Overleg:Vleuten

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sint-Willibrordkerk[brontekst bewerken]

De 'officiële' naam van de R.K. Sint-Willibrorduskerk heb ik veranderd in Sint-Willibrordkerk, omdat de parochie die in dit gebouw heilige missen houdt, zèlf de naam 'Willibrordkerk' gebruikt. (Het 'Sint' heb ik maar laten staan, want het zou de 'omgekeerde wereld' zijn als de protestanten huizen in de Oude Sint-Willibrordkerk en de katholieken in een kerk met de kale naam Willibrordkerk)

Omdat in de inleiding het castellum bij De Meern wordt aangestipt, moeten we de eigentijdse reconstructie van dit castellum vermelden. Dit heb ik gedaan onder 'overige gebouwen'. Ook de boerderij Vleuterweide heb ik gemeend hier te moeten noemen. In het monumentenregister van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) wordt deze boerderij gekwalificeerd als 'zeer fraai'.

In de beschrijving van het orgel in de protestantse Torenpleinkerk (of Oude Sint-Willibrordkerk) stonden enkele (kleine, maar niet geheel onbelangrijke) historische onjuistheden. Ik baseer mij daarbij o.a. op het boekje 'Orgels in Utrecht' van de bekende orgeldeskundige Peter van Dijk, welke informatie ook te vinden is op de website van Utrecht Orgelland. Vooral de jaartallen moesten worden gecorrigeerd. Maar ook het feit dat niet het Vleutense orgel te duur was voor de Remonstranten in Utrecht, maar een eerder door hen bij Gideon Thomas Bätz besteld orgel. Het kleinere orgel dat daar uiteindelijk kwam, staat nu (sinds 1866) in Vleuten. Het grotere 2-klaviers orgel dat wèl door de Remonstranten was besteld, maar niet aan hen geleverd, vond een plek in de Franciscus Xaveriuskerk te Amersfoort. En daar staat het nog steeds. Een besluit tot restauratie van het Vleutense orgel is in 2016 genomen; ook dit heb ik vermeld.

Kees Mijderwijk, 20-8-2016 – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.217.86.183 (overleg · bijdragen) 20 aug 2016 21:08‎ CEST PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

toelichting op wijziging 7 januari 2017[brontekst bewerken]

Over de geschiedenis van het orgel in de Oude Sint-Willibrordkerk is bij een bewerker vóór mij enige verwarring ontstaan. Naar aanleiding daarvan had ik al een verbetering in de desbetreffende passage aangebracht. Maar nu heb ik opnieuw iets verbeterd. Recentelijk is namelijk gebleken dat het jaartal van de bouw van het NU AANWEZIGE orgel niet 1812, maar 1809 is. Ik baseer mij hiervoor op een rapport van de orgeladviseurs Jaap Jan Steensma en Peter van Dijk dat is opgesteld in verband met de op handen zijnde restauratie van het orgel. Orgelhistoricus Jaap Jan Steensma is in de archieven van de firma Bätz-Witte gedoken en trof daar de juiste datum aan. Het genoemde rapport zal over enige tijd worden bewerkt tot een officiële publicatie, en dan kunnen we ook een verwijzing daarnaartoe in het Wikipedia-artikel plaatsen.

Uit de passage heb ik verwijderd de 'miskoop' van de Remonstrantse Gemeente te Utrecht. Zij hadden eerder bij Gideon Bätz een orgel besteld dat ze niet konden betalen. Toen heeft Bätz iets voor hen geregeld met de nodige hulp uit organistenkringen. Daaruit ontstond een kleiner orgel dat ze wel konden betalen. Dit laatste staat nu in Vleuten. Aan het grotere orgel dat uiteindelijke geplaatst werd in de Franciscus Xaveriuskerk te Amersfoort hangt ook het jaartal 1809. De 'miskoop' van de remonstranten is op zichzelf een 'leuk' item, maar het houdt geen verband met de orgelgeschiedenis van Vleuten. Het Bätz-orgel in Vleuten is er pas gekomen toen ruim een halve eeuw later de remonstranten in staat waren een groter orgel aan te schaffen en vervolgens het oude, voor hun kerk te kleine orgel aan Vleuten verkochten.

Kees Mijderwijk, 24-1-201782.217.86.183 24 jan 2017 15:15 (CET)[reageer]

Onderscheid Vleuten / Vleuterweide[brontekst bewerken]

Op dit moment dient het begin van deze pagina als toelichting van de plaats Vleuten (omvat zowel het 'oude dorp' als Vleuterweide), maar omschrijft de rest van het artikel alleen het oude dorp, en heeft Vleuterweide een eigen artikel.

Is het een idee om

A) De pagina van Vleuterweide over te hevelen naar deze pagina

B) Op deze pagina iets meer informatie over Vleuterweide op te nemen, en vervolgens te verwijzen naar de aparte pagina van Vleuterweide voor meer informatie over het nieuwbouwproject

C) Deze pagina op te splitsen in een pagina over de woonplaats Vleuten, met een korte toelichting, en een pagina over het oude dorp, die dan op gelijk niveau komt te staan met de pagina over Vleuterweide

D) Een toelichting te plaatsen na de inleiding dat de rest van het artikel alleen over het oude dorp gaat


Mijn voorkeur zou uitgaan naar optie B, zijn er hier mensen met andere gedachten?

Jasper Jonkers (overleg) 16 jun 2023 13:59 (CEST)[reageer]