Onroerend Erfgoed (agentschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Onroerend Erfgoed
Onroerend Erfgoed (agentschap)
Type Intern Verzelfstandigd Agentschap (IVA) zonder rechtspersoonlijkheid
Jurisdictie Vlaams Gewest
Hoofdkantoor Phoenixgebouw, Brussel
Valt onder Beleidsdomein Ruimtelijke ordening, Woonbeleid en Onroerend erfgoed van de Vlaamse overheid
Website https://www.onroerenderfgoed.be

Het agentschap Onroerend Erfgoed is een intern verzelfstandigd agentschap (IVA) van de Vlaamse overheid dat de bevoegde minister ondersteunt bij het uittekenen van een gefundeerd en actueel beleid voor het onroerend erfgoed in Vlaanderen. Het heeft als taken het onroerend erfgoed in Vlaanderen te inventariseren en beschermen: zowel waardevolle gebouwen, landschappen als archeologische sites en varend erfgoed. Verder ondersteunt het agentschap het onroerenderfgoedbeheer in Vlaanderen en voert het beleidsgericht onderzoek uit.

Samen met de Inspectie Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (Inspectie RWO) is het agenschap Onroerend Erfgoed verantwoordelijk voor het onroerend erfgoed in Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken]

Logo van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed rond 2004

Voor de oprichting van het agentschap Onroerend Erfgoed in juli 2011 heette het verantwoordelijke agentschap het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE). Het instituut werd opgericht in 2004 als opvolger van het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium en de kenniscel van de Afdeling Monumenten en Landschappen.

Op 1 juli 2011 ging het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed samen met het deel “Erfgoed” van het agentschap Ruimte en Erfgoed op in het nieuwe agentschap Onroerend Erfgoed.

Inventarisatie[bewerken]

Het agentschap Onroerend Erfgoed maakt wetenschappelijke inventarissen op van bouwkundig , archeologisch en landschappelijk erfgoed. Daarnaast zijn er ook enkele thematische inventarissen over houtige beplantingen met erfgoedwaarde, orgels, wereldoorlogerfgoed, historische tuinen en parken, maritiem en varend erfgoed. Zo biedt de inventaris van het onroerend erfgoed een overzicht van het waardevol erfgoed in Vlaanderen: maar liefst 83.000 objecten in totaal. Een opname in een wetenschappelijke inventaris heeft geen rechtsgevolgen. Het goed wordt enkel beschreven en gedocumenteerd.

Vastgesteld onroerend erfgoed is opgenomen in de inventaris én via een juridische procedure 'vastgesteld'. Bij een vastgesteld item moet men rekening houden met bepaalde rechtsgevolgen, die verschillen naargelang de inventaris.

Externe link[bewerken]