Overleg:Turbine

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kan iemand uitleggen hoe een turbune werkt? - Serassot 14 feb 2004 11:39 (CET)[reageer]

voorzover ik weet is een turbine een roterend apparaat dat energie aan een stromende stof (Meestal water of lucht) onttrekt.

Roterende apparaten die energie aan een stof afgeven zijn propellers, compressoren, ventilators.

Als bovenstaande correct is, kan een turbine niet worden gebruikt om energie aan een stromende stof af te geven.

Volgens mij heet een turbine, op het moment dat deze energie aan een stof toevoert, een compressor. Alten 25 apr 2005 01:49 (CEST)[reageer]
ik denk dat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. In een vliegtuigmotor zitten turbine en compressor op dezelfde as, beide hebben schoepen. Een 'turbo'-auto comprimeert het benzine-luchtmengsel (maar doet dit door een turbine in de uitlaatgasstroom). Als de litaratuur het hier door jou aangegeven verschil ondeersteunt, verander het dan gerust. Evanherk 25 apr 2005 10:17 (CEST)[reageer]

Een turbine en een compressor zijn twee verschillende zaken en zoals hierboven reeds gezegd; een compressor voegt energie toe aan het fluïdum, een turbine onttrekt er energie aan:

  • een compressor comprimeert het stromende medium (lucht, water,...); het zet kinetische energie (draaiende beweging van de compressor) om in potentiële energie (druk van het fluïdum)
  • een turbine zet potentiële energie van het medium (druk) om in kinetische energie (naargelang het doel van de turbine ligt de nadruk op het geven van snelheid aan het fluïdum of het geven van rotatie-energie aan de turbine: deze energie-omzetting wordt bepaald in het ontwerp van de turbine)

Het klopt dat bij een vliegtuigstraalmotor de twee op één as zitten: daar wordt de turbine gebruikt om de compressor aan te drijven en de in de motor opgebouwde potentiële energie -gedeeltelijk- om te zetten in snelheid van de uitsromende lucht (de straal). --Joris 25 apr 2005 23:32 (CEST)[reageer]

Je kan het nog makkelijker bekijken. Neem een turbo zoals je die in sommige auto's vindt. De compressor zuigt lucht aan die de motor ingepompt wordt. Dit om het vermogen te verhogen. De compressor krijgt hiervoor de energie van de turbine. De turbine wekt die energie op uit de uitlaatgassen.

Het lijkt allemaal heel geavanceerd, maar als je een turbine of een compressor uit elkaar haalt is het net een simpele ventilator met een hoop bladen. ~~ – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door HeinS5 (overleg · bijdragen) 3 dec 2010 23:30

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Turbine. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 30 okt 2019 10:39 (CET)[reageer]