Overleg:Turingtest

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door Smile4ever in het onderwerp Bronnen

Het is mij in deze zin: "Tijdens de Loebner prize, [...] geldprijs." niet gelukt om de verwijzing naar de engelse pagina over de Loebner Prize goed te krijgen. Ik heb intussen bijna elk teken vervangen, en het lukt me niet. Voel je vooral geroepen het aan te passen, alvast bedankt! Petrageurts 23 okt 2008 16:05 (CEST)Reageren

Dat kan ook niet, tenzij je een externe link er naar toe maakt. Goudsbloem 23 okt 2008 16:17 (CEST)Reageren
Juister gezegd: het kan wel degelijk, maar dergelijke verwijzingen worden door anderen al snel weer verwijderd omdat ze om door mij nog niet achterhaalde redenen tegen het beleid van de Nederlandse Wikipedia ingaan. Rp 10 aug 2010 17:42 (CEST)Reageren

Werkelijke turingtest[brontekst bewerken]

In een artikel in NWT Magazine (maart 2012), stelt Ed Croonenberg dat de beschrijving van de turingtest op wikipedia incorrect is. Hij beschrijft deze test in het artikel zoals deze daadwerkelijk zou zijn voorgesteld door Turing. Ik ben hem na verificatie op internet gevolgd en heb de beschrijving aangepast. Het artikel is helaas niet openbaar, maar wel via de bibliotheek opvraagbaar. De link naar de samenvatting op internet: nwt-online. Hieronder zowel de oude als de nieuwe versie:

Oud[brontekst bewerken]

Een menselijke ondervrager wordt in verbinding gesteld met een mens en met een computer en moet door ondervraging zien vast te stellen welke van de twee de mens is. De omstandigheden moeten zodanig zijn dat het om intelligentie gaat en niet om andere eigenschappen zoals bijvoorbeeld uiterlijke verschijning; daarom stelt Turing voor om de ondervraagden elders te plaatsen en als enige communicatievorm het uitwisselen van getypte tekst toe te staan, via "teletype"-machines, het tegenwoordige chatten.

Als de ondervrager niet consistent kan vertellen wie mens en wie machine is, doorstaat de machine de test. Dat is nog geen machine gelukt.

Nieuw[brontekst bewerken]

In het imitatiespel chat een ondervrager met een man en een vrouw. De man moet zich voordoen als vrouw en de vrouw trachten te bewijzen dat de man een bedrieger is. Hierbij is nog geen computer betrokken. De eerste opdracht van de ondervrager is om te achterhalen wie de vrouw is en wie de bedrieger. Daarna wordt de computer in de test gebracht. Deze moet de rol van de man overnemen. Een computer slaagt voor de turingtest wanneer het voor de ondervrager niet gemakkelijker wordt om de bedrieger te ontmaskeren. Het is bij de test van belang dat de omstandigheden zodanig zijn dat het om intelligentie gaat en niet om andere eigenschappen zoals bijvoorbeeld uiterlijke verschijning; daarom stelt Turing voor om de ondervraagden elders te plaatsen en als enige communicatievorm het uitwisselen van getypte tekst toe te staan, via "teletype"-machines, het tegenwoordige chatten.

Rens (overleg) 1 jun 2012 17:36 (CEST)Reageren

Op de Engelse Wikipedia wordt hier al sinds jaren aandacht aan besteed, door te spreken van de 'verschillende versies' van de Turingtest, maar het artikel is nogal rommelig, o.a. doordat je daar niks zelf mag beweren maar het altijd moet citeren uit bronnen, en de meeste mensen die over de Turingtest schrijven een stuk slechter nadenken en schrijven dan Turing zelf. Ik adviseer daarom mensen die wat over de Turingtest willen weten gewoon het artikel van Turing zelf te lezen. Rp (overleg) 5 jun 2012 15:57 (CEST)Reageren

Bronnen[brontekst bewerken]

De huidige bronnen zijn alle 2 niet meer beschikbaar. Kan dit opgelost worden? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 7hielke (overleg · bijdragen) 1 feb 2018 13:44‎ PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Uitgevoerd Uitgevoerd Met vriendelijke groeten, 4ever(Overleg) 9 mrt 2018 08:28 (CET)Reageren