Overleg:Vrijzinnig christendom

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Besednjak

Het is opmerkelijk dat over het begrip "vrijzinnig " nog door niemand iets geschreven is. Misschien komt dit omdat er veel begrepen wordt onder het begrip vrijzinnig. Het kan ook omdat het toch een beetje slechte klank heeft. Het lijkt soms een wat oppervlakkige benadering van bijbelteksten, een beetje gemakkelijk, vooral aangepast aan wat de huidige tijd wil. En toch is er een grote behoefte om de bijbelteksten, die in een bepaalde cultuur ontstaan zijn te vertalen naar onze cultuur. Wanneer men nu alles wat daar een poging toe doet afdoet met vrijzinnigheid dan zullen nog meer mensen de bijbel links laten liggen als niet meer ter zake doende. Geen enkel classiek geschrift wordt niet geinterpreteerd, of vertaald naar onze cultuur. Waarom dan ook de bijbel niet ? De meest orthodoxe opvatting dat de bijbel als zijnde het woord van god dus van letter tot letter gelezen moet worden is al achterhaald als men genesis wil verstaan. De zon draait niet om de aarde etc.en zo zijn er een aantal voorbeelden te geven waarin het zonneklaar is dat we moeten interpreteren. Conclusie: iedere eerlijke poging om de bijbeltekst " bij de tijd " te brengen moet met veel respect benaderd worden; discussie over de concrete uitwerking daarvan blijft altijd mogelijk en is gewenst.

Beste 195.240.243.239, met 21.000 van de miljoenen mogelijke onderwerpen is WikiNL aardig op weg, maar verbaasd hoef je niet te zijn dat bepaalde onderwerpen en begrippen hier nog niet bescheven zijn. 'Als het onderwerp vrijzinnigheid je interesseert, schrijf er gerust een artikel over. Voel je vrij en ga je gang, dat is het motto hier, zolang je bijdrage maar feitelijk juist en objectief (NPOV Neutral Point of View) is. Het gaat er Wikipedia om kennis te presenteren, niet een mening. Vriendelijke groet, Amarant 2 mrt 2004 17:26 (CET)Reageren
Ik zou heel graag willen weten wat dat Vrijzinnige Christendom nu precies is en vooral WIE dat zou moeten representeren. Graag een of meer kerkgenootschappen als voorbeeld. Tot nu heb ik namelijk de indruk dat het gaat om een geestesgesteldheid en dan in het bijzonder in het protestantisme. Dat lijkt me beter te beschrijven onder de respectieve kerkgenootschappen.
De volgende kenmerken worden als definitie voor vrijzinnig christendom gehanteerd:
  • De Bijbel is geen heilig en onaantastbaar boek, maar moet in de context van de tijd en omgeving waarin de verhalen geschreven zijn gelezen worden.
opm.: praktisch alle christelijke kerken lezen de bijbel ook vanuit de historische en culturele contekst. Dat staat verder trouwens los van de vraag of de bijbel een heilig en onaantastbaar boewk is. De stelling deugt dus niet: heiligheid van een boek en de interpretatie van het boek zijn aparte dingen die elkaar niet uitsluiten.
  • De Bijbel wordt vaak gelezen vanuit de vraag: "Wat betekent dit voor mij en mijn leven, hier en nu?"
opm.: dat doen alle christelijke kerken.
  • God is het onpeilbare mysterie van het leven.
opm.:dat zeggen alle christelijke kerken.
  • Jezus van Nazareth was niet goddelijk, maar een mens, die echter naar Gods gelijkenis leefde. Jezus heeft de mens God leren kennen door de mens Zijn woorden uit te leggen en voor te doen hoe te leven.
opm.:dat zeggen alleen de arianen en monarchianen. Een opvatting die je kunt beschrijven met arianisme en monarchianisme, het heeft niets van doen met vrijzinnigheid.
  • De Heilige Geest is het symbool voor de levensvernieuwing en openbaart zich in het leven van een mens als een kracht, als het goddelijke in de mens.
opm.:dat zeggen alle christelijke kerken.
Mijn vraag is nu: Wat is het onderscheidende van het vrijzinnige christendom? Besednjak 29 jan 2006 15:05 (CET)Reageren

Ik heb bezwaar tegen de titel vrijzinnig christendom. Inmiddels is duidelijk dat het om enkele protestantse kerkgenootschappen in Nederland gaat. Dan kun je toch niet geheel beslag leggen op de term christendom?! En de termen orthodox of vrijzinnig, dat is net zoiets als het lemma water splitsen in koud water en warm water. Ik stel dus een naamswijziging voor. Besednjak 30 jan 2006 12:56 (CET)Reageren