Overleg:Viertaktmotor
Onderwerp toevoegenVaak worden meerdere cilinders gebruikt; de motor draait dan regelmatiger. Hoger toerental. Minder cilinders klinkt volgens sommigen minder mooi.
het is correct dat bij een tweeslagmotor bij een volledige omwenteling een arbeidsslag wordt verkregen. maar er is ook een inlaat, compressie en uitlaatslag in diezelfde omwenteling. dus de tekst dat bij een volledige omwenteling een arbeidsslag ontstaat, moet worden aangevuld. Een volledige omwenteling is geen arbeidsslag. "Bij een tweetaktmotor is iedere volledige omwenteling een arbeidsslag" moet worden: Bij een tweetaktmotor wordt bij iedere volledige omwenteling een arbeidsslag verkregen. Ook heeft deze een inlaat, compressie en uitlaat periode.
Voorbeelden van 4-takt brommers: pbr, singa, dax, monkey, . . .
- Een veel bekendere 4-takt brommer is Honda. Het verhaal van geluid is ook niet waar.Buttonfreak 21 sep 2006 11:44 (CEST)
Ik moet voor een werkstuk iets over de Joules & Vermogen van de 4-takmotor van de auto weten. Ik zelf kan er niks over vinden. Weten jullie iets?
- Sorry, wikipedia is geen forum. Bart (Evanherk) 13 dec 2006 21:54 (CET)
Otto
[brontekst bewerken]Volgens mij is Otto-motor geen synoniem voor viertaktmotor maar voor mengselmotorJack Ver 22 aug 2008 11:46 (CEST)
- Nicolaus Otto was anders wel de eerste die een werkende motor op basis van de Cyclus van Beau de Rochas construeerde. Etienne Lenoir bouwde overigens eerder al een tweetaktmotor die Otto inspireerde tot het ontwikkelen van zijn viertaktmotor. Het synoniem Ottomotor voor viertaktmotor lijkt me dan ook terecht. Caseman 22 aug 2008 18:31 (CEST)
- Ik betwijfel de namen van de “uitvinders”niet, maar volgens mij wordt Otto-motor gebruikt als synoniem voor mengselmotor, in tegenstelling tot dieselmotor, en dit is niet in tegenstelling met die “uitvindingen”.Ondertussen heb ik op Wikipedia gezien dat hier ook zo gezien wordt zie mengselmotor.Maar in dit verband zijn er veel namen in omloop, verbrandingsmotor, ontploffingsmotor buiten de reeds vernoemde, en de namen hebben niet voor iedereen dezelfde inhoud.Jack Ver 22 aug 2008 18:54 (CEST)
Tweetakt efficiënter?
[brontekst bewerken]Ik heb bezwaar tegen het gebruik van het woord efficiënter. De tweetakt levert namelijk alleen meer vermogen bij gelijke massa van de motor. Bij gelijk verbruik levert de viertakt juist meer vermogen, en dat lijkt mij volgens de definitie van "efficiënt", zoals die in de thermodynamica gebruikelijk is. Commentaar graag.Hijslijst23 28 apr 2009 23:29 (CEST)
- Ik heb de gevolgtrekking afgezwakt. Pieter2 28 apr 2009 23:37 (CEST)
Vermogen-rendement
[brontekst bewerken]Hier worden de begrippen Vermogen en rendement verward. Het is niet omdat het vermogen kleiner is dat het rendement kleiner is. Jack Ver 8 jun 2009 20:01 (CEST). Het rendement van een viertakt is zelfs meestal groter dan een "vergelijkbare?" tweetakt.Jack Ver 8 jun 2009 20:01 (CEST)
- Je hebt gelijk, Jack, mijn excuses. Ik draai het terug. BoH 9 jun 2009 08:18 (CEST)
Spoeling
[brontekst bewerken]Het lijkt me wel handig uit te leggen wat spoeling is; ik moet er zelf ook naar raden. Wie weet hier meer over? Hijslijst23 21 feb 2010 00:08 (CET)
- Goede opmerking, is gebeurd. Jack Ver 21 feb 2010 08:28 (CET)
Op de schop
[brontekst bewerken]Ik heb het artikel op de schop gegooid, heringedeeld en vooral verduidelijkt. Als er nog vragen of opmerking zijn hoor ik het graag. Ook het begrip spoeling heb ik nader toegelicht. Vriendelijke groet, Sir Statler O 28 feb 2013 01:13 (CET)