Overleg:Van den Bergh (Belgisch adelsgeslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Naamswijziging[bewerken]

Op welke gezaghebbende bron is deze (bronloze) naamswijziging gebaseerd? Al de hier genoemde, gezaghebbende bronnen, die weer gebaseerd zijn op officiële documenten als het KB tot adelsverheffing, geven duidelijk Van Den Bergh als geslachtsnaam aan. (Misschien kan Gebruiker:Andries Van den Abeele hier ook zijn licht over laten schijnen.) Paul Brussel (overleg) 9 aug 2018 11:34 (CEST)

Omdat die familie volgens alle bronnen gegeven bij Frans Van den Bergh gewoon Van den Bergh heet. Akadunzio (overleg) 9 aug 2018 12:40 (CEST)
Me dunkt dat de bronnen in dit artikel gegeven wel beduidend gezagehbbender zijn en zelfs gebaseerd zijn op het officiële Koninklijk Besluit tot de verheffing in de Belgische adel. Deze naamswijziging lijkt dus, zoals ik al dacht, geheel onterecht. Paul Brussel (overleg) 9 aug 2018 13:12 (CEST)
Ik denk dat deze naamswijziging wel terecht was. Volgens het overlijdensbericht van zijn echtgenote is het Frans Antoon Van den Bergh en de radioloog heet ook Frans Van den Bergh. Ik denk niet dat door een KB tot adelsverheffing plotseling de familienaam gewijzigd wordt. Akadunzio (overleg) 9 aug 2018 13:20 (CEST)
Dit is ongehoord: hier worden zeer serieuze bronnen gegeven, waaronder gebaseerd op het originele KB, het archief van de Raad van Adel, het EPNB (dat mede door de familie zelf wordt geverifieerd) en die worden gewoon genegeerd. Paul Brussel (overleg) 9 aug 2018 13:24 (CEST)
Waarom zou dit ongehoord zijn? Precies of er in zulke KB ook geen schrijffouten gebeuren. De familienaam is Van den Bergh en niet Van Den Bergh. Akadunzio (overleg) 9 aug 2018 13:27 (CEST)
Dus je durft gewoon doodleuk te beweren dat al de door mij opgevoerde gezaghebbende bronnen allemaal welbewuste schrijffouten bevatten? En dat zelfs autoriteit Paul Janssens bewust de naam in zijn bronnen verdraait? Ridicuul dit. Paul Brussel (overleg) 9 aug 2018 13:29 (CEST)
Natuurlijk is dit niet welbewust gebeurd. Dit soort schrijffouten komt heel veel voor. Akadunzio (overleg) 9 aug 2018 13:37 (CEST)
Ja, natuurlijk: ook in drie gezaghebbende bronnen tegelijkertijd. En ook door de familieleden zelf dus in het EPNB. Paul Brussel (overleg) 9 aug 2018 13:41 (CEST)
Die zullen dat wel van elkaar overgeschreven hebben. Zoveel verschil is er niet tussen Van den Bergh en Van Den Bergh. Zo'n fout is snel gemaakt. Akadunzio (overleg) 9 aug 2018 13:48 (CEST)
Ik heb in de geboorteaktes van Merksplas ook eens opgezocht. De vader van Frans Van den Bergh is in april 1894 geboren als Julius Pieter Verhoeven (geboorteakte 22) en in 1896 erkend door zijn vader Raphaël Van den Bergh. Van toen af heette die dus Julius Pieter Van den Bergh. Diens zoon Frans Antoon zal dus ook wel dezelfde familienaam hebben, zoals ook nog vermeld op het overlijdensbericht van de echtgenote van Frans Antoon. Akadunzio (overleg) 9 aug 2018 14:24 (CEST)

Beste Akadunzio, Het is natuurlijk niet erg belangrijk of het nu den of Den is, maar het is wel degelijk Den. Dat de familieleden of anderen er in het dagelijks gebruik Van den Bergh van maken, kan ik best begrijpen, dat geeft nu eenmaal een beter zicht. Maar als het om officiële of geloofwaardige bronnen gaat, blijven ook zij bij de hoofdletter. Niet later dan in 2017 hebben ze schriftelijk hun goedkeuring gegeven aan deze schrijfwijze bij de nieuwe uitgave van de 'Etat présent de la noblesse belge'. Wie op deze publicatie betrouwt, heeft het bij het rechte einde. Ik vermoed dat als u in Merksplas even het geboorteregister van 1914 er op nakijkt, dat het 'Den' zal zijn.

In de 'Etat Présent' zal men ook vaststellen dat baron Herman Vanden Berghe met een aaneengeschreven Vanden voorkomt, terwijl het voor Lutgart Van den Berghe, een gescheiden Van en een Den met grote D is. Maar ook voor Lutgart wordt de naam vaak met kleine d geschreven. We hebben in België een heel wat ingewikkelder toestand op gebied van familienamen dan in Nederland! En in het dagelijks gebruik is het vaak een beetje een 'zootje'. Maar als het om serieuze publicaties gaat, doet men er toch goed aan zich aan de officiële burgerlijke stand te houden.

Een andere kleine bemerking. U hebt 'geslacht' gewijzigd in 'adelsgeslacht'. Is dit niet een wat overdreven naam voor een adellijke gunst die pas uit 1983 dateert? Men kan in dit geval toch moeilijk van een 'geslacht' spreken? 'Familie' ware beter, me dunkt. met beste groeten, Andries Van den Abeele (overleg) 9 aug 2018 17:03 (CEST)

Beste Andries, de 'Etat Présent' is natuurlijk niet de burgerlijke stand. Zijn vader heette Julius Pieter Van den Bergh. Dus zonder ongelukken heet hij Frans Antoon Van den Bergh. Zijn zoon heet Jef (Jozef) Van den Bergh en tekent ook zo in het Staatsblad van 16 april 1997 bij de verhuis van zijn vennootschap 'Markt 83' en bij de benoeming van bestuurders van dezelfde vennootschap op 4 juli 2001 als J. Van den Bergh. Dat zijn toch officiële stukken. Daar gebruik je toch je officiële naam. Zijn kleinzoon zou radioloog zijn en staat overal (LinkedIn, UZ Antwerpen) bekend als Frans Van den Bergh. Ook bij het SCK-CEN, bij Janssen Farmaceutica, het VBO en in de Tijd staat Frans (Antoon) Van den Bergh. En dan zou ik moeten geloven dat de 'Etat Présent' het bij het rechte eind zou hebben.
Ik ben het wel met je eens dat dit artikel eigenlijk compleet overbodig is. Het artikel over Frans Van den Bergh is eigenlijk voldoende. Akadunzio (overleg) 9 aug 2018 18:35 (CEST)
Beste Akadunzio, De discussie is al veel te lang geworden voor iets zo onbelangrijks. Maar, aangezien u al eenmaal de burgerlijke stand in Merksplas hebt geraadpleegd, stel ik voor dat u dit nog eens doet voor het jaar 1914. Daar zal u absolute zekerheid krijgen of Frans met een kleine of een grote D werd ingeschreven. met beste groeten, Andries Van den Abeele (overleg) 10 aug 2018 10:00 (CEST)