Overleg:Tibetaans dodenboek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Afbeelding[bewerken]

De afbeelding die Renevs 1 maart 2014 plaatste als typografische weergave van bardo kan beter vervangen worden door bijvoorbeeld de Zhi-Khro mandala, omdat eerstgenoemde afbeelding geen informatie toevoegt. Relevante afbeeldingen (bijvoorbeeld van Padmasambhava) en tekst werden door Renevs verwijderd. 10Guillot (overleg) 12 aug 2017 07:56 (CEST)

  1. Voor zover Padmasambhava al een historisch persoon is geweest ( dan tweede helft achtste eeuw) moet opgemerkt worden dat de tekst van het Tibetaans dodenboek minimaal 600 jaar na zijn overlijden is geschreven. Als het een buitengewoon fraaie verbeelding van hem was, had ik het wellicht laten staan, maar dat vond ik dus niet.
  2. Ik heb verder een afbeelding van Blavatsky vervangen door die van Walter Evans-Wentz die verantwoordelijk was voor de eerste Engelse vertaling van de tekst. Dat is in deze context een aanzienlijk meer relevante afbeelding dan die van Blavatsky.
  3. Ik heb geen flauw idee welke relevante tekst ik op 1 maart 2014 verwijderd zou hebben.
  4. Ik heb je een plezier gedaan door de afbeelding van de Zhi-Khro mandala toe te voegen. Renevs (overleg) 12 aug 2017 15:21 (CEST)

Met vervangen bedoel ik de typografische weergave verwijderen, of bent u er aan gehecht? Wat het verwijderen van tekst betreft, waar u niets van zegt te weten ('op 1 maart 2014'): 30 september 2011 heeft u veel verwijderd, wat ErikvanB 15 oktober 2011 weer hersteld heeft. Vervolgens bewerkt u het artikel grondig op 28 februari 2014, waardoor er weer veel verdwijnt. Zinnen als 'Het Bardo Thödol leert dat de doodservaring deel uitmaakt van de zin van het leven (..) waardoor leven pas echt mogelijk wordt' en 'Omdat alle visioenen en manifestaties die zich aan een overledene kunnen voordoen worden gezien als projecties van diens eigen geest (etc)' en 'Het Bardo Thödol zou hierbij helpen (..), waardoor deze levensfase niet als angstaanjagend, maar juist als vredig zou kunnen worden ervaren' zijn opgeofferd, terwijl ze relevante informatie bieden. 10Guillot (overleg) 12 aug 2017 16:43 (CEST)