Overleg:Valkenheining

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Valhallasw-toolserver-botje in het onderwerp Referenties gevonden in artikelgeschiedenis

De theekoepel[brontekst bewerken]

In de tekst valt momenteel te lezen: "Hij liet tussen 1700 en 1730 de theekoepel bouwen, mogelijk door Daniël Marot. Deze staat nu aan de weg, maar vroeger liep de tuin door tot aan de Angstel."
Even verder staat: "In 1837 werd het huis bewoond door de weduwe van T. Jas. Zij verkocht Valkenheining aan haar buurman Kersjes, die op buitenplaats Den Haring woonde. Hij brak zijn eigen huis af, en ook de theekoepel van Valkenheining."

Dit roept de vraag op hoe wij thans een theekoepel aan de weg kunnen zien staan, terwijl die theekoepel ergens in de 19e eeuw is afgebroken. Muijz (overleg) 20 apr 2015 20:09 (CEST)Reageren

Dat lijkt inderdaad niet te kloppen. In het boek Theekoepels en tuinhuizen in de Vechtstreek(1995), p.142 valt te lezen: "De koepel is een tijdlang opgeslagen geweest, toen haar toestand zodanig slecht was, dat men daarmee verder verval wilde voorkomen. In 1977 is de koepel weer teruggeplaatst, gerestaureerd en deels gereconstrueerd."
Het RCE zegt: "In de jaren '60 bevond de koepel zich in zeer slechte toestand en werd tijdelijk afgebroken en opgeslagen. Na een lange restauratieperiode is de koepel omstreeks 1977 in oude luister hersteld."
Kersjes schijnt dus niet aan afbraak van de koepel te hebben gedaan. Sonty (overleg) 20 apr 2015 20:30 (CEST)Reageren
Vermoedelijk is deze bron slordig gelezen bij het maken vh artikel. Eea aangepast. Sonty (overleg) 20 apr 2015 21:11 (CEST)Reageren
In die bron die volgens jou vermoedelijk slordig is gelezen staat: "Tussen 1844 en 1856 wordt Den Haring afgebroken en later verdwijnt ook de theekoepel van Valk en Heining. In de loop van de 19e eeuw is ook het middenstuk van Valk en Heining veranderd in weiland en wordt de ronde vijver gedempt."
Kortom: midden 19e eeuw bestond de theekoepel van Valkenheining niet meer. Is de huidige theekoepel misschien overgebleven van Den Haring? Muijz (overleg) 22 apr 2015 21:21 (CEST)Reageren
De jaren '60 van de RCE dient gelezen te worden als jaren 1960 niet als jaren 1860, zie ook deze hele oude foto op glasnegatief. Den Haring lijkt een heel andere koepel te hebben gehad, zie deze prent van Den Haring versus deze prent van A. Rademaker uit 1730. Bij die prent van Rademaker van Valkenheining merkt W. Meulenkamp overigens als auteur van Theekoepels en tuinhuizen in de Vechtstreek op: "Rademakers' prent uit 1730 vertoont verschillen met het huidige bouwwerk. Ongetwijfeld heeft hij zijn prent wat geschematiseerd zodat er niet alle details op staan afgebeeld." Sonty (overleg) 23 apr 2015 08:59 (CEST)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Valkenheining zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 12 jan 2022 06:20 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.