Overleg:Vakgebied

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ingrijpende wijziging[brontekst bewerken]

Ik heb het grootste stuk van dit artikel vervangen. De oude tekst luidde als volgt:

Het begrip vakgebied is een algemene aanduiding voor een specifiek geheel van wetenschappelijk onderzoek en kennis. In de theorie en praktijk wordt wel onderscheid gemaakt in:
In de wetenschapsfilosofie wordt echter betwijfelt of multidisciplinaire, interdisciplinaire of zelfs transdisciplinaire wetenschap wel mogelijk is.

Mijn bezwaren tegen die tekst waren de volgende:

 • De term "Vakgebied" heeft niet alleen betrekking op wetenschappelijke vakgebieden; er zijn ook andere vakgebieden (het vak van loodgieter bijvoorbeeld).
 • De frase "In de theorie en praktijk". Ik begrijp niet waarom de theorie en praktijk hier expliciet genoemd worden.
 • De opsomming van specialistisch, multidiscplinair, interdiscplinair en transdisciplinair: deze hebben weinig zin, omdat ze totaal niet verklaard worden. Ik neem niet aan dat iedereen direct begrijpt wat het verschil is tussen een multidisciplinair vakgebied, een interdisciplinair vakgebied en een transdisciplinair vakgebied. Als je dat niet uitlegt, heeft het ook geen zin ze te noemen. De term "transdisciplinaire" komt bijvoorbeeld niet eens voor op deze wikipedia (behalve hier).
 • De zin "In de wetenschapsfilosofie wordt echter betwijfeld of multidisciplinaire, interdisciplinaire of zelfs transdisciplinaire wetenschap wel mogelijk is." vind ik te vaag om op te nemen in het artikel.
  • Waar in de wetenschapsfilosofie vind die betwijfeling plaats? Ergens in een kantoortje van een of andere filosoof? Welke dan?
  • En belangrijker: waarom betwijfelen zij of die multidiscplinaire wetenschap mogelijk is?
  • Je zou kunnen denken dat een eenvoudig experiment een einde kan maken aan die twijfel. Stuur een team wetenschappers over de aarde die kijken of ze ergens een voorbeeld van multidisciplinaire, interdisciplinaire of transdisciplinaire wetenschap aantreffen. Als het ergens op aarde voorkomt, is bewezen dat het mogelijk is. Dat is natuurlijk een schijnoplossing, want de vraag is niet of er ergens multidiscplinaire wetenschap plaatsvindt. De vraag is, of hetgene dat daar plaatsvind werkelijk wetenschap is en of dat werkelijk multidisciplinair is. Het is in de eerste plaats een terminologiekwestie.
  • Om die reden vind ik dat die zin (ook) geschrapt moet worden.

Johan Lont 11 apr 2007 15:55 (CEST)