg, de hoofdweg gaat, is ook triviaal, zo doet men dat nu eenmaal. Hoe jij ten noordwesten van het dorpscentrum van het centrum van Alken naar het centrum van Alken gaat rijden: heen en terug, mij goed, maar dat is niet moeilijk om snappen. Maar goed, dat is nu weggelaten. Een kleine beek is ook niet zo relevant in de intro (een rivier eventueel), dus dat is bij de geschikte sectie gevoegd. --LimoWreck (overleg) 29 jun 2012 20:52 (CEST)
Er zijn inderdaad drie wegen in Terkoest die vrij parallel richting Stevoort lopen: de Molenstraat in het noorden is de oude verbindingsweg van Wimmertingen naar Stevoort, de OLV-straat van Alken (Centrum) naar Stevoort en in het zuiden de Lindestraat, de oude weg van Ulbeek naar Stevoort. De OLV-straat is gewestweg en veel breder dan de andere twee. Ik weet nu niet of Hulzen nog tot Terkoest behoort, anders kon je bv. schrijven dat Terkoest ten westen van de oude weg Hasselt-Sint-Truiden ligt. Sonuwe () 29 jun 2012 21:33 (CEST)
Het gehuchtje Hulzen behoort tot Sint-Joris, niet tot Terkoest. Terkoest is ontstaan aan de Kozenbeek. Het oorspronkelijke gehuchtje Terlinden en het kasteel was ingepland om het water van deze te kunnen gebruiken. Het is dus wel relevant, en bepaald waarom Terkoest juist op deze locatie is gebouwd. Deze steenwegen zijn achteraf ingepland en hebben geen relevantie ten opzichte waar Terkoest is ingepland in het landschap. Ook gezien de lengte van deze steenwegen, is dit geen preciese plaatsbepaling. Daarnaast zijn steenwegen ook erg saai-grijze manier om een dorp in een groen omgeving in Haspengouw te gaan inleiden.--Niele (overleg) 2 jul 2012 23:15 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Terkoest. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 17 nov 2017 16:04 (CET)